Doorgaan naar artikel
Despicable Me 3
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De beste toevoeging in Despicable Me 3 komt in de vorm van superschurk Balthazar Bratt (Trey Parker), waarmee voor de oudere kijker een flinke dosis nostalgie wordt toegevoegd. Verder heeft de film weinig nieuws onder de zon, maar de jonge doelgroep zal zich hier niet echt aan storen.

Despicable Me 3/Verschrikkelijke Ikke 3 is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD

Pixar Studios was lange tijd alleenheerser op het gebied van animatiefilms. Toch wist tegenhanger Illumination Entertainment met haar eerste film Despicable Me voor een ware Minions-hype te zorgen. Na de successen van het vervolg en een een eigen film, maken de gele bonen nu weer de wereld onveilig in Despicable Me 3.

Gru (Steve Carell) en zijn partner Lucy (Kristen Wiig) worden ontslagen bij hun Anti-schurken Vereniging, nadat zij een arrestatiepoging van superslechterik Balthazar Bratt (Trey Parker) laten mislukken. Het doet Gru twijfelen aan zijn kwaliteiten, waardoor hij een terugkeer naar de misdaad gaat overwegen. Maar dan ontdekt hij plots het bestaan van het tweelingbroer. Deze heeft alles wat Gru niet heeft: een hoofd vol haar, een flink gevulde bankrekening en een verse drang naar het echte schurkenbestaan.

Despicable Me 3 Foto: Universal Pictures

Het is duidelijk dat nieuwe schurk Batlthazar Bratt de oudere kijkers moet vermaken, aangezien hij breakdancemoves en een fikse lijst met jaren ’80-muziek met zich meebrengt. Al in de eerste paar minuten komen Take My Breath Away van Berlin, Bad van Michael Jackson en Jump van Van Halen voorbij. Het is een wat opzichtige tactiek, die vooral werkt omdat de makers er vol voor zijn gegaan. Bratt is in alles een ode aan het verleden en zijn vele verwijzingen naar de popcultuur zijn ideaal voer voor vertolker Trey Parker (South Park).

Verder heeft Despicable Me 3 weinig nieuws onder de zon. De toevoeging van Gru’s tweelingbroer geeft Steve Carell (The Big Short, Café Society) iets meer de kans om zijn veelzijdige kwaliteiten te laten zien, maar daar blijft het ook wel bij. Er wordt op veilig gespeeld, maar daar staat tegenover dat het niveau ook nooit een ondergrens bereikt. De kleurrijke film weet een lekker tempo te behouden en zal daarmee vooral de kleinere kijkers aanspreken. Een goede manier om de koters zich anderhalf uur te laten vermaken, maar voor papa en mama zijn er wel leukere alternatieven.