Doorgaan naar artikel
South Park The Fractured But Whole
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Wie fan is van de serie zal zich helemaal kunnen vinden in South Park The Fractured But Whole. Alle bekende personages zijn aanwezig, evenals de duistere en flauwe humor. De volledige game voelt als een grote aflevering waarin jij een rol speelt. Af en toe lijkt het wat eentonig te worden en heb je het gevoel dat je alleen maar van missie naar missie loopt, maar eenmaal op je bestemming is het weer lachen, gieren, brullen.

Sinds het vorige deel, The Stick of Truth, hebben we even moeten wachten op een vervolg. De game is ook nog eens een aantal keren uitgesteld, maar nu kunnen we eindelijk aan de slag met South Park The Fractured But Whole. De tv-serie, want daar is het allemaal mee begonnen, is na 21 seizoenen nog steeds bijzonder populair onder alle leeftijdscategorieën. Dit komt mede door de banale, flauwe en soms ook duistere humor. De makers zijn er niet vies van om menig Hollywood-ster belachelijk te maken of om de grens op te zoeken bij nogal gevoelige onderwerpen die zich in de wereld afspelen. In het eerdere deel werd er een beetje de rem op gehouden en was het redelijk mild gesteld met de humor. Iets wat we niet kennen van de franchise. Gelukkig werd er een hele tijd geleden al aangegeven dat ze dit keer helemaal los gaan en dat er geen censuur aanwezig is, althans niet in Europa. Dit zien we gelukkig overal in terug.

South Park The Fractured But Whole begint waar het vorige deel is geëindigd. Na het aanmaken van een personage en een korte proloog loop je vanuit het vorige deel het nieuwe in. Het wordt al gauw bekend dat het niet meer om tovenaars gaat, maar om superhelden. Je bent wederom “The New Kid”, een nieuwe bewoner in South Park met vrijwel geen vrienden. Eenmaal aangekomen bij ‘The Coon’, het alter-ego van Cartman, is het duidelijk dat de superhelden een vermiste kat moeten zien te vinden; een taak waar ze een beloning voor zullen krijgen. Dergelijke zaken zijn weggelegd voor superhelden en samen gaan ze dit avontuur dan ook aan. Iedereen is een held met eigen specialiteiten. Degenen die de serie volgen zullen de aanwezige personages herkennen uit eerdere afleveringen. Hoewel de meesten zijn gebaseerd op bestaande superhelden (Marvel, DC Comics) hebben ze in de game toch allemaal een eigen kinderlijk tintje en dit maakt het ook direct weer leuk. De kostuums zijn gemaakt van dagelijkse gebruiksvoorwerpen en de namen passen ook echt bij de figuren.

Al vrij snel kom je voor de keuze te staan welke held je wilt zijn. Middels enkele opties kan je bepalen wat je het leukste lijkt en elke keuze brengt zijn eigen specialiteiten met zich mee. Bij je geheime identiteit als held hoort ook een achtergrondverhaal. En wie kan dit beter verzinnen dan Cartman? Zijn enigszins zieke fantasie vertelt een verhaal dat je zelf naspeelt en je meteen kennis laat maken met de verschillende aanvallen. Hierna ben je klaar om met ‘The Coon and Friends’ op pad te gaan en South Park veiliger te maken.

Vanaf het eerste moment heb je het gevoel dat je in een grote aflevering speelt. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de grafische aspecten. De personages, omgevingen en alles daaromheen ziet er exact hetzelfde uit als in de serie. Alles is tot in detail uitgewerkt, van het houterige lopen tot de karakteristieke eigenschappen van alle personages, waarbij de grove en flauwe humor de boventoon voert. Zo kan je bijvoorbeeld, op het herentoilet van een stripclub, een vies condoom van het plafond schieten, om “mannensap” te verzamelen. Dit gebruik je vervolgens om nieuwe spullen te maken. Als je deze humor kunt waarderen, ga je zeker genieten. Dialogen zijn ook niet gecensureerd en woorden als “fuck” zullen regelmatig voorbij komen. Eerlijk is eerlijk, daar houden we wel van.

Om nieuwe spullen te kunnen maken heb je dus onderdelen nodig. Deze zitten in vrijwel elk huis, prullenbak, doos en kast. Gelukkig hoef je niet echt te zoeken naar de voorwerpen en kom je genoeg tegen terwijl je onderweg bent. In enkele gevallen is het een onderdeel van een quest en zul je iets meer moeite moeten doen. Hoewel dit geen ramp is, breekt het wel een beetje het speelplezier. Je gaat onbewust toch elke ruimte even langs om te kijken of er niet toevallig nog wat ligt.

South Park The Fractured But Whole is een turn-based RPG. Dit houdt in dat je een aanvallende of verdedigende actie uitvoert en vervolgens de vijand aan de beurt is. Dat zal niet iedereen als muziek in de oren klinken, maar in deze game stoort het totaal niet. Het gevechtssysteem is sinds het eerste deel onder handen genomen en verbeterd: het slagveld is nu verdeeld in een aantal vakken waarin de personages verplaatst kunnen worden. Het lijkt meer op een schaakbord, waarbij je de helden verplaatst om vervolgens een aanval uit te voeren. Je kan op korte- en lange afstand een vijand uitschakelen, maar het is ook mogelijk om meerdere vijanden schade toe te richten.

Tijdens een aanval kan op het juiste moment met een druk op de knop extra schade aangebracht worden, zelfs wanneer je zelf wordt aangevallen. Je verdient er extra punten mee die een meter vullen om een superaanval uit te voeren. Het is een leuk idee en zorgt ervoor dat je niet alleen maar zit te wachten tot de beurt voorbij is en je weer verder kunt. Tijdens de gevechten speel je niet alleen met je eigen personage, maar zijn ‘The Coon and Friends’ je medestrijders. South Park The Fractured But Whole kent een hoog fantasiegehalte wat de personages des te leuker maakt en is zeker een aanrader voor fans van de serie.