Doorgaan naar artikel
Dunkirk
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Dunkirk weet de historische gebeurtenis op een bijzondere, moderne manier te vertellen en is op audiovisueel vlak bijzonder indrukwekkend. De ervaring is op en top cinematisch, maar voelt tegelijkertijd heel realistisch; alsof je naar de beste documentaire ooit zit te kijken.

Dunkirk is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

Terwijl grote moderne films steevast in 3D worden uitgebracht, zweert regisseur Christopher Nolan bij het Imax-format. Geen beelden die je om de oren vliegen, maar een stijlvol en vooral meeslepend groots geheel neerzetten; dat deed hij eerder al met The Dark Knight, Inception en Interstellar. Met Dunkirk gooit hij zijn aanpak in een oud jasje.

Het is 1940 en het offensief van Groot-Brittanië en Frankrijk tegen het Duitse leger is mislukt: de troepen zijn ingesloten op het strand van Duinkerke. Tienduizenden soldaten, waaronder de Brit Tommy (Fionn Whitehead), wachten hier vol wanhoop op een evacuatie. Hiervoor zijn niet alleen schepen van de Britse marine onderweg, maar ook gewone burgers zoals George (Barry Keoghan), Mr. Dawson (Mark Rylance) en zijn zoon Peter (Tom Glynn-Carney). Zij worden beschermd vanuit de lucht, waar ondere andere Spitfire-piloot Farrier (Tom Hardy) zijn eigen strijd voert.

Dunkirk Kenneth Branagh Foto: Warner Bros

We zien niet veel grote Tweede Wereldoorlog-films meer gemaakt worden. Het meest recente, noemenswaardige voorbeeld is waarschijnlijk Saving Private Ryan uit 1998. Wat deze genrefilms doorgaans gemeen hebben, is dat ze erg klassiek zijn vormgegeven met statische shots, een laag tempo en heroïsche, opzwepende vioolmuziek. Dunkirk is een uitzondering op deze regel en vertelt het verhaal geheel volgens meer dan hedendaagse maatstaven, enkel de opzichtige computereffecten ontbreken – gelukkig.

Christopher Nolan weet de grote Imax-camera’s steeds dichter op de actie te krijgen, of deze nu plaatsvindt in de cockpit van een Spitfire of de cabine van een zinkend schip. Je wordt als kijker op het toneel geschoven en krijgt het gevoel de gebeurtenis van dichtbij te beleven. De Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema weet Interstellar, zijn vorige samenwerking met Nolan, te overtreffen.

Dunkirk Tom Hardy Foto: Warner Bros

Hans Zimmer heeft een geweldig zenuwslopende soundtrack gecomponeerd die je op het puntje van je stoel laat zitten. De ervaring is op en top cinematisch, maar voelt tegelijkertijd heel realistisch; alsof je naar de beste documentaire ooit zit te kijken. Hierbij speelt de bijzondere verhaalstructuur, die de gebeurtenis in drieën splitst, ook een belangrijke rol. Elke setting krijgt hierdoor zijn eigen tempo, wat de vertelling ten goede komt.

Het gevoel van realisme druipt ook door in de acteerprestaties. De rollen worden grotendeels ingevuld door onbekende namen, met de relatief kleine aandelen van Tom Hardy, Mark Rylance, Kenneth Branagh en One Direction-lid Harry Styles (in zijn filmdebuut) als voorname uitzonderingen. De cast speelt hun rollen opvallend ingetogen, zonder geforceerd bombarie. Dunkirk is een indrukwekkend stukje filmmaken door een unieke oorlogsfilm te zijn, het is daarmee ook een mooie aanvulling op het repertoire van Christopher Nolan.