Doorgaan naar artikel
Detroit
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Detroit heeft in de kern een zenuwslopende thriller met een Oscarwaardige rol van Will Poulter. Helaas zit hier nog net iets te veel oninteressants omheen.

Detroit is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

Het is 1967. In Detroit zijn hevige rellen uitgebroken nadat de politie tientallen Afro-Amerikaanse bezoekers van een bar arresteert. De politie surveilleert op straat, wanneer er plots schoten vanuit een motel lijken te worden gevuurd. Een eenheid valt binnen en treft vooral donkere Amerikanen aan. Het gevolg? Een botsing tussen recht en autoriteit die verschillende slachtoffers zal kennen.

Regisseuse Katherine Bigelow en scenarist Mark Boal beleefden grote Oscarsuccessen met The Hurt Locker en Zero Dark Thirty. Afgelopen jaar werkten zij opnieuw samen, nadat Bigelow geïnspireerd raakte door de onrust die in 2015 heerste in Ferguson, Missouri. Dat leidde ditmaal niet tot nominaties. Onbegrijpelijk, Detroit is misschien wel de sterkste uit dit trio.

Dit komt met name voort uit het conflict dat de film centraal stelt. De hele motel-scène duurt ongeveer een uur en vormt op meerdere manieren de kern van het geheel. Een zenuwslopende passage die het resultaat is van uitstekende regie, montage en acteerwerk. Bigelow probeert met haar camerawerk een duidelijke documentaire-stijl na te bootsen, met veel geschud en ogenschijnlijk willekeurige (crash-)zooms. Een techniek die lastig is om goed uit te voeren, maar hier uitstekend tot zijn recht komt. Het doet denken aan de betere films van Paul Greengrass (United 93, Bourne-trilogie); een bekende uitdrager van deze stijl.

Maar naast de vormgeving is ook het acteerwerk uiterst effectief. De cast wordt aangevoerd door Will Poulter (The Revenant, The Maze Runner) met een Oscarwaardige rol als een van de verachtelijke agenten. De acteur was kandidaat voor de rol van demonische clown in It, maar die had hem waarschijnlijk lang niet zo angstaanjagend kunnen maken. Tegenover hem staat een rechtschapen supermarktbewaker, gespeeld door John Boyega. We wisten al dat de Star Wars-acteur erg sympathiek kon zijn en hij weet ook hier volkomen te slagen als het emotioneel anker van de film.

Het is jammer dat Detroit de sterke kern omsluit door wat saaie gedeeltes De lange motelscène is van een hoog niveau en vliegt zo voorbij, maar wat hieromheen wordt verteld is een stuk minder boeiend. De elementen hebben hun functie in het geheel en de toevoeging is dus begrijpelijk. Het had wel wat strakker uitgevoerd mogen worden, misschien dat Detroit dan dit jaar ook een belangrijke Oscarkandidaat had kunnen zijn.