Doorgaan naar artikel
Muziekservice Maandag: Spotify en Apple Music muziek ontdekken
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

De komende weken gaan we op maandag een kijkje nemen naar de op dit moment grootste online muziekdiensten. Spotify is in ons kleine kikkerlandje zonder twijfel de grootste, maar ook Apple probeert ons sinds een paar jaar te verleiden met haar service. Wij hebben Spotify en Apple Music vergeleken en zetten de grootste voors en tegens voor je op een rijtje. Zo gaan we je helpen om de voor jou meest geschikte muziekdienst te kiezen.

Nadat we vorige week de afspeellijsten hebben beschouwd, zullen we ons deze keer focussen op de manieren die beide diensten bieden om je muzikale horizon te verbreden.

Spotify

De Zweedse dienst was de eerste die kwam met het aanbieden van gepersonaliseerde afspeellijsten voor het ontdekken van nieuwe muziek. Met Discover Weekly scoorde het een regelrechte hit. Later is daar nog de Release Radar bij gekomen. Met de eerste probeert Spotify suggesties te te geven voor nummers die je nog niet kent op basis van je luistergeschiedenis, waarbij niet zozeer op tijd van verschijnen wordt gelet. De tweede focust zich voornamelijk op nieuw verschenen muziek die mogelijk interessant voor je is. Beide lijsten worden wekelijks ververst en geven over het algemeen prima suggesties en er komen wekelijks nummers langs die we aan het eind van het jaar weer in ons ‘meest beluisterd’-lijstje tegenkomen. Het fijne is dat we niet alleen populaire nummers tegenkomen, maar ook wel eens op iets obscuurs getrakteerd worden.

Een andere feature die Spotify geïntroduceerd heeft, is het door blijven spelen nadat een afspeellijst of album is afgelopen. De muziek gaat verder in hetzelfde thema als wat daarvoor beluisterd is, waardoor je ongemerkt toch weer regelmatig tegen een nieuwe favoriet aanloopt. Wat muziek ontdekken betreft, scoort Spotify meer dan uitstekend.

Spotify en Apple Music muziek ontdekken

Apple Music

Hoewel het iets later dan de concurrentie is, beschikt Apple Music inmiddels ook over een afspeellijst die zich focust op nieuwe muziek, gebaseerd op je luistervoorkeuren. Daarnaast is er nog de Chill-mix die je eigen favorieten combineert met vergelijkbare maar nog onbekende nummers. Het aanbod is wat dat betreft een stuk kariger dan bij Spotify en Apple Music biedt naast de afspeellijsten die verschijnen op basis van je smaak niet echt iets om het ontdekken van nieuwe muziek makkelijker of leuker te maken.

Spotify en Apple Music muziek ontdekken

Als je op zoek bent naar een dienst die je op een vriendelijke manier kennis laat maken met nieuwe muziek, kunnen we eigenlijk alleen Spotify aanbevelen. Hoewel Apple Music al wel wat voorzichtige stapjes neemt op dit gebied, is het te weinig om echt indruk te maken. Bij Spotify is die ervaring veel meer onderdeel van de beleving, iets wat wij zelf erg prettig vinden.