Doorgaan naar artikel
Muziekservice Maandag: Spotify en Apple Music missende muziek
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

De komende weken gaan we op maandag een kijkje nemen naar de op dit moment grootste online muziekdiensten. Spotify is in ons kleine kikkerlandje zonder twijfel de grootste, maar ook Apple probeert ons sinds een paar jaar te verleiden met haar service. Wij hebben Spotify en Apple Music vergeleken en zetten de grootste voors en tegens voor je op een rijtje. Zo gaan we je helpen om de voor jou meest geschikte muziekdienst te kiezen.

Nadat we vorige week hebben gekeken hoe we nieuwe muziek ontdekken, zullen we ons in deze een-na-laatste aflevering focussen op missende muziek in beide catalogussen.

Spotify

Spotify claimt 30+ miljoen nummers in haar catalogus te hebben. We hebben dit natuurlijk niet nageteld, maar geloven de dienst op haar woord. Als we kijken naar artiesten die missen ten opzichte van de concurrentie, blijkt er vooral in Amerikaanse hiphop wel een gat te vallen. Jay-Z is bijvoorbeeld helemaal niet te vinden op de Zweedse muziekservice en ook van Dr. Dre ontbreekt het meeste materiaal, waaronder zijn laatste album Compton die exclusief op Apple Music is verschenen. Desondanks heeft Spotify de meeste gaten in zijn aanbod inmiddels wel gedicht. Onder andere Taylor Swift, een fervent tegenstander van streamingdiensten, is inmiddels overstag en heeft haar catalogus op Spotify gezet, waar deze eerder alleen op Apple Music was te vinden.

missende muziek

Apple Music

Zoals eerder aangegeven, staan de catalogi van Jay-Z en Dr. Dre wel op Apple Music. De dienst geeft aan 40+ miljoen nummers in haar bibliotheek te hebben, wat er dus ongeveer 10 miljoen meer zijn dan bij haar Zweedse concurrent. Op het gebied van populaire muziek kunnen we echter niet zoveel verschillen vinden. Wat we wel vaak zien is dat veel albums tijdelijk exclusief zijn voor Apple Music. De Amerikaanse gigant zet hier erg op in en dat heeft zich in het verleden al geuit in de vorm van bijvoorbeeld de catalogus van Taylor Swift en het album Compton van Dr. Dre. De dienst krijgt dit onder andere voor elkaar doordat het geen gratis abonnement biedt, iets dat voor veel artiesten een doorn in het oog is bij Spotify.

missende muziek

Qua aanbod gaat Apple Music er met de winst vandoor. Niet alleen heeft de dienst tien miljoen nummers meer in haar catalogus, maar ook biedt het regelmatig eerder toegang tot populaire albums. Ook het feit dat met Jay-Z een van de grootste artiesten van het moment ontbreekt op Spotify, maakt dat de Zweedse dienst er nergens beter afkomt dan Apple Music. Dat neemt echter niet weg dat het verschil in aanbod qua populaire muziek niet zo groot is en we dus niet van een gigantisch voordeel kunnen spreken voor de dienst van Apple.