Doorgaan naar artikel
Ouderwets: Snake Rattle ’n Roll
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Ontwikkelaar Rare is voor veel gamers een echt cultbedrijf. Games als Banjo Kazooie en Donkey Kong Country komen uit de Engelse studio, maar er is een game die misschien de jongere lezers niet kennen. Ik heb het over Snake Rattle ’n Roll.

Meer van RareWare
De game is dus zoals gezegd van de studio Rare. Tegenwoordig kennen we de ontwikkelaar alleen nog maar van Kinect Sports, maar vroeger stond de studio bekend om haar grote Nintendo games. Ondanks dat gamers vaak Donkey Kong Country als eerste game van Rare noemen, is het voor mij een andere game.

Voor ik verder ga over de game, moet ik verklappen dat ik zelf ook pas een paar jaar op de hoogte ben van dit feit. Maar goed, terug naar de game. Het spel, uitgebracht in 1991, is verschenen op de NES (Nintendo Entertainment System). Snake Rattle ’n Roll kon alleen of in co-op (ja dat bestond toen al) gespeeld worden en kende niet echt een verhaal.

    

De voorloper van Snake?
Mijn eerste kennismaking met Snake Rattle ’n Roll ligt net als de release in 1991. Toen wij van een kennis twintig games en een NES-Console kregen sprong het spel er echter in eerste instantie niet uit. Na het uitspelen van alle Mario’s kwam daar echter snel verandering in. Het spel leek niet al te moeilijk en boeide zowel mij als mijn broertje door de co-op.

Het doel van het spel klinkt als die van snake. Eet de balletjes in het level om op die manier steeds groter te worden. Pas wel op, want er zijn genoeg vijanden in de werelden en daarnaast zijn sommige balletjes giftig of kunnen ze exploderen. Naarmate je verder kwam werd het dan ook steeds moeilijk en ik kan me nier herinneren dat opslaan een optie was. Dat was natuurlijk echt frustrerend, maar niet vreemd voor die tijd. De eerste Mario Bros. had die optie ook niet.

Naast de vijanden was er ook de factor tijd. Binnen de gestelde tijd moest je namelijk de bel luiden om de deur te openen. Wat mij vooral trok in de game was de afwisseling die het spel bood in vergelijking met andere games. Zo speelde je in een soort van 3D wereld, terwijl bijna alle andere spellen 2D waren.

Een paar tientjes niet slecht besteed
Ik vraag me af hoeveel mensen de game nu echt kennen. Stiekem overigens veel meer dan ik altijd gedacht heb, maar betekent dat ook dat iedereen die dit leest hem kent? Dat denk het niet. Jammer genoeg is het spel allang niet meer te verkrijgen natuurlijk. De NES is alleen nog in tweedehands winkels verkrijgbaar en het spel bijvoorbeeld op Marktplaats. Overigens heb je beide samen wel voor een paar tientjes. wat mij betreft zeker niet slecht besteed!