Doorgaan naar artikel
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

The Raven Remastered heeft een charmante verpakking, maar de gameplay is erg traag. Voor liefhebbers van het genre zeker wel het proberen waard.

Een Zwitserse politie-agent, een gemaskerde bandiet en een juwelenroof: The Raven Remastered, oorspronkelijk uitgebracht als The Raven: Legacy of a Master Thief, is met recht een klassiek avontuur. Inhoudelijk valt het te vergelijken met de beroemde verhalen van Agatha Christie. Je speelt als Anton Jakob Zellner en doet onderzoek naar de roof van een tweetal robijnen, met als bijnaam de ‘Ogen van de Sfinx’. De eerste is tijdens een geweldadige overval gestolen door iemand met een vogelmasker; het tweede exemplaar is onderweg naar een tentoonstelling in Cairo. De treinscène waar het geheel mee opent, lijkt zo uit Murder on the Orient Express te zijn gekomen.

De vormgeving weet het klassieke gevoel te omarmen. Ergens zijn we blij dat dit een simpele remaster is en niet meer een remake, zoals Crash Bandicoot N’Sane Trilogy of Shadow of the Colossus. Het brengt je terug naar die charmante point-and-click-avonturen van de jaren ’90, zoals Full Throttle en de Syberia-games. De vormgeving is uitstekend: de lichteffecten en gedetailleerde vormgeving zorgen voor een mooie uitstraling, terwijl het sterke stemacteerwerk de presentatie afmaakt.

The Raven Remastered

Wel blijft de besturing hierbij een heikel punt. De games worden idealiter met een muis gespeeld en op consoles komt deze besturing nooit helemaal goed uit de verf. Ook in The Raven Remastered is het bewegen door de omgeving niet altijd soepel, al valt het mee vergeleken met een game als Syberia 3. Verder maakt de game gebruik van bekende mechanieken uit het genre. Zo kun je interacties aangaan met personen of objecten, waardoor je hints of bruikbare objecten krijgt. Vervolgens gebruik je deze om puzzels op te lossen en verder te komen, waarbij je geregeld je inventaris moet raadplegen en creatief moet zijn. Hoewel het verhaal zelf interessant is, weet de trage, oppervlakkige gameplay niet het avonturiersgevoel te prikkelen. Er zijn simpelweg te weinig verrassingen of vernieuwingen en hierdoor blijft een gevoel van diepgang uit; het is een genre-game volgens het boekje.

Het maakt The Raven Remastered tot een lastige titel om een oordeel aan te verbinden. De game heeft een charmante aantrekkingskracht, maar er schuilt weinig achter. Het is zeker een speelbeurt waard, vooral als je een liefhebber van het genre bent, en daarbij is deze remaster het ideale excuus als je de game nog niet in je bezit had. Maar mocht je een hekel hebben aan point-and-click-games, zal The Raven Remastered je niet van gedachten laten veranderen.