Doorgaan naar artikel
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Detective Pikachu gaat op een leuke manier om met de bekende Pokémon-wereld en is voor nieuwkomers een leuke introductie tot de serie. Maar echte kenners zullen niet heel veel uitdaging vinden en het is wat aan de korte kant.

Wat als je L.A. Noire combineert met Pokémon? In Japan hebben ze al een tijdje een antwoord op die vraag en in Europa sinds kort ook. Hoewel er eigenlijk geen Pokémon-titels meer voor de 3DS zullen verschijnen, vormt Detective Pikachu nog het toetje. Eentje die zeker in de smaak valt.

Je speelt als de achttienjarige Tim. Hij heeft een wel hele speciale vriend, namelijk een Pikachu die alleen hij kan verstaan. Samen met deze gele muis trekt Tim door Ryme City, in de zoektocht naar zijn vermiste vader. Deze is verdwenen toen hij verschillende Pokémon-gerelateerde gebeurtenissen onderzocht. Aan jou dus de taak om zijn onderzoek voort te zetten. En natuurlijk helpt Detective Pikachu je daar graag bij.

Detective Pikachu is een Pokémon-verhaal zoals we dat niet gewend zijn. Het verschil komt grotendeels naar voren in de virtuele omgeving; deze lijkt veel meer op onze echte wereld dan in eerdere spellen uit de franchise. Het geeft een goede indruk van hoe het eruit zou zien als Pokémon echt zouden bestaan. We hopen dat deze meer natuurgetrouwe interpretatie ook zijn weg vinden naar de aankomende Nintendo Switch-titel.

Bij de puzzels en vraagstukken maakt Detective Pikachu op een leuke manier gebruik van elementen uit Pokémon. Hierbij is duidelijk dat er veel zorg naar uit is gegaan. Het narratief en de zaken zitten erg goed in elkaar, verhaalelementen komen op een mooie manier terug. Voor de echte kenners is de game alleen niet heel uitdagend en bovenal nogal aan de korte kant. Er zijn negen hoofdstukken die allemaal ongeveer een uur in beslag nemen. En wanneer je hier eenmaal klaar mee bent, blijkt er weinig te resten. De herspeelbaarheid is niet al te groot omdat je alle mysteries inmiddels al kent. Dit is vooral een teleurstelling omdat de ‘volwaardige’ Pokémon-games soms wel honderden uren gameplay kunnen bieden.

Maar als je de serie nog nooit hebt aangeraakt, of misschien alleen Pokémon GO, is Detective Pikachu een leuke introductie tot de franchise. En mocht je geen DS hebben, kun je altijd nog wachten op de verfilming die in 2019 in de bioscoop moet verschijnen (met Ryan Reynolds als Pikachu!)