nieuws
Spyro: Het verhaal tot nu toe – Van Sony naar Nintendo

Activision heeft pas geleden de Spyro Reignited Trilogy aangekondigd voor PlayStation 4 en Xbox One. Maar niet iedereen is bekend met de paarse vuurspuwende vriend. Niet zo heel gek natuurlijk, want de laatste Spyro-game stamt alweer uit 2008. Voor iedereen die niet bekend is met Spyro of gewoon geïnteresseerd is in dit draakje, hebben wij een overzicht gemaakt van al zijn games.
In het vorige deel hebben we de eerste drie Spyro-games besproken. Deze waren exclusief voor de eerste PlayStation. De serie die daarop volgde was exclusief voor de handheld van Nintendo. Aangezien de Game Boy Advance niet genoeg kracht had om 3D te kunnen weergeven, besloot Digital Eclipse om te gaan voor een isometrische perspectief. Spyro Orange: The Cortex Conspiracy is een side-scrolling platformer en werd gemaakt door Vicarious Visions. Aan het genre werd overigens niets veranderd, want alle games in deze reeks zijn ook platformers.
Spyro: Season of Ice (2001)
Platform: Game Boy Advance
Ontwikkelaar: Digital Eclipse
Uitgever: Vivendi Universal Interactive Publishing
Dit was de eerste game die door Digital Eclipse werd ontwikkeld en in 2001 werd uitgegeven in Europa en Noord-Amerika. De Japanse versie kwam een jaar later en had Konami als uitgever. Samen met Spyro 2: Season of Flame en Spyro: Attack of the Rhynocs is het een alternatief vervolg op de eerste drie games. Hoewel er wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht, kreeg het niet net zulke hoge cijfer als de Insomniac-spellen.
Spyro en Sparx zijn op vakantie met Bianca en Hunter. Dezelfde Bianca die in Spyro: Year of the Dragon nog alle drakeneieren had verstopt. Hunter raakt in paniek wanneer hij een ballon aanziet voor een schaap in een vliegende schotel. Wanneer Spyro de ballon van dichtbij gaat bekijken, vindt hij een boodschap van Zoe. Ze vraagt om hulp, omdat de gemene Grendor bezig is alle feeën te ontvoeren. Bianca komt erachter dat Grendor haar spreukenboek heeft gestolen toen zij het in de bibliotheek had laten liggen. Hij wil het gebruiken om een grote tovenaar te worden, maar heeft het boek ondersteboven liggen wanneer hij een spreuk gebruikt. Hierdoor verandert hij in een tweekoppig wezen en wil alle vleugels van de feeën gebruiken om zichzelf te genezen. Het is aan Spyro, Sparx, Bianca en Hunter om hier een stokje voor te steken.
Spyro 2: Season of Flame (2002)
Platform: Game Boy Advance
Ontwikkelaar: Digital Eclipse
Uitgever: Vivendi Universal Games
Spyro 2: Season of Flame is het vijfde deel in de serie en het vervolg op Spyro: Season of Ice. In tegenstelling tot het vorige deel, werd deze nooit uitgebracht in Japan. Hoewel deze game hoger beoordeeld werd dan Spyro: Season of Ice, kreeg het wel de nodige kritiek vanwege de lastige besturing. De muziek en geluidseffecten voor dit spel zijn, net zoals in het voorgaande deel, gedaan door Robert Baffy en Ed Cosico.
Na de avonturen van Spyro: Season of Ice keert Spyro terug naar het Drakenrijk. Hij ontdekt al snel dat een leger van Rhynocs het gebied heeft bezet en alle vuurvliegjes verdwenen zijn. Zonder de vuurvliegjes is er ook geen magie mogelijk en die hebben de draken nodig om vuur te kunnen spuwen. Dit resulteert in een enorme daling van de temperatuur in het Drakenrijk, waardoor het langzamerhand een onbewoonbaar gebied begint te worden. Spyro, Sparx, Bianca en Hunter bundelen hun krachten om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor het verdwijnen van de vuurvliegjes.
Spyro: Attack of the Rhynocs (2003)
Platform: Game Boy Advance
Ontwikkelaar: Digital Eclipse
Uitgever: Vivendi Universal Games
Spyro: Attack of the Rhynocs is het derde en laatste deel dat ontwikkeld is door Digital Eclipse. Het spel is in Europa en Australië ook bekend als Spyro: Adventure. Deze game lijkt veel op de voorgaande delen en brengt eigenlijk weinig vernieuwing. Het is de meest gepolijste versie van Spyro in een isometrisch perspectief.
Spyro en Sparx worden door de Professor uitgenodigd om naar zijn laatste twee uitvindingen te komen kijken. De eerste is een soort kijkgat waarmee ze Ripto kunnen bespieden. De andere uitvinding is Butler, een mechanische beer die de Professor moet assisteren in het laboratorium. Helaas werkt Butler niet helemaal zoals hij zou moeten werken en de Professor is vergeten om een uitknop in te bouwen. Gelukkig weet Spyro hem te vangen in een stroomgenerator, maar dat zorgt ervoor dat het kijkgat begint te groeien. Op het moment dat de Professor Spyro een speciaal apparaat wil overhandigen, verschijnt Ripto uit het kijkgat dat inmiddels een portaal is geworden. Het apparaat dat Spyro zou moeten helpen bij zijn zoektocht naar “Hearts”, magische objecten met bijzondere krachten, wordt door Ripto afgepakt. Het is aan Spyro en Sparx om alle problemen weer eens op te lossen.
Spyro Orange: The Cortex Conspiracy (2004)
Platform: Game Boy Advance
Ontwikkelaar: Vicarious Visions
Uitgever: Vivendi Universal Games
Spyro Orange: The Cortex Conspiracy maakt deel uit van een tweedelige serie. Samen met Crash Bandicoot Purple: Ripto’s Rampage was dit een poging van Vicarious Visions om de krachten van deze twee franchises te bundelen. Beide spellen zijn side-scrolling platformers en bevatten daarnaast ook nog een heleboel minigames. Hoewel de meeste Spyro– en Crash-games behoorlijk hoge cijfers kregen, viel het voor deze serie wat tegen.
Doctor Neo Cortex en Ripto besluiten te gaan samenwerken om zo de strijd met Spyro en Crash aan te gaan. Ripto en Doctor Neo Cortex vinden een manier om een soort van klonen van Spyro en Crash te maken. Hierdoor denk Spyro dan Crash zijn tegenstander is en visa versa. Gelukkig komen ze er al vrij snel achter dat ze elkaar niet dwars zitten en maken ze een plan om af te rekenen met het vervelende duo.
Dat was deel twee van de geschiedenis van de Spyro-games. Volgende week zullen we de spellen uit de The Legend of Spyro-reeks bespreken.