Doorgaan naar artikel
Nintendo Labo (Mixpakket)
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Nintendo Labo biedt heel veel vermaak voor liefhebbers van knutselen en zal je vele uren bezighouden, zeker met de mogelijkheid om eigen ontwerpen te bouwen en te programmeren. Echter lijkt het momenteel nog te beperkt om een volwaardige game te zijn. Het Labo-concept werkt wel erg goed.

Sinds de aankondiging van Nintendo Labo, is men erg benieuwd naar wat het precies is, hoe het werkt en hoe stevig het is. Je kon een idee krijgen met onze Nintendo Labo-preview, maar inmiddels zijn we echt aan de slag geweest met het Mixpakket. Lees hier onze complete ervaring met dit pakket van Nintendo Labo. Bekijk hieronder de kleine trailer van wat Nintendo Labo precies inhoudt.

Bij het openmaken van de doos zien we de software die in de Nintendo Switch gestoken moet worden. Meteen na het opstarten worden we direct de wereld van Labo ingestuurd. We beginnen met het maken van een modelauto, wat een kleine tien minuten duurt. Daarna bestaat de mogelijkheid om het autootje aan te passen naar eigen smaak met stiften of plakband. Hierna krijg je de mogelijkheid om alle overige bouwsels te maken. Elk volgend knutselwerk kost je gemiddeld een uur tot drie uur, afhankelijk hoe handig en snel je te werk gaat.

Tijdens het bouwen wordt precies uitgelegd wat je volgende stap is. Je bepaalt zelf hoe snel dat gebeurt en je kan het model op de Switch draaien, zodat je het vanuit elke hoek kunt bekijken. Hierdoor zijn de instructies erg duidelijk en behulpzaam. Zie het als een interactief LEGO-bouwwerk. Helaas misten wij bij de vishengel twee onderdelen, waardoor wij deze niet af konden maken.

Nintendo Labo-trailers Toy-Con-werkplaats

Wanneer je uiteindelijk klaar bent, vertelt het spel je om met je juist gebouwde creatie te gaan spelen. Dit doe je in een spel wat goed gebruikt maakt van je zojuist gemaakte Toy-Con, zoals de bouwsels heten. Dit is vermakelijk, maar stelt op lange termijn niet veel voor. Elk spel zal je hooguit een uurtje bezighouden, want ze vervelen snel en zijn erg beperkt. De Labo-ervaring is dan ook het complete pakket van bouwen, spelen en ontdekken. Als je het spel ziet als een beloning voor je harde werk, kom je dus bedrogen uit.

Gelukkig biedt de veelzijdigheid van Nintendo Labo meer uren speelplezier. Zo kun je in de Toy-Con-Werkplaats je eigen ontwerpen maken en zelf van alles programmeren, zodat het exact werkt zoals jij wilt. Hiervoor dien je zelf echter creatief genoeg te zijn om hier het meest van te profiteren. Voor jonge kinderen is dit misschien te pittig, omdat ondanks de gebruiksvriendelijke interface, het erg saai oogt en aanvoelt als werk. Lukt het je dan toch om een creatie te laten werken, komt het welverdiende “Eureka”-moment. Gelukkig is het mogelijk om elke Toy-Con te bekijken en te leren hoe het precies werkt, in een poging om ideeën aan te wakkeren. Misschien ontdek je net de functie die je wilde gebruiken in je eigen creatie.

Nintendo Labo

Na het bouwen van alle onderdelen wordt ook duidelijk dat het ene model beter bedacht is dan het ander. De draaiende onderdelen bij de hengel bewegen erg soepel en de elastieken bij de piano werken makkelijk. Bij bijvoorbeeld het huis, werkt het draaiende onderdeel juist erg krakkemikkig. Wellicht, omdat dat onderdeel ook kleiner is dan bij de hengel, maar je voelt direct de kwetsbaarheid van het karton. Het is wel zo dat de onderdelen hierdoor makkelijk vervangbaar zijn, alleen hoop je natuurlijk dat je dit nooit hoeft te doen.

Ondanks dat Nintendo Labo voor een liefhebber enorm genieten zal zijn, zullen ze hiermee de gemiddelde gamer niet direct aantrekken. De games zijn erg oppervlakkig en de gebruiksmogelijkheden van het karton zijn beperkt. Mocht je echter gek zijn op knutselen, bouwen en uitproberen, dan biedt Nintendo Labo meer dan genoeg plezier voor de komende tijd. Het eerste bouwpakket zal je tientallen uren aan plezier bieden vanwege de vijf bouwsels en alle variaties die je daarmee kunt ontdekken. Zoals altijd, doet de Nintendo-magie zijn werk. Mocht je uitgekeken zijn op dit pakket, ligt het Robotpakket ook in de winkel. Nu alleen nog bedenken waar wij alle Toy-Cons gaan laten…