Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Unravel Two is in bijna alle opzichten beter dan het eerste deel. De toevoeging van een extra Yarny zorgt voor andere en vooral leuke puzzels. Ook ziet het er weer prachtig uit. Helaas is het wel wat kort met maar zeven verschillende levels.

“Het goede nieuws is dat het spel direct beschikbaar is.”, klonk het tijdens EA Play 2018. De opvolger van Unravel is nooit echt officieel aangekondigd, maar het was al wel duidelijk dat  Coldwood Interactive bezig was met een vervolg. Deze keer is Yarny echter niet alleen en daarom heeft het ook de toepasselijke naam Unravel Two gekregen. Weet Coldwood Interactive genoeg vernieuwingen te brengen om ook van dit deel weer een succes te maken?

Het eerste deel werd gekenmerkt door prachtige graphics met bijpassende muziek en goede gameplay. Ook deze keer ziet het er weer adembenemend uit, vooral wanneer het spektakel zich buiten afspeelt. De game zit boordevol met details die de wereld levendig maken. Zo kruipen en vliegen er beesten rond en liggen er allerlei interessante objecten op de grond. Je merkt dat de makers enorm veel tijd hebben besteed aan het creëren van de verschillende levels. De muziek is ook dit keer weer zoals het moet zijn. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de langzame stukken een soort van rust over je heen krijgt. En wanneer je achterna gezeten wordt, past de muziek zich ook aan en ben je daardoor extra alert. Beeld en geluid zijn een mooi samenspel in Unravel Two en dat zorgt voor een zeer aangename ervaring.

Unravel Two is een puzzel-platformer en in dit deel is het platformgedeelte ook een stuk meer aanwezig dan in zijn voorganger. Hoewel de besturing voor het grootste gedeelte hetzelfde is gebleven, zijn er wel twee verschillen. Je kunt ditmaal tegen muren aanspringen om zo hogerop te komen. Hier wordt in de puzzels ook veel gebruik van gemaakt en zorgt ervoor dat er vaker een beroep wordt gedaan op je platform-kunsten. Dat is hartstikke leuk voor de afwisseling, maar maakt het wel anders dan het eerste deel. Het belangrijkste verschil is natuurlijk dat er dit keer twee Yarny’s zijn in plaats van een. Dit levert een ander soort puzzels op dan in het eerste deel. Je kunt ze niet tegelijk besturen als je alleen speelt, maar zult het om en om moeten doen. Je kunt op deze manier de andere Yarny gebruiken om aan te slingeren, een rollend voorwerp tegen te houden of als afleiding. Er zitten ook verschillende stukken in waarin je niet beide personages nodig hebt, in dat geval kun je de ander optillen waardoor ze een soort van samensmelten. Dit alles maakt het een fris en nieuwe spel en niet zomaar een vervolg op Unravel.

Er bestaat ook de mogelijkheid om het spel lokaal met z’n tweeën te spelen, maar dit vereist wel hele goede samenwerking. En aangezien dat niet altijd het geval zal zijn, komt het spel waarschijnlijk beter tot zijn recht als je het alleen speelt. Er zitten maar een aantal stukken in het spel die makkelijker te doen zijn als je samen speelt, dus heel erg is dat niet. Het is wel heel leuk om te zien hoe de makers het voor elkaar hebben gekregen om een puzzelspel te maken die je zowel alleen als met z’n tweeën kunt spelen.

Is er dan niets mis met deze game? Nou echt mis niet, maar het is wel jammer dat er deze keer maar zeven verschillende levels zijn. Iemand die een beetje handig is met dit soort spellen, is er waarschijnlijk al met een uurtje of vijf doorheen. Mocht je honger daarna nog niet gestild zijn, dan kun je altijd nog de verschillende doelen binnen een level proberen te halen. Het überhaupt uitspelen van een level is er een, maar bijvoorbeeld ook het voltooien binnen een bepaalde tijd. Dit zorgt er wel voor dat je het een aantal keer zult moeten spelen om alles te halen. Hierdoor zul je wat langer plezier aan het spel beleven, maar veel gamers zullen het na de zeven levels wel voor gezien houden. Mocht je daarna nog steeds opzoek zijn naar nog meer uitdagingen, dan kun je altijd aan de slag met de twintig challenge levels. Deze bieden een hogere moeilijkheidsgraad dan die in de campagne en zetten je flink aan het denken. Leuk, maar het was nog leuker geweest als er gewoon wat meer levels in de campagne hadden gezeten.

Unravel Two is in bijna alle opzichten beter dan zijn voorganger. Grafisch gezien heeft Coldwood Interactive het naar een nog hoger niveau weten te tillen en ook de muziek past er weer perfect bij. De puzzels zijn door de aanwezigheid van een extra Yarny wel anders dan in Unravel, maar dat zorgt er juist voor dat er weer genoeg uitdaging is. Helaas is het spel wel wat aan de korte kant met maar zeven levels, gelukkig zorgen de doelen en uitdagingen wel voor de nodige vulling.