Doorgaan naar artikel
Roman J. Israel, esq.
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Denzel Washington steelt de show als Roman J. Israel, een eigenzinnige en idealistische advocaat. Helaas is het script niet zo goed als het personage en dat maakt dat het alles bij elkaar niet boven de middenmoot uitsteekt.

Roman J. Israel (Denzel Washington, Man on Fire) is een advocaat met een groot ideologisch hart die altijd voor de kleine man heeft gestreden. Waar andere advocaten rijk en beroemd werden, bleef hij altijd klein en op de achtergrond. Dat gaat lange tijd goed, totdat zijn baas plots in het ziekenhuis belandt en hij gedwongen wordt om als leider van de firma op te treden. Daarnaast wordt hem de kans geboden om in de grote firma van George Pierce (Colin Farrell, Total Recall), die rijke criminelen vertegenwoordigt, aan de slag te gaan. Dit brengt hem in een lastig parket, zeker wanneer er verleidingen ontstaan waar hij nog nooit mee in aanraking is gekomen.

Foto: Columbia Pictures

Denzel Washington steelt de show als de eigenzinnige en licht autistische Roman J. Israel. De manier waarop hij vasthoudt aan zijn idealen en daardoor regelmatig iedereen tegen zich in het harnas jaagt, wordt perfect en op regelmatig humoristische wijze getoond. Je ziet aan alles dat Washington ontzettend veel plezier heeft gehad met het vertolken van de advocaat. Regisseur Dan Gilroy heeft na Joe Loder uit Nightcrawler opnieuw een erg bijzonder personage neergezet.

Het is helaas wel jammer dat de rest van het script niet heel erg meewerkt om van Roman J. Israel een uitstekende film te maken. Zo is het eerste deel een aaneenschakeling van juridische taal en rechtbanken en mist het de spanning en afwikkeling die zo belangrijk zijn in dit soort scènes. Ook de belangrijke keus die Roman maakt en die voor een keerpunt in de film zorgt komt erg onoverwogen over,  terwijl de advocaat zelf juist zo’n denker is met hele sterke idealen.

Dat neemt niet weg dat je je zeker wel zult vermaken. Zoals gezegd is de advocaat een erg goede rol, maar ook George Pierce en de bevriende advocate Maya Alston (Carmen Ejogo, Alien: Covenant) scoren een ruime voldoende en zorgen voor de nodige reflectie bij het hoofdpersonage.

Daarnaast ziet de film er ook nog eens uitstekend uit. Het speelt zich af in de huidige tijd, maar heeft een duidelijke ‘nineties’-vibe. Ook de creatieve soundtrack klinkt uitstekend en versterkt de sfeer.

Roman J. Israel is geen nieuwe Nightcrawler, iets waar we stiekem wel een beetje op hoopten. De film is vermakelijk, maar dat is voornamelijk te danken aan Denzel Washington in de rol van eigenzinnige advocaat. Dat is uiteindelijk erg knap, aangezien het script allesbehalve sterk is.