Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

De OnePlus 6 is zonder twijfel de beste telefoon die je op dit moment kunt krijgen in zijn prijsklasse. Het beeld is prachtig, de camera maakt mooie plaatjes, hij ligt lekker in de hand, er zitten een paar nieuwe snufjes op en alle mobiele games kan hij makkelijk aan.

Een paar jaar geleden ondervonden mobiele telefoons een soort van revolutie. Ze werden steeds beter, krachtiger, mooier en veelzijdiger. Grote merken als Samsung en Apple gingen de strijd aan om de populairste telefoon op de markt te brengen. Helaas kwamen deze verbeteringen wel met een steeds duurder wordend prijskaartje. Het was tijd voor de zogenoemde midrange-modellen om hun slag te slaan. Het chinese bedrijf OnePlus was een ontwikkelaar van zulke modellen en kwam met hun One, een relatief goedkope telefoon die bijna net zo krachtig was als de marktleiders. Nu we een aantal jaar verder zijn, is het alweer tijd voor hun nieuwste pareltje: de OnePlus 6. Kan deze nog steeds de strijd aangaan met krachtpatsers als de iPhone X of de Samsung Galaxy S9?

Wat als eerste opvalt als je het doosje openmaakt, is natuurlijk het uiterlijk. Wij testten de ‘midnight black’-uitvoering. Deze is mooi mat-zwart en ondanks dat de achterkant van glas is, voelt hij heel stevig aan. De knoppen, vingerafdrukscanner en camera zijn allemaal subtiel en springen niet lelijk in het oog. Er is al een vrij hoogwaardige screen protector aangebracht en je krijgt er zelfs een gratis plastic hoesje bij. Dat laatste is wel heel standaard en vrij lelijk, maar het is altijd fijn als deze er gratis bij zit.

Nadat je de OnePlus 6 hebt kunnen bewonderen, is het tijd om hem aan te zetten. Het opstarten gaat snel en je bent al vlug bezig met het instellen van de telefoon zoals we dat kennen van ieder Android-apparaat. Het scherm is mooi helder en heeft een mooi contrast, waardoor zwart ook echt zwart is en kleuren er goed uitspringen. Tevens is het scherm wat uitgerekter dan velen gewend zijn, dit heeft voor- en nadelen. Hierdoor kun je, bijvoorbeeld in WhatsApp en Facebook, meer info tegelijk zien. Op het eerste gezicht een klein voordeel, maar namate je de telefoon meer gebruikt, wordt het steeds handiger. Het nadeel is dat video’s altijd een zwarte rand aan de zijkanten zullen hebben in de horizontale stand. Je kunt wel inzoomen, maar dan verlies je weer het onderste en bovenste randje van de video. Het is vooral wennen en in het donker valt het niet eens op, maar het blijft een klein minpuntje.

oneplus 6 Foto: OnePlus

De OnePlus 6 is verder goed snel. Je hoeft nooit lang te wachten tot een app reageert en het opstarten is vlug. Er staan ook geen onzinnige, onverwijderbare applicaties van de ontwikkelaar zelf op, iets dat Samsung bijvoorbeeld wel heeft. Het is sowieso een vrij kale versie van Android, maar dit is niet erg. Zo heb je zelf compleet de vrijheid om te doen met je telefoon wat je zelf wilt. Niet alleen de telefoon is snel, maar het opladen ook. Deze telefoon kan, zoals we gewend zijn, weer zogenaamd ‘dash chargen’. Hierdoor is je telefoon in drie kwartier volledig opgeladen en de batterij gaat minstens een dag mee bij intensief gebruik.

Voor het eerst lijkt de camera van de OnePlus ook mee te kunnen doen met de grote jongens. Je kunt er prachtige plaatjes mee schieten en vloeiende video’s mee maken. Na bewegingen duurt het maar een fractie voor het beeld weer scherp is, waardoor je ook mooie foto’s kunt maken van actievolle momenten. Natuurlijk hebben we ook een aantal populaire games getest en deze werken allemaal prima. Pokémon Go en Candy Crush werken snel, iets zwaardere applicaties als Hearthstone en PlayerUnknown’s Battlegrounds duren wat langer om op te starten, maar spelen verder zonder haperingen.

De OnePlus 6 doet dus alles wat je verwacht van een telefoon. Hij ligt lekker in de hand, werkt snel, maakt mooie foto’s en geeft mooi beeld. Daarnaast heeft hij moderne opties zoals gezichtsherkenning, kan hij populaire games aan en verschaft hij over het algemeen een prettige gebruikerservaring. De enige nadelen zijn de onhandige video’s in horizontale weergave en dat er geen baanbrekende aspecten zijn toegevoegd. Maar voor een telefoon die nog steeds een stuk goedkoper is dan high-end-concurrenten, is dat niets om over te klagen. Voor iedereen die het nieuwste van het nieuwste wil, maar geen duizend euro over heeft voor een telefoon, is dit de ideale oplossing.