Doorgaan naar artikel
Cindy van Gerwen
Cindy van Gerwen
Profiel

Conclusie

De Motorola Moto G6 en Moto G6 Plus zijn twee zeer goede telefoons uitgerust met de nieuwste hardware, voor een portemonnee-vriendelijke prijs.

Een geschikte smartphone uitzoeken is een van de lastigste zaken op het moment. Het aanbod is vergelijkbaar met een oerwoud vol met vlaggenschepen en wildgroei van goedkope modellen. Wat misschien wel de grootste uitdaging is, is dat we graag een zo modern mogelijke telefoon willen, voor een scherpe prijs. Motorola voegt zich in het rijtje van betaalbare telefoons met de Moto G6 en Moto G6 Plus. Beide modellen zijn uitgerust met interessante nieuwe technologieën, maar wel voor een aantrekkelijke prijs.

De Moto G6 en G6 Plus lijken erg veel op elkaar afgezien van de schermgrootte die respectievelijk 5.7- en 5.9-inch full HD zijn. Onder de motorkap zit er vooral verschil in de processors waarmee ze uitgerust zijn. Ook is er een klein verschil in de accu-capacitieit, zo bevat de G6 3000mAh en de G6 Plus 3200mAh. Verder is de hardware redelijk hetzelfde, beide telefoons bevatten onder het scherm een vingerafdrukscanner. Aan de achterkant zit een dubbele camera met 12MP en 5MP en aan de voorkant is een camera van 8MP aanwezig. Bovenaan vinden we een simkaartlade met drie slots, waarvan twee voor de simkaarten zijn en een voor de micro SD-kaart.

De telefoons zijn standaard uitgerust met Android 8.0 Oreo en zullen maar liefst drie jaar lang beveiligingsupdates krijgen, aldus Motorola zelf. Bijzonder prettig is dat de skin van Motorola die over de software zit, niet onnodig veel apps toevoegt. Waar bij Samsung vaak een eigen browser, galerij en andere apps standaard geinstalleerd zijn, heeft Motorola alleen de Moto-app naast de gebruikelijke android-applicaties. Deze app heeft handige opties zoals instellingen voor meldingen en het gebruik van gebaren. Met het laatstgenoemde kun je bijvoorbeeld de zaklamp activeren door twee keer met de telefoon te schudden. Ook zitten er handige opties op voor het touchscreen. Deze kan namelijk bediend worden door zichtbare knoppen op het scherm of door enkel de vingerafdrukscanner. Keuze genoeg dus en vooral veel gebruiksgemak.

Het gemak is ook terug te zien in bijvoorbeeld de camera. Deze is prima voor het maken van foto’s, filmpjes en uiteraard selfie’s. Er zijn verschillende fotomodi waardoor de camera bijna een alleskunner is op gebied van foto’s en deze bewerken. Een bijzondere optie is bijvoorbeeld het fotograferen van een object en deze als het ware uit de achtergrond snijden. Ook is het mogelijk om een stuk tekst te fotograferen die vervolgens verwerkt wordt naar een tekstdocument. Deze handige toevoegingen kom je op sommige duurdere merken niet tegen, hierdoor biedt Motorola een aanlokkelijk voordeel.

Voor een telefoon onder de €300,-, ziet het toestel er toch erg gelikt uit. De behuizing is van glas en heeft een donkerblauwe kleur, wat een luxe uiterlijk oplevert. Glas is misschien niet een handige keuze voor iedereen, maar ook daar is aan gedacht want de smartphone wordt met een doorzichtig bumper-hoesje geleverd. Verder vinden we een USB C-aansluiting om de telefoon op te laden en een 3,5mm-aansluiting voor koptelefoons. Tevens ondersteunen de Moto G6 en Moto G6 Plus Turbopower, waarmee de batterij sneller wordt opgeladen. De accu-capaciteit is verder ruim voldoende, deze gaat met redelijk intensief gebruik zeker een hele dag mee.

Welke van de twee modellen is dan het meest geschikt? Er is geen betere Moto, maar de telefoons verschillen iets in de prijs en de hardware. Vooral wanneer je veel gebruik maakt van entertainment-toepassingen zoals Netflix en games, is de Moto G6 Plus het overwegen waard. De reden hiervoor is vooral de accu die net wat meer capaciteit heeft en de iets snellere hardware. Ook is het scherm net ietsje groter. Verder zijn de telefoons gelijk in hardware en uiterlijk. De Moto G6 heeft een adviesprijs van €249,- en komt in de kleuren blauw en zilver. De Moto G6 Plus komt in dezelfde kleuren en heeft een adviesprijs van €299,-. Al met al heeft Motorola twee krachtige telefoons met moderne technologie en veel gebruiksgemak weten neer te zetten. Als je op zoek bent naar een smartphone geschikt voor entertainment, zit je met de Moto G6 en Moto G6 Plus zeker goed.