Doorgaan naar artikel
Huawei Y6 2018
Cindy van Gerwen
Cindy van Gerwen
Profiel

Conclusie

De Huawei Y6 2018 is een uitermate goedkope telefoon met prima functionaliteiten, maar maakt geen grote indruk

Een smartphone hoeft niet duur te zijn, dat wordt wel duidelijk met de Huawei Y6 2018. Het budgetmodel van de fabrikant werd voor het eerst in 2015 geïntroduceerd en heeft verschillende heruitgaven gekregen. Het laatste model kwam in 2017 uit, dus was het tijd voor een nieuw model uitgerust met modernere specificaties. De prijs van €129,99 maakt het behoorlijk aantrekkelijk voor een telefoon met een simpel en elegant design.

De Y6 2018 komt in de kleuren zwart, goud en blauw. Binnenin vinden we een Qualcomm Snapdragon 425-processor, 2GB werkgeheugen en 16GB opslagcapciteit. Het laatstgenoemde is aan de lage kant, zeker omdat je dit al vrij snel vult met wat extra apps, foto’s en bestanden. Wel heeft de simkaartlade een extra slot voor een microSD-kaart, waarmee het geheugen uitgebreid kan worden. In de lade vinden we twee slots voor simkaarten, wat betekent dat het toestel dualsim ondersteund. Verder zit er standaard Google Android 8.0 op.

Huawei Y6

Over de Android software zit nog de Huawei EMUI skin, dit is een gebruikersinterface die met een reeks standaard Huawei-apps komt. In het verleden heeft deze niet altijd heel goede indrukken achtergelaten, omdat deze teveel leek op een iOS-interface. Op de Huawei Y6 2018 is dit ook weer in zekere mate aanwezig. Wat vooral storend is, is dat de Huawei-skin behoorlijk veel apps meebrengt die je misschien helemaal niet nodig hebt. Als je gewend bent om met de Google-Calender te werken, zal de variant van Huawei redelijk overbodig zijn. Aangezien deze er standaard op zit, kun je deze niet verwijderen en zit je opgescheept met twee dezelfde apps. De beperkte opslagcapaciteit helpt hier ook niet bij. De telefoon is niet ideaal wanneer je een voorkeur hebt voor puur Android met een minimale skin eroverheen.

De standaard meegeleverde apps zijn wel prima en bieden genoeg functionaliteit. Deze lijken ook wat lichter in gebruik omdat ze redelijk snel opstarten en reageren. Van dit budgettoestel hoeven we niet te verwachten dat alles ultrasnel werkt, maar de apps van Huawei zelf doen dit verrassend genoeg wel. Wanneer we dan andere applicaties opstarten zoals chrome, netflix of games, is wel weer merkbaar dat de telefoon hier soms wat moeite mee heeft. Dat maakt de Y6 vooral geschikt voor een beetje eenvoudige taken zoals browsen, bellen en foto’s maken.

Huawei Y6

Op de telefoon vinden we een 5MP camera aan de voorkant en een 13MP aan de achterkant. Deze werken prima en maken redelijk goede foto’s. Ook zijn er behoorlijk veel instellingen aan te passen, wat zeker een pluspunt is. Zo is het mogelijk om te kiezen uit verschillende resoluties, kun je een GPS tag toevoegen en verschillende camera-modi gebruiken. Er zijn daarbij verschillende filters om uit te kiezen en zelfs een Good Food-modus. Zoals de titel doet vermoeden, zal deze ideaal zijn voor liefhebbers die graag hun voedsel fotograferen. De camera schiet zeker niet tekort. Tevens ondersteunt de camera aan de voorkant face unlock, een moderne technologie, waarmee je je smartphone ontgrendelt door ernaar te kijken.

De goedkope prijs biedt uitkomst voor diegene die niet veel willen uitgeven aan een telefoon maar wel de nieuwste snufjes willen. De accucapaciteit van 3000mAh is prima voor een dag, maar uiteraard zal deze sneller leeg gaan bij intensief gebruik. Verder is de telefoon lekker licht in de hand en heeft toch een elegant design. Dit zijn allemaal prima keuzes voor een budgettelefoon, echter is het wel erg jammer dat de opslag vrij beperkt is. De toevoeging van Huawei-skin draagt hier niet veel bij en zal ook niet bij iedereen geliefd zijn. Al met al is het een prima telefoon, maar laat deze geen wow-effect achter.