Doorgaan naar artikel
This is the Police 2
Cindy van Gerwen
Cindy van Gerwen
Profiel

Conclusie

This is the Police 2 is een prima strategiegame die het lekker luchtig en grappig houdt. Jammer genoeg duurt het wel een uur voordat je aan de slag kan met gameplay

This is the Police 2 is het tweede deel in de simulatie- en strategie-serie. Waar we in het eerste deel kennismaakten met Jack Boyd die nog snel even een bonus voor zijn pensioen bij elkaar sprokkelde, leren we nu Lilly kennen, een vrij incompetente sheriff. Haar gebrek aan leiderschap wordt geprojecteerd op de agenten, die op hun beurt maar een beetje doen wat ze willen. Jack komt in de problemen en wordt door een van de agenten opgepakt. Uiteindelijk weet hij Lilly te overtuigen dat hij undercover is en haar kan helpen met het oplossen van de cases en het aansturen van de stuurloze onderdanen. De toon voor een humoristische en cynische game is gezet.

De gameplay van This is the Police 2 is een combinatie van strategie en management, echter duurt het vrij lang voordat je daar achter komt. In het begin speel je een korte tutorial die je uitleg geeft hoe een inval werkt, maar daarna heb je ruim een uur aan cutscènes voordat je überhaupt weer aan de slag mag gaan. Het verhaal is in het begin vrij vaag door de combinatie van flauwe grappen die te lang doorgaan en het ontbreken van een duidelijk plot. Langzaam wordt duidelijk dat Jack in een valstrik is gelopen en daardoor in de problemen raakte. Uiteindelijk weet hij Lilly’s vertrouwen te winnen en ga je onder zijn leiding het bureau managen.

This is the Police 2

Dat begint met iedere dag aanwijzen welke agenten een shift moeten draaien. Uiteraard wil niet iedereen elke dag werken dus alle agenten inzetten is een onverstandig idee. Na het maken van je keuze, loop je tegen het probleem aan dat de volgende dag werknemers zich ziek melden of gewoonweg niet komen opdagen. Als ze komen opdagen kan het ook nog eens gebeuren dat ze een kater hebben of tijdens de dienst in slaap vallen achter het stuur en verongelukken. Al deze factoren heb je niet echt in de hand en lijken vooral van een geluksfactor af te hangen. In het begin is dit nog wel eens grappig, maar later kan dit de serieuze strategist behoorlijk frustreren.

Tijdens de dienst zelf krijg je een stadskaart te zien waar gedurende de dag verschillende meldingen binnenkomen. Diefstal, misbruik en moord zijn verschillende voorbeelden van meldingen, al kom je er pas achter of deze werkelijk zo ernstig zijn, wanneer de agenten arriveren op de locatie. Vooraf bepaal je welke agenten je erheen stuurt en hoeveel. De agenten beschikken over een bepaald level en vaardigheden die te ontwikkelen zijn. Iedere melding heeft ook een minimumlevel, wat dus betekent dat je of twee zeer ervaren of vier minder ervaren werknemers erop afstuurt.

Dit vereist een pittig staaltje tactiek omdat je vooraf niet kunt zien hoeveel meldingen gaan binnenkomen. Soms zit er ook een zaak tussen die onderzocht moet worden, hier doet een agent de hele dag over. Daarnaast zijn er ook grotere invallen, die meer voorbereiding vergen. Voor deze heb je tot het einde van de dag tijd en hier kun je zoveel agenten op afsturen als je wilt. Wanneer je aan deze missie begint, heb je ook echt de situatie zelf in de hand. Je kunt de agenten besturen, verschillende aanvallen laten uitvoeren en criminelen laten arresteren. Een heerlijke combinatie van actie, tactiek en turn-based spanning.

This is the Police 2

Door op meldingen af te gaan zullen je werknemers ervaring opdoen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Aan het einde van de dag word je beloond met een vreemde valuta: bierclipjes, waarvan de hoeveelheid afhangt van hoeveel zaken je hebt opgelost. Hiermee kun je nieuwe werknemers aannemen en spullen zoals tasers of traangas kopen. Als je een oproep mist of niet correct oplost, krijg je te maken met aftrek van deze beloning en kun je misschien niets nieuws kopen. Er zit een flinke uitdaging in de gameplay, maar deze zal je daarom ook zeker even bezig houden. De maffe grappen die je om de oren vliegen, houden het wel luchtig.

De gameplay van This is the Police 2 zit goed in elkaar, maar het is wel erg jammer dat sommige zaken te weinig met strategie te maken hebben en vooral van geluk afhangen. Zeker wanneer je weinig agenten hebt en besluit er enkel zes in te zetten voor een dienst, werkt het nog extra frustrerend als er vier niet besluiten op te komen dagen. Dit is ook niet echt een realistische kijk op de werkelijkheid, waar werknemers niet zomaar zonder melding thuisblijven. Ook kan het vervelend zijn dat agenten tijdens een dienst gewond raken en dan niet meer ingezet kunnen worden. Gelukkig is er nog een bosvrouw, die je zo nu en dan een bezoekje brengt en voor een klein bedrag iedereen geneest. Een ander puntje van aandacht zijn de cutscènes in het begin die veel te lang duren en weinig toevoegen. Afgezien van deze punten is het verder een prima game die voldoende vermaak biedt voor de casual gamer die net wat meer inhoud wilt.