Doorgaan naar artikel
Ticwatch S (Sport)
Cindy van Gerwen
Cindy van Gerwen
Profiel

Conclusie

De Ticwatch S is precies wat je van een goede smartwatch zou verwachten: functioneel, mogelijkheid om uit te breiden en licht om de pols.

De komst van de smartwatch heeft ervoor gezorgd dat de betrouwbare vriend om de polsen van vele mensen werd vervangen door zijn digitale opvolger. Inmiddels zijn er al behoorlijk wat modellen te vinden van verschillende merken, maar toch blijft het vinden van de juiste een uitdaging. Voor iPhone-gebruikers is het vanzelfsprekend om te kiezen voor de Apple Watch, die veelal geprezen wordt als de beste op de markt. Zo zou de Ticwatch het potentiële equivalent voor Android kunnen zijn, want de Ticwatch S biedt alles wat men nodig heeft met een Android-smartphone. Waarom we dit denken lees je in deze review.

De naam Mobvoi zal in eerste instantie niet veel zeggen, maar het Chinese bedrijf is al een tijdje bezig met Artificiële Intelligentie. Een Kickstarter-campagne voor de Ticwatch S en Ticwatch E bleek een groot succes. Deze smartwatches waren dan ook een van de eerste die Wear OS 2.0 zouden bevatten, een krachtig besturingsysteem van Google. Dat is iets wat je meteen merkt, want de interface voelt net zo betrouwbaar aan als je gewend bent van je smartphone. Het instellen duurt ook niet langer dan vijf minuten want het enige wat je hoeft te doen is de Wear OS-app op je telefoon te installeren. De rest van het werk doet de smartwatch zelf. Daarnaast heeft Mobvoi zelf ook een app waarmee je verschillende instellingen kunt aanpassen. Dit is een extra optie, je kunt namelijk ook prima zonder deze app aan de slag.

Ticwatch S

De Tichwatch S is het sportieve model en komt tegelijk uit met zijn broertje, de Ticwatch E (Express). Veel verschil zit er niet tussen beiden behalve dat in het S-model de GPS geïntegreerd zit in het bandje, waardoor deze niet verwisselbaar is. Daarnaast heeft deze een wat sportiever uiterlijk en zit er om het scherm een bezel met de minuten erop. Met een diameter van 45mm en een dikte van 13 mm heeft de Smartwatch een prima grootte. Het 1.4-inch OLED-display is groot genoeg om alles te lezen en vooral ook helder. Deze helderheid kan aangepast worden en zelfs het scherm uitschakelen om batterij te sparen is mogelijk. Wat ook prettig is, is dat dankzij de 4GB-geheugenoplsag er meer dan voldoende ruimte is om extra apps te installeren die niet standaard worden meegeleverd. Een smartwatch-versie van de Play Store geeft toegang tot verschillende functionele apps en zelfs spelletjes die gespeeld kunnen worden. Echter is gamen op smartwatches niet echt een aanrader, omdat deze vaak een beperkte batterijcapaciteit hebben. Daar is de Ticwatch dan ook geen uitzondering in, de accu gaat gemiddeld maximaal twee dagen mee. Wanneer je het apparaat een tijdje niet gebruikt, gaat het scherm in een zwart-witte spaarstand.

Ticwatch S

Het Sport model is vooral bedoeld om de sporter te ondersteunen, maar eigenlijk is de Smartwatch voor iedere gebruiker erg functioneel. De extra’s zoals IP67, waarmee het apparaat waterdicht is tot onderdompeling, zijn handig, maar menig gebruiker zal nog steeds niet zo snel met zijn smartwatch gaan douchen of zwemmen. Wel handig zijn de hartslagmeter en de stappenteller die je zelf kunt instellen. Ieder uur zal er dan bijvoorbeeld ook een melding komen dat het even tijd is om een rondje te wandelen voor de gezondheid. Uiteraard doet de Smartwatch verder vooral wat je ervan verwacht: het is een verlengstuk van je smartphone om je pols. Notificaties worden doorgestuurd en verschijnen met een lichte vibratie op het scherm. Het handigst is dan om te antwoorden met een van de vooringestelde opties, maar er is zelfs een toetsenbord aanwezig. Een extra leuke toevoeging is het reageren met smileys door deze te tekenen. Natuurlijk is de google assistent ook aanwezig, waardoor je verschillende dingen kunt vragen zoals het wat het weer wordt.

Ticwatch S

Met de mogelijkheden die de Ticwatch S biedt voor haar gebruiker, zou dit wel eens dé smartwatch van 2018 kunnen zijn. De functionaliteiten zijn meer dan voldoende voor de gemiddelde gebruiker en deze kunnen uitgebreid worden door extra apps te installeren. De krachtige hardware ondersteunt dit, mede dankzij extra opslag. Daarnaast is de batterijduur prima voor een à twee dagen gebruik en kan de smartwatch gemakkelijk opgeladen worden. De extra’s zoals waterdichtheid, een kompas en een hartslagmeter zijn leuk voor diegene met een actievere levensstijl. Dat maakt de Ticwatch S tot een echte alleskunner op de markt.