Doorgaan naar artikel
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Redacteur
Profiel

Xiaomi heeft onlangs een nieuw smartphonemerk gelanceerd dat de naam Poco draagt. Het sub-merk gaat naar verluid de strijd aan met fabrikanten in het high-end segment zoals Huawei, Samsung en OnePlus. Het eerste toestel wordt op 22 augustus in India gelanceerd, een van Xiaomi’s belangrijkste afzetmarkten.

Op dit moment zijn de meeste winsten voor smartphonefabrikanten te behalen in het hoogste segment. Denk bijvoorbeeld aan de iPhone-reeks die Apple jaarlijks enorme winsten oplevert. Het midden- en budgetsegment is daarentegen het strijdtoneel van vele kleinere fabrikanten, waarbij de winstmarges vele malen lager liggen. Xiaomi heeft in deze segmenten een stevige positie weten te bereiken, maar heeft aangegeven nauwelijks winst op de verkoop van hun hardware te maken. Het bedrijf heeft zelfs een belofte gedaan nooit meer dan 5% winst te maken op hun producten. Met de lancering van Poco, met als eerste toestel de Poco F1, probeert Xiaomi zich los te maken van de lagere segmenten. De grootste tegenstander wordt waarschijnlijk OnePlus, een sub-merk dat onderdeel is van BBK Electronics, een grote speler in consumentenelektronica waaronder ook Vivo en Oppo vallen.

De specificaties van de Poco F1 liegen er niet om: het toestel komt met de hoogwaardige Qualcomm Snapdragon 845 processor, een 5.99 inch IPS scherm, een dubbele 12MP + 5MP camera met OIS, en een 20MP selfiecamera. Het besturingssysteem is waarschijnlijk Xiaomi’s eigen MIUI, versie 9.0. Volgens de laatste foto’s heeft de Poco F1 een notch bovenin, maar verder minimale schermranden. De prijs voor deze specificaties is naar verluid zeer schappelijk: €420 voor de 6GB/64GB variant; en €560 voor een 6GB/128GB variant. Wellicht dat zo’n scherp geprijsde nieuwkomer de concurrentie kan aansporen het prijsniveau voor de consument ook iets voordeliger vast te leggen.

Of de Poco F1 ook naar Nederland komt is nog de vraag. Als de toestellen van Poco het succes van OnePlus moeten evenaren ligt de West-Europese markt uiteraard wel voor de hand. Vooralsnog zijn alleen enkele Oost-Europese landen zeker van een lancering. Wij houden de lancering in New Delhi op 22 augustus in ieder geval in de gaten!