Doorgaan naar artikel
Battlefield V
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Battlefield V wordt een prachtige ervaring die allerlei goede onderdelen combineert uit vorige delen en daar een schepje bovenop doet. Het gevoel van oorlog komt dichterbij dan ooit en dat maakt deze game zo intens mooi. Ondanks dat oorlog iets wreeds blijft.

De immens populaire shooter krijgt weer een nieuw deel en dit keer keert deze terug naar de Tweede Wereldoorlog. Battlefield V was dit jaar speelbaar op Gamescom en wij kregen de kans om te strijden in Rotterdam.

Rotterdam was het level waarop wij Conquest konden spelen, een spelmodus waarin je vlaggen bezet moet houden. Voor deze demo waren alle klassen speelbaar, met een beperkt aantal wapens en uitrusting, maar genoeg om variatie te bieden. Het eerste potje was voor ons vooral bedoeld om wat wapens, uitrusting en de nieuwe fortificaties uit te proberen.

battlefield 5-launchtrailer

Wat ons opviel, was dat de fortificaties goed gebruikt werden in de game. Je kunt namelijk niet zomaar overal lukraak iets bouwen, maar alleen op bepaalde plaatsen. Ook kun je niet allerlei voorwerpen bouwen, maar juist datgene wat voor die plek bedoeld is. Zo bouw je hoge muren van zandzakken in brede wegen, om de doorgang te belemmeren of bouw je juist kleine muurtjes om beschutting te creëren. Deze worden opgelicht zodat je direct weet wat je gaat bouwen. Bedenk wel, eenmaal gebouwd kan het niet meer verwijderd worden. Explosieven weten hooguit wat weg te halen, maar gebouwd is gebouwd.

Ook beviel ons de uitrusting van soldaten. Bepaalde items zijn niet exclusief meer voor klassen zoals anti-tank-mijnen of tripwires; sommige items worden gedeeld tussen twee klassen. Zo zijn deze diverser dan tevoren. Ook heeft elke klasse een perk waardoor deze iets extra krijgt. Zo is de support de enige die machinegeweren kan bouwen als versterking en de medic draagt altijd een injectienaald om iedereen te kunnen helen. Zo blijft er een extra plek over voor andere uitrusting.

Battlefield V

De gameplay zelf is eigenlijk een combinatie van goede onderdelen uit voorgaande Battlefield-games. Er is een hoop overgenomen zoals gebouwen betreden en beklimmen, bouwwerken vernietigen,  en samenwerken dat weer beloond wordt. Dit keer zijn er wel aanpassingen in Battlefield V die, in onze ogen, wel het teamwork verbeteren.

Zo kunnen bijvoorbeeld alle leden uit een squad elkaar nu helen. Daarbij komt nog dat munitie over het level te vinden is en het aanwijzen van vijanden, spotten genaamd, werkt anders. Dat laatste was wel even wennen, want dit keer wordt slechts de locatie aangeduid en is de vijand niet visueel op te sporen. In plaats daarvan moeten spelers dus voorzichtig zijn op de plaats van aanduiding, aangezien daar recentelijk een vijand is geweest.

Tevens zijn de details prachtig. Het geluid galmt door kleine steegjes en explosies lijken door de grond voelbaar. De gezichtsuitdrukkingen van de personages lijken vrij realistisch en het licht valt mooi op het glimmende water. Natuurlijk waren er in deze versie nog bugs aanwezig, maar vooralsnog was de beleving al intens.

Daarnaast maken gewonde spelers nu ook geluid en kunnen zij naar een medic roepen terwijl ze doodbloeden. Voor het gevoel brengt dat de oorlog ineens dichtbij: Schreeuwende mensen om ons heen, explosies, kogels die langs ons af vlogen… Battlefield V is prachtig, alhoewel dat woorden zijn die niet volledig bij een oorlog passen.