Doorgaan naar artikel
Blood Bowl: Death Zone
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Blood Bowl: Death Zone is zeker niet voor iedereen. De besturing is niet eenvoudig en de eerste paar potjes zullen vrij chaotisch zijn. Het lijkt dan ook het meest geschikt voor fans van de eerste twee Blood Bowl-games.

Tijdens Gamescom 2018 hebben we ook een bezoek gebracht aan de stand van Bigben Interactive en naast V-Rally 4 en The Sinking City hadden ze onder andere ook nog Blood Bowl: Death Zone in de aanbieding. Het spel maakt deel uit van de Blood Bowl-franchise, maar is niet turn-based zoals voorgaande delen. Ontwikkelaar Cyanide probeert het deze keer in realtime en dat lijkt ons behoorlijk lastig bij deze game. Klopt ons voorgevoel of valt het allemaal wel mee?

Blood Bowl: Death Zone

Voor wie niet bekend is met de Blood Bowl-serie: het is een soort parodie op American Football en het wordt gespeeld met personages uit het Warhammer-universum. Het begon ooit als bordspel, maar inmiddels is dit alweer de derde game. Het principe van Blood Bowl: Death Zone is vrij simpel: probeer de bal, wat eigenlijk een klein wezentje is, zo vaak mogelijk over de achterlijn te brengen. Je speelt in wedstrijden van vijf tegen vijf en elk team is opgebouwd rond bekende helden. De samenstelling staat vast en daar zul je het dus mee moeten doen. Op dit moment kun je in Early Access kiezen uit vier verschillende teams, maar de bedoeling is dat dit er later meer zullen worden.

De besturing gaat door middel van het toetsenbord en de muis. Met de muis selecteer je een of meerdere spelers, kun je de bal spelen naar een teamgenoot en kun je speciale aanvallen activeren. Met het toetsenbord kun je de camera bewegen en speciale aanvallen kiezen. Op het eerste gezicht lijkt de besturing niet zo heel lastig, maar bij ons eerste potje kwamen we al flink in de knoei. Het blijkt in de praktijk erg lastig te zijn om in realtime alle benodigde acties tegelijkertijd uit te voeren. Tijdens ons tweede potje hadden we bijna de bal over de achterlijn gebracht, maar werden we op het laatste moment getroffen door een aanval van de tegenstander. Blood Bowl: Death Zone heeft nog het meest weg van een realtime-gevecht in een RPG en eigenlijk heel weinig van een sportspel.

Blood Bowl: Death Zone is zeker niet voor iedereen weggelegd, zoveel werd ons wel duidelijk. Mocht je veel plezier beleefd hebben aan de eerste twee delen dan kun je deze game zeker een kans geven. Ook als je fan bent van het Warhammer-universum en houdt van de realtime-gevechten in RPG’s, zou je het gezien de prijs van € 9,99 best eens kunnen proberen. Voor alle andere gamers is het best lastig om dit spel aan te raden omdat de moeilijkheidsgraad behoorlijk hoog ligt.