Doorgaan naar artikel
Cindy van Gerwen
Cindy van Gerwen
Profiel

Conclusie

Met dit nieuwe deel wordt de glorie van The Settlers herleeft, maar dit keer in een HD-jasje en met meer mogelijkheden. Hoewel we nog ver van een release zijn, ziet het er nu al veelbelovend uit.

Ongeveer 25 jaar geleden werd The Settlers voor de Amiga uitgebracht, een game waarin de speler zijn koninkrijk moest bouwen en de bewoners gelukkig moest houden. De game groeide uit tot een succesvolle serie die erg geliefd is onder de RTS-, simulatie- en city-builderfans. Het was dan ook een zeer welkome verrassing toen Ubisoft een nieuwe versie aankondigde. Tijdens Gamescom 2018 kregen we de eerste beelden te zien, die al veel goeds beloven.

Het allereerste deel komt inmiddels uit 1993 en is dus sterk aan een upgrade toe. De nieuwe versie wordt in de Snowdrop Engine ontwikkeld en het resultaat zien we meteen: grafisch zijn de beelden sterk en de kleuren levendig, wat de vrolijke toon voor de game meteen zet. In The Settlers begin je met de taak om op zoek te gaan naar een nieuwe plek om te koloniseren. Aan de kust van een onontdekt eiland beginnen we de eerste grondstoffen te verzamelen. Met deze stoffen kunnen verschillende gebouwen neergezet worden zodat je kolonie kan eten, slapen en werken. Een vissershut zorgt ervoor dat er vis gevangen en opgeslagen kan worden, terwijl een houthakkershut zorgt voor de opslag van hout. Zo begin je langzaam met het bouwen van een nederzetting die uiteindelijk tot een enorme stad kan uitgroeien.

The Settlers

In de voorgaande games werden huizen gebouwd om de populatie te vergroten, nu dienen deze om voedsel te bereiden; Settlers hebben namelijk voedsel nodig om hun stamina te verhogen, zodat ze weer verder kunnen met hun taak. De taken die ze uitvoeren hangt af van de kleur van de kleding. Witgekleurde Settlers zorgen voornamelijk voor het transport van grondstoffen, blauw is verantwoordelijk voor het bouwen van wegen of gebouwen en het uitvoeren van een beroep. Rood is de kleur van militaire eenheden, die de taak hebben om de stad te beschermen tegen vijanden van buitenaf. Om beter te kunnen verdedigen, moeten deze militairen getraind worden. Daarvoor zijn betere wapens nodig die door de wapenmaker gemaakt worden, die op zijn beurt daarvoor boomstammen nodig heeft. Om sommige processen te versnellen kunnen Settlers die niets doen ingezet worden om te helpen. Alles wordt zo efficiƫnt mogelijk benut.

The Settlers

Op deze manier zal je nederzetting steeds groter worden met meer mogelijkheden. Het tegenkomen van een andere stad is dan ook onvermijdelijk. Om je te verdedigen tegen de potentiƫle vijand is het belangrijk om een leger op te bouwen. Later is het de bedoeling om de vijand met je leger aan te vallen en zo andere steden te veroveren. Dit is nog niet zo eenvoudig omdat deze omringd worden door bemande muren. Een andere manier is door een arena te bouwen en de andere stad uit te dagen. Beide steden zullen een afgevaardigde naar de arena sturen om zo te vechten om macht.

The Settlers

Hoewel het minstens tot volgend jaar duurt tot een release plaatsvindt, ziet The Settlers er nu al erg prachtig uit. Wie ooit een van de voorgaande delen heeft gespeeld, zal opnieuw zijn plezier kwijt kunnen dankzij de enorme details die erin zitten. Niet moet je alleen maar letten op het verzamelen van grondstoffen en bouwen van belangrijke zaken, maar ook de welvarendheid van je Settlers zullen een grote rol spelen. Als je ze tevreden houdt, zal de stad alsmaar groeien en uitbreiden. Weet je ze niet vrolijk te houden, zal een opstand ontstaan die uiteindelijk tot een revolutie kan leiden. The Settlers heeft nog geen releasedatum, maar zal ergens in 2019 uitgebracht worden.