Doorgaan naar artikel
Cindy van Gerwen
Cindy van Gerwen
Profiel

Conclusie

Achtung! Cthulhu Tactics is een turn-based game die nazi's combineert met H.P. Lovecraft. Hoewel we nog niet alles gezien hebben, ziet het er al veelbelovend uit dankzij veel variatie.

We zijn altijd op zoek naar de kleine pareltjes die niet zoveel aandacht krijgen als ze zouden verdienen. Op Gamescom 2018 maakten we kennis met Achtung! Cthulhu Tactics, een game die, zoals de naam al zegt, strategie met H.P. Lovecraft-fictie combineert. In een turn-based omgeving ga je de strijd aan met de terreur van de nazi’s tijdens een oorlog die over Europa woedt. Het onbekende verschuilt zich in de schaduw en langzaam ontvouwt zich een verschrikkelijk plot.

Veel weten we nog niet over het verhaal, maar een korte sessie geeft ons wel veel inzicht in de gameplay. De game is een echte turn-based RPG en lijkt op het eerste gezicht veel op XCOM en een klein beetje op Divinity: Original Sin. Toch onderscheidt het spel zich door kleine aanpassingen in de details, iets wat het genre juist zo interessant maakt. De speler bestuurt een aantal personages op een map die verdeeld is in een raster. Bij iedere beurt heeft elk personage een hoeveelheid actiepunten die gebruikt kunnen worden om bewegingen en acties uit te voeren. Een van de meest opvallende pluspunten is het bewegen. In veel turn-based games is het behoorlijk ergerlijk wanneer je lange afstanden moet afleggen en dit je zo drie beurten kost. In Achtung! Cthulhu Tactics kun je vrij met de hele groep bewegen wanneer je niet in een gevecht zit. Zodra je een vijand tegenkomt, verandert het veld weer in een raster en kosten bewegingen actiepunten. Ook wanneer tussen een gevecht in de vijanden wat verder uit elkaar zitten, past dit systeem zich daar dynamisch op aan.

Achtung! Cthulhu Tactics

Wat natuurlijk het belangrijkste is, is het gevecht zelf. Tijdens onze demo hadden we de beschikking over twee personen, Corporal Singh en Arianne Dubois. Arianne heeft een kleine demoon op haar schouder, wat het bovennatuurlijke accent van de game benadrukt. De vijanden zitten verborgen in de schaduw, die het merendeel van de map bedekt. Daardoor speelt licht en donker een vrij belangrijke rol tijdens de gevechten. In het licht zijn onze helden namelijk sterker en de vijanden zwakker. Andersom geldt dat de vijanden sterker zijn wanneer ze zich in de schaduw verbergen. Iedere beurt is een kwestie van goed plannen: vaak zijn de nazi’s in de meerderheid en moet je rekening houden dat je beweegt naar een plek waar je kunt schuilen. Gelukkig zijn de vele bomen, gebouwen en muurtjes prima plekken om je achter te verbergen. Vervolgens hak je de vijand in de pan door overwatch te gebruiken, een vaardigheid waarmee je automatisch schiet wanneer hij besluit te verplaatsen.

Hoe verwerkt Auroch Digital dan het bovennatuurlijke gedeelte in Achtung! Cthulhu Tactics? Dit zit vooral in het verhaal en het psychologische systeem, aldus de ontwikkelaar. Wanneer je personages te vaak nare dingen zien, zullen ze langzaam doordraaien tijdens het gevecht. Ook zit dit subtiel verwerkt in de vijanden en het verhaal. De personages zelf ontwikkelen zich ook door de game heen. Terwijl je het team opbouwt, krijgt ieder zijn eigen speciale vaardigheden die ontgrendeld kunnen worden. Ook wapens die meer voordelen opleveren tijdens de strijd kunnen worden gemodificeerd. Op deze manier ontwikkel je je squad om zo de schavuiten te verslaan. Daardoor heeft de game ook nog een sterk RPG-smaakje, wat erg welkom is bij turn-based fans

Achtung! Cthulhu Tactics