Doorgaan naar artikel
Cindy van Gerwen
Cindy van Gerwen
Profiel

Conclusie

Old School RuneScape brengt de glorie van de welbekende oude RPG naar je smartphone. De game heeft een bijzonder geslaagde besturing en laat je tevens verdergaan op je pc op hetzelfde account.

Bij het woord RuneScape worden een hoop mensen teruggenomen naar 2001, de tijd dat deze MMORPG lanceerde en tot een waar succes uitgroeide. Ondertussen heeft de game meerdere oppoetsbeurten gehad en de hedendaagse versie lijkt grafisch nog maar weinig op wat het ooit was. Toch heeft de originele versie, ook wel Old School RuneScape genoemd, zijn onweerstaanbare charme, waardoor het een selecte groep spelers blijft aantrekken. Zo werd Old School RuneScape weer tot leven gebracht. Een van de meest welkome verassingen was toen Jagex aankondigde deze klassieker naar Android en iOS te brengen. Hoewel de releasedatum pas 30 oktober is, kregen wij alvast een voorproefje.

Vele mobiele games zijn berucht om het feit dat ze vaak freemium zijn of een andere vorm van microtransacties bevatten. Hoe je het ook wendt of keert, om optimaal te genieten ben je vaak genoodzaakt om vele aankopen te doen van enkele euro’s. Daarnaast is er een kleine groep spellen die volledig gratis wordt aangeboden zonder extra kosten. En dan is er RuneScape, die zowel F2P (free-to-play) als P2P (pay-to-play) kent. Dit is precies zoals velen zich kunnen herinneren: de game kan in principe gratis gespeeld worden maar biedt wel extra opties tegen een maandelijks bedrag. Het lidmaatschap geeft meer mogelijkheden op het gebied van quests, vaardigheden en locaties. Jagex heeft een sterke stap gezet door heel bewust te kiezen voor hetzelfde model als voorheen werd gebruikt.

Old School RuneScape

De meeste mensen herinneren zich RuneScape als de game waar ze urenlang bezig waren met hout hakken, monsters verslaan en broden bakken. Mocht je dit niet bekend in de oren klinken, dan is nu een prima moment om met Old School Runescape te starten. De mobiele versie is namelijk ideaal om onderweg, in bed of zelfs op het toilet te spelen. In de tutorial leer je de basis die nodig is om verder te kunnen. Het spel speelt zich af in een middeleeuwse setting en draait vooral om het voltooien van missies, verkennen van de gebieden en vechten tegen vijanden. De missies kunnen verschillen van ‘verzamel tien stuks van dit’ tot het verslaan van monsters in een dungeon. Quests geven verschillende beloningen zoals voorwerpen, recepten, geld en natuurlijk QuestPoints. Het laatstgenoemde is een meetsysteem binnen RuneScape die weergeeft hoeveel quests voltooid zijn. Wanneer het maximale aantal punten bereikt is, ontvangt de speler de befaamde QuestPoints-cape inclusief een emote. Uiteraard is het niet verplicht om hiernaartoe te werken, de game laat de speler volledig over zijn eigen lot beslissen.

Een MMORPG op een smartphone klinkt wellicht onrealistisch omdat er vaak ontzettend veel knoppen en opties nodig zijn. Toch is Jagex er bijzonder goed in geslaagd om dit te vertalen naar enkel een touchscreen, de besturing voelt namelijk erg intuïtief. Snelle acties zoals naar een locatie lopen, iemand aanvallen of iets verzamelen gaat met een korte aanraking, terwijl wat meer geavanceerde acties zichtbaar worden in een menu na een wat langere aanraking. Er zitten ook nog een aantal knoppen over het scherm verspreid die niet mogen ontbreken zoals de rugzak, sociale interacties en een kaart.  Deze zijn relatief klein waardoor er voldoende ruimte overblijft om van de game te kunnen genieten. Wat bijzonder prettig voelt, is hoe makkelijk in- en uitzoomen en het draaien van de camera gaat, dit is nog sneller dan de pc-versie. Wel is het een aanrader om de game op een wat grotere smartphone te spelen, bij schermen die kleiner zijn dan 4-inch zijn wordt het al vrij snel priegelwerk. Uiteraard blijft dit wel een kwestie van smaak. Overigens worden spelers niet enkel tot hun smartphone beperkt, het is namelijk mogelijk om te wisselen tussen telefoon en pc met hetzelfde account. Dit is een enorm pluspunt, nu kun je blijven spelen als je ineens weg moet bij je pc.

Old School RuneScape neemt ons mee terug naar de jaren waarin we urenlang bezig waren in de grafische low-poly 3d-wereld. Het terugbrengen van de glorieuze game en deze ook nog eens uitbrengen op smartphones is een slimme zet. Dit is niet alleen aantrekkelijk voor de fans, maar ook nieuwelingen zullen uitgenodigd worden om een stap te zetten in de open wereld. Hoewel je het niet zou verwachten, werkt de besturing bijzonder prettig op een telefoon en is het mogelijk om naadloos verder te gaan op je pc. Het grootste pluspunt is misschien wel het feit dat het een gratis optie biedt. Lidmaatschap kost je maandelijks iets meer, maar je krijgt er dan ook een hoop content voor terug.