Doorgaan naar artikel
PES 2019: De wereld van Option Files
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Misschien wil je Pro Evolution Soccer graag een kans geven, maar schrikt het gebrek aan licenties je af. Om dit op te lossen worden er al sinds jaar en dag Option Files gemaakt door de community rondom de game. Deze zetten niet alleen de verkeerde namen recht (Man Blue wordt weer Manchester City), maar zorgt er ook voor dat alle emblemen en tenues van de ontbrekende teams worden toegevoegd. Ook de verschillende competities krijgen weer hun echte logo’s, waardoor bijvoorbeeld de Champions League ook weer aanwezig is. Op die manier wordt het spel meteen een stuk completer en wordt het gebrek aan licenties opgevangen. Het vinden van deze Option Files kan echter een verwarrende bezigheid zijn, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Ook de kwaliteit kan behoorlijk uiteenlopen, al is dit zeker bij de grotere sites al lang geen probleem meer. Om je op weg te helpen zullen we hier een introductie geven voor wie met Option Files aan de slag wil.

PES 2019 Option Files

We beginnen met te benoemen wat Option Files niet doen. Hoewel de betere varianten wel stadionfoto’s toevoegen, zullen ze geen echte stadions toevoegen aan de game. Verwacht dus niet ineens op Old Trafford te staan, nadat de installatie klaar is. Wel worden gezichten toegevoegd, maar deze worden met de in-game-editor gemaakt, verwacht dus niet dat deze zo realistisch worden als de echte gezichten.

Het grootste nadeel van Option Files zit hem in de door de community gemaakte competities. Zo is de Bundesliga volledig afwezig in het spel, maar wordt deze wel door meerdere Option File-makers aangeboden. Dit werkt fantastisch, totdat Konami met een Data Pack-update komt die alle spelersnamen weer overschrijft. Je zult dan opnieuw de Option File moeten installeren, maar dat kan pas wanneer de makers hun versies geüpdate hebben. Ook de Live Update-functie zorgt er bij deze competities voor dat de oude namen weer in ere worden hersteld.

Kun je hiermee leven, dan is een Option File de perfecte uitbreiding van je PES 2019-ervaring. Het is simpelweg een stuk leuker om met echte teams te spelen. Wil je er mee beginnen, dan zijn daarvoor meerdere opties, waarbij we de meest gangbare hier op een rij zetten:

PES Universe – Zij bieden de meest eenvoudige manier om je PES 2019-versie volledig up to date te brengen. Ook bieden zij het hele jaar door ondersteuning en voegen daarbij een aantal competities toe aan het spel. De kwaliteit is erg hoog en voor een beginner is dit simpelweg de beste optie. Het nadeel is wel dat zij een betaalmodel hanteren. Wil je dus zo snel mogelijk voorzien zijn van updates en dergelijke, dan zul je ongeveer een tientje per jaar kwijt zijn. Wat ons betreft is het dit bedrag overigens meer dan waard. Ook bieden ze de mogelijkheid om een USB-stick te bestellen met daarop hun Option File en naast de standaard update bieden zij ook nog een aparte versie met klassieke teams.

PES World – Deze site biedt wel gratis Option Files, maar vergt iets meer moeite. Ze bieden de verschillende competities apart van elkaar aan, waardoor je eigenlijk je eigen update kunt samenstellen. Op het moment van schrijven hebben zij hun updates voor de Engelse, Spaanse en Italiaanse competitie klaar. Ook zij bieden de mogelijkheid om een USB-stick te bestellen. Kwalitatief is deze vergelijkbaar met PES Universe.

PES Gaming – Op het forum van PES Gaming zul je zien dat er verschillende Option Files worden ontwikkeld door meerdere mensen. Het voordeel hier is dat er ook minder gangbare competities voorbij zullen komen. Wil je dus bijvoorbeeld de Keuken Kampioen Divisie toevoegen aan je spel, dan is de kans het grootst dat je die hier zult vinden. Het grote nadeel is dat de kwaliteit erg uiteen loopt en er vaak samenstellingen worden gemaakt van meerdere Option Files, waarmee de makers daarvan niet gelukkig zullen zijn.

PES 2019 Option Files

Voor dit artikel zijn we uitgegaan van de PS4-versie van PES 2019. Op de pc zijn er vanzelfsprekend nog veel meer mogelijkheden. Denk daarbij aan aangepaste menu’s, maar ook aan de tv-presentatie van de Premier- of Champions League. Mocht je de game echt helemaal naar wens willen aanpassen, dan is de pc-versie degene die je moet hebben. Helaas staat Microsoft het niet toe om data van een USB-stick in te lezen op hun systeem, waardoor eigenaren van een Xbox One het helaas zonder Option Files zullen moeten doen. Mocht je een Option File hebben gekozen, dan raden we je aan om de documentatie te lezen die nodig is voor het installeren van de bestanden. De screenshots in dit artikel zijn van de Option File van PES Universe.