Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Philips Momentum 436M6 is een monitor van bijzonder hoge kwaliteit. Het grote formaat en de 4K-resolutie zorgen ervoor dat deze uitermate geschikt is voor console-gamers. De vrij hoge prijs zal wellicht wat afschrikken, maar de fanatieke spelers zullen dit er wel voor over hebben.

In de gamewereld zijn er talloze soorten hardware die de game-ervaring bevorderen. Denk hierbij aan een andere muis, muismat, controller, toetsenbord of headset. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de monitor, althans als je op een pc speelt. Een console wordt normaliter op een tv aangesloten en deze lijken steeds groter en luxer te worden, maar zo optimaal als een pc-monitor zijn ze niet. Hier komt de Philips Momentum 436M6 de hoek om kijken. De monitor werd tijdens Gamescom 2018 door Philips gepresenteerd.

Philips heeft deze monitor speciaal ontwikkeld voor console-gamers. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je er geen pc op zou kunnen aansluiten, maar het is niet bepaald een monitor die je op je bureau zal plaatsen. Het is namelijk een monitor met een schermafmeting van 43-inch. Dit formaat vind je vaak terug als tv in de huiskamer van menig huishouden. Dit is dan ook meteen de reden waarom je hem niet gauw als pc-monitor zult gebruiken, omdat je er gewoonweg te dicht op zit vanaf je bureaustoel.

Philips Momentum

Bij het zien van de doos is het moeilijk beseffen dat het om een monitor gaat en geen tv. Het grote beeldscherm heeft uiteraard wel heel veel weg van een tv wanneer je hem uit de doos hebt gehaald. De brede stevige voet met daarop de monitor bevestigd ziet er strak uit en misstaat zeker niet in bijvoorbeeld je huiskamer. Het is overigens ook mogelijk om de voet te verwijderen en hem op te hangen aan de muur middels een beugel. Als we naar de aansluitingen kijken valt al direct op dat er maar één HDMI-poort aanwezig is. Nu kan je toch maar één console tegelijkertijd gebruiken, maar voor wie er meerdere heeft zal deze of een HDMI-hub moeten gebruiken of elke keer de kabel moeten verwisselen. Het zou wellicht beter zijn geweest om er nog één of twee HDMI-poorten bij te plaatsen.

Er is overigens nog wel een DisplayPort-aansluiting aanwezig. Opvallend is dat deze in verschillende typen beschikbaar is; namelijk de standaard aansluiting, een mini en een USB-C-variant. Daarnaast zijn er ook twee USB 3.0-poorten aanwezig en een 3,5mm jack-aansluiting voor een losse speakerset of headset. Wat aansluitingen betreft zou het voldoende moeten zijn, maar als je net iets meer wilt dien je extra hulpmiddelen te gebruiken.

Philips Momentum

De audio-ervaring van de Philips Momentum 436M6 is verrassend goed. Door de twee aanwezige speakers van elk 7 watt zijn voorzien van een DTS-algoritme, waardoor het geluid wat meer vorm krijgt en voller klinkt. Het geluid daarbij is aanzienlijk beter dan die van een standaard monitor. Mocht je op zoek zijn naar echt meer volume dan zul je hiervoor een losse speakerset moeten aansluiten, maar desalniettemin valt het standaard geluid zeker niet tegen.

Het belangrijkste aspect van de Momentum is toch wel de beeldkwaliteit. Dit is waar het allemaal om draait en gelukkig worden we niet teleurgesteld. Het beeldscherm is een 4K HDR-paneel met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. In combinatie met 1000 nits en het hoge kleurbereik zorgt de monitor voor een kraakhelder beeld en bijzondere ervaring. Het aantal nits is de hoeveelheid licht die een scherm naar je ogen stuurt en hoe hoger de nits hoe helderder het beeld is. Philips is op dit moment de enige die een monitor levert met deze hoeveelheid nits. Om de ervaring compleet te maken is de Philips Momentum voorzien van Ambiglow. Dit zijn enkele LED-lampjes aan de achterkant van het scherm. Ze projecteren licht op de achtergrond dat overeenkomt met hetgeen wat op de monitor is te zien. Deze techniek wordt ook al jaren toegepast op de tv’s van Philips met Ambilight.

Philips Momentum

Prijstechnisch is de Philips Momentum 436M6 geen goedkope monitor. Hij gaat voor een adviesprijs van € 799,- over de toonbank, wat behoorlijk veel geld is. Voor dit geld krijg je echter wel een uniek exemplaar die echt wel toegevoegde waarde biedt bij console-gaming. Het kraakheldere grote beeld met een lage latency zorgt ervoor dat er geen vertragingen plaatsvinden en dat je kunt genieten van vloeiende scherpe beelden.