GC18: Monitoren voor console-gaming met Philips Momentum

Cindy van Gerwen, 29 augustus 2018
Profiel

Gamescom is natuurlijk geen Gamescom zonder de nieuwste games. Iets waar je echter niet direct aan denkt, is de hardware die we allemaal nodig hebben om zo optimaal mogelijk te kunnen gamen. Monitoren zijn daar dan ook een onlosmakelijk deel van, voor zowel pc- als console-gamers. Echter kent de markt nog geen monitoren die puur gefocust zijn op het gebruik van consoles. De Philips Momentum-lijn anticipeert hierop en deze werd met trots gepresenteerd tijdens Gamescom 2018.

Bij de aanschaf van een console ligt het voor de hand dat je de televisie gebruikt als beeldscherm. Het meerendeel daarvan is echter niet geoptimaliseerd voor gaming. Dit resulteert in problemen zoals inputlag (vertraging tussen de input op de controller en de output op het scherm) of tearing (twee verschillende frames waardoor als het ware een scheur in het beeld ontstaat). Zeker snelle games zoals shooters, maar ook bijvoorbeeld een game als FIFA lijden hieraan. Een mogelijke oplossing is overstappen naar een echte monitor, maar deze komen niet in de gewenste formaten die tv’s wel weer hebben. MMD presenteerde al in april 2018 de oplossing: een monitor met de gewenste eigenschappen, speciaal voor consoles.

Het resultaat is de Philips 436M6VBPAB, een 43-inch HDR-scherm. Het is het allereerste scherm op de markt met een Vesa DisplayHDR 1000-certificering. DisplayHDR is een standaard, gezet door Vesa, die de HDR-kwaliteit definieert. Dit wordt gedaan op basis van onder andere de helderheid en het kleurengamma. De standaard kent DisplayHDR 400, -600 en -1000. De Philips Momentum is hierin pioneer en zet dus een hoge standaard voor kwaliteit neer. Verder ondersteund de monitor 4K-technologie en een kleurendiepte van 10 bits(het aantal bits dat voor een kleur in pixel wordt gebruikt). Dit zorgt voor prachtige en enorm gedetailleerde beelden.

Naast de bovenstaande specificaties heeft de Philips 436M6VBPAB ook enkele snufjes die vooral op gaming gericht zijn. Zo zorgt Adaptive Sync-technologie voor soepelere beelden en voorkomt het tearing. De input lag is flink gereduceerd van 31ms naar 21ms, wat behoorlijk goed is in vergelijking met de meeste televisies. Verder zorgt SmartResponse voor extra beeldkwaliteit en elimineert ghosting, een effect waardoor een lichte afdruk van het vorige beeld achterblijft. Daarnaast mag Ambiglow niet ontbreken, een extra lichteffect wat de ervaring versterkt. Dankzij de snelle processor worden de beelden geanalyseerd en passen de kleuren en de helderheid zich hier op aan.

De monitor uit de Philips Momentum-serie zou een goede keuze kunnen zijn voor de serieuze console-gamer, die al het goede van zowel televisie als monitor samen wil voegen. Hoewel we dit in praktijk nog echt moeten ervaren, belooft dit voor nu al veel goeds en heeft MMD de eerste stap gezet in de console-monitor markt. Hieronder kun je een uitgebreide lijst van specificaties vinden.

Schermformaat: 43″
Paneeltype: VA
Resolutie: Ultra HD(3840×2160)
HDR: DisplayHDR 1000/UHDA
Helderheid: 720 cd/m2 (normaal), 1000cd/m2 (piek)
contrastverhouding: 4000:1
Schermkleuren: 1,07 miljard kleuren (10-bits)
Aansluitingen: DP 1.2, mini-DP, HDMI 2.0, USB-C, USB 3.0, PC audio in, headphone out