Doorgaan naar artikel
GoPro Hero 7 Black
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De Hero 7 Black is een veelzijdige camera met uitstekende stabilisatie en een intuïtieve bediening.

GoPro heeft onlangs de Hero 7-lijn van hun compacte camera’s uitgebracht. We schrijven hier bewust niet over ‘action-camera’s’, want GoPro wil dit jaar een nieuwe weg inslaan. GoPro wil af van het imago dat het zich vooral op extreme sporters en avonturiers richt: de Hero 7-lijn biedt camera’s die evenzeer gebruikt moet gaan worden als handzame videocamera voor iedereen, bijvoorbeeld door families op vakantie. Wij testten de afgelopen weken de GoPro Hero 7 Black, de meest uitgebreide versie.

Een van de verbeteringen van de Hero 7 Black is de toevoeging van ‘HyperSmooth’-beeldstabilisatie. Volgens GoPro biedt dit een elektronische beeldstabilisatie die dicht in de buurt komt van het gebruik van een zogeheten gimbal. Voor deze stabilisatie wordt softwarematig aan de randen vijf procent van het beeld gereserveerd om bewegingen te corrigeren. De software voorspelt mogelijke bewegingen en gebruikt de gereserveerde ruimte om het beeld bij te stellen en schokken te minimaliseren. De rekenkracht hiervoor wordt geleverd door de door GoPro zelf ontwikkelde GP1-chip, die reeds in de Hero 6 te vinden was, en een extra Gigabyte aan RAM-geheugen.

Wat ons betreft gaat de claim van gimbal-gelijkende stabilisatie voor de meeste gevallen inderdaad op. Als je de Hero 7 Black zonder enig accessoire in de hand neemt en jezelf of de omgeving filmt, is het resultaat ongekend stabiel vergeleken met bijvoorbeeld de Hero 6. Voor de meeste actieshots en normale vakantievideo’s is nabewerking voor meer stabilisatie dan ook verleden tijd. De HyperSmooth-stabilisatie werkt evengoed voor TimeWarp-video’s, die er dan ook meteen professioneel uit zien. Het is vooral fijn dat de HyperSmooth-functie ook bij 4K tot wel 60 frames per seconde beschikbaar is, want filmen in 4K heeft sterk de voorkeur. Zelfs bij het renderen van video’s in 1080p levert dit namelijk veel scherpere beelden op.

GoPro Hero 7 Black

Het helpt overigens om de stabilisatiemethode met vijf procent aan de randen in het achterhoofd te houden bij het filmen: HyperSmooth werkt bijvoorbeeld minder goed als je de GoPro naar links of naar rechts helt, omdat dan buiten de vijf procent moet worden gecorrigeerd. Een gimbal kun je alle kanten op hellen en toch blijft het beeld horizontaal gestabiliseerd. Of dat HyperSmooth minder goed dan een gimbal maakt, ligt aan je persoonlijke voorkeur: beeld dat ten allen tijde horizontaal blijft haalt ook de ervaring van beweging in je filmpjes weg.

De beeldkwaliteit is erg scherp en met diepe kleuren. Vooral op 4K en 2.7K is het beeld van topkwaliteit. Bij 1080p en met 240 frames voor slow-motion viel alleen de kwaliteit in het donker tegen. In dit geval zeggen beelden meer dan woorden, dus kijk ook vooral naar onze video. GoPro heeft de laatste jaren veel concurrentie ondervonden van goedkopere action-camera’s die ook 4K-ondersteuning bieden. Aan het eind van onze video hebben we zo’n goedkoper model (de ThiEye t5e) tegenover de Hero 7 Black gezet. Niet alleen de stabilisatie, maar ook de beeldkwaliteit van de Hero 7 Black is een stuk beter. GoPro maakt zich dan ook los van deze concurrentie, waardoor alleen action-camera’s van bijvoorbeeld Sony als alternatief overblijven.

GoPro heeft tevens de fotokwaliteit verbeterd, met de zogenaamde SuperPhoto-modus. Hierin wordt HDR met local tone mapping gecombineerd, oftewel meerdere belichtingen, op verschillende locaties in de foto worden automatisch bijgesteld. De foto’s zijn naar onze mening vergelijkbaar met de kwaliteit van een moderne smartphone. Zelf hadden we niet de neiging om ook onze foto’s met de GoPro te schieten, maar op vakantie, op een mooie locatie kan de SuperPhoto-modus zeker mooie plaatjes met een bredere hoek dan je smartphone opleveren.

De bediening van de Hero 7 Black heeft een uitstekende upgrade gekregen ten opzichte van oudere modellen. Tijdens de lancering hoorden we dat de UI zoveel mogelijk de vertrouwde bediening van onze smartphones volgt. De bediening werkt daarom erg intuïtief en is door iedereen direct te gebruiken. Zo kun je door links en rechts te swipen snel naar TimeWarp of Photo-modus gaan en zitten de instellingen in een pull-down-menu. Ook kun je video’s meteen in slow-motion bekijken en de resolutie en framerate binnen twee aanrakingen veranderen. Ook is er spraakbesturing (in het Engels) toegevoegd en ook dit werkte uitstekend tijdens onze tests.

GoPro Hero 7 Black

Tenslotte kun je je GoPro ook via Wifi met je smartphone verbinden en met software van GoPro automatisch je video’s laten bewerken. We hebben dit geprobeerd, maar vonden de overdracht van de video’s onhandig. Je kunt namelijk geen bestanden kiezen, maar in plaats daarvan worden automatisch alle bestanden overgezet waardoor je telefoongeheugen snel volstroomt. De video’s die met de Quick app gegenereerd worden zijn daarentegen leuk genoeg voor het delen op bijvoorbeeld Instagram. Ook hier kun je echter niet veel zelf bepalen en kiest de app welke shots in je video voorbij komen.

Concluderend zijn we erg te spreken over de nieuwe camera van GoPro. Er zijn veel verbeteringen toegevoegd, met als hoogtepunt de HyperSmooth stabilisatie. Voor een prijskaartje van €429,- haal je met de Hero 7 Black een uitstekende stabilisatie, een ruime keuze aan opnamemogelijkheden en intuïtieve bediening in huis. Omdat het veel nabewerking van je video’s bespaart en je snel video’s kunt delen is het die prijs in onze ogen zeker waard.