Doorgaan naar artikel
JBL Free X
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De JBL Free X valt onder de True Wireless-oordopjes wat inhoudt dat er totaal geen kabel aan te pas komt. Dit model is met zijn €129 relatief goedkoop en helaas komt dit terug in het ietwat teleurstellende geluidskwaliteit. Ook bleven de dopjes minder goed zitten, wanneer we intensief bewogen. Dit kan overigens wel persoonlijk zijn, omdat ieder oor natuurlijk anders is. Als je dit voor lief neemt is de Free X een leuk instapmodel.

Je ziet ze steeds vaker, volledig draadloze oordopjes. Al een tijdje waren draadloze oordopjes, vooral onder sporters, populair. Echter waren de twee dopjes met een kabeltje met elkaar verbonden en waren vaak met een hulpstukje om het oor geklemd. Verschillende merken hebben nu ook “True Wireless”-modellen ontwikkeld. Dit houdt in dat je enkel twee dopjes in je oor hebt en dat is alles. Er komen geen kabels aan te pas en dat is prettig. De JBL Free X is er één van en deze gaan we in deze review bespreken.

De doos toont aan de ene kant een afbeelding van het model en aan de achterkant is een uitsparing waarin je de dopjes direct ziet zitten. Hij is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit, welke wij hebben mogen ontvangen. Bij het openmaken van de doos komen we een rond opbergdoosje tegen, samen met enkele rubberen dopjes in verschillende maten. Er zijn ook twee siliconenhoesjes in twee verschillende maten bijgeleverd die aan de binnenkant om de dopjes heen geplaatst kunnen worden. Het is even combineren en passen om het juiste setje te vinden om ervoor te zorgen dat ze goed en stevig in je oor blijven zitten.

JBL Free X

De dopjes zijn voorzien van een strak design en zien er leuk uit. Dit komt mede door de aanwezige blauwe LED-verlichting rondom het logo. Het opbergdoosje is iets minder chique, maar dit komt wellicht omdat deze vrij groot is in tegenstelling tot de kleine dopjes. Daarnaast voelt het dekseltje wat fragiel aan en lijkt alsof het niet veel kan hebben. Het opbergdoosje werkt tevens als oplader. Wanneer je de dopjes niet gebruikt plaats je deze in het doosje, waarbij ze direct worden opgeladen. De oplader kan de dopjes tot wel vijf keer volledig opladen waarmee je tot wel 20 uur kunt genieten van je favoriete muziek. De lader zelf dient uiteraard ook opgeladen te zijn.

Om de gebruiker de juiste pasvorm te bezorgen zijn er bij de JBL Free X verschillende dopjes in verschillende maten bijgeleverd. Nu kan het een persoonlijke ervaring zijn, maar bij geen van de combinaties hadden we het gevoel dat de oordoppen goed bleven zitten. Ze vielen niet zomaar uit, maar wanneer je meer met je hoofd bewoog, zoals bij het sporten, dan merkte je dat ze losser gingen zitten en moest je ze regelmatig aanduwen. JBL had hier met het design wel iets meer aandacht aan mogen besteden en bijvoorbeeld een extra lipje kunnen toevoegen die je in je oorschelp kwijt kunt. Er zijn verschillende concurrenten die dit namelijk wel toepassen. Het plaatsen van de dopjes gaat overigens erg gemakkelijk en als ze eenmaal zitten merk je er vrijwel niets van. Ze zijn niet storend aanwezig en en dit komt mede door het lichte gewicht.

JBL Free X

Wat het geluid betreft biedt de JBL Free X een middelmatig geluid. JBL staat over het algemeen wel bekend om hun geluidskwaliteit, maar dit is helaas bij de Free X niet het geval. Het geluid is niet slecht, maar het mist wat body. De lage tonen zijn onvoldoende aanwezig waardoor liedjes niet goed tot hun recht komen. Vaak hebben JBL-apparaten een diepe bas, maar deze is helaas ver te zoeken. Ook de midden- en hoge tonen zijn niet goed in balans en je hoeft geen audiofiel te zijn om te horen dat er iets mist. Wellicht komt het door de prijsklasse waarin de JBL Free X valt. Deze ligt namelijk wat lager dan de high-end modellen. Voor €129 ben je in het bezit van deze oordopjes wat vrij veel geld is, maar in deze categorie is dit redelijk goedkoop. Mocht je op zoek zijn naar True Wireless-oordopjes en niet al te veel geld willen uitgeven dan is de JBL het overwegen waard, mits je het ietwat teleurstellende geluid voor lief neemt.