Review: theHunter: Call of the Wild 2019 Edition

Johan van de Westerlo, 08 november 2018
Profiel
theHunter: Call of the Wild 2019 Edition is een game bedoeld voor een specifieke doelgroep. De bijzonder langzame gameplay vereist veel geduld en je zult alles rustig moeten aanpakken. Dit zorgt daarentegen wel voor veel voldoening wanneer je een dier hebt neergeschoten en jij het als trofee mee naar huis neemt. De langzame gameplay en het vele lopen zullen tevens de valkuil zijn waardoor veel gamers vroegtijdig zullen afhaken.

Er zijn verschillende simulatie-games in omloop. Denk bijvoorbeeld aan het runnen van je eigen boerderij, het bouwen van een pretpark of simpelweg het leven van enkele personen in het bekende Sims. Voor de jagers onder ons is er theHunter: Call of the Wild 2019 Edition, een simulator waar jij als jager digitale herten kunt neerschieten.

De liefhebbers zullen weten dat de game vorig jaar al op de PlayStation 4 is uitgebracht. Vorige week is de 2019-editie uitgebracht. Dit is de standaardgame inclusief alle uitbreidingen. Je gaat als jager door het leven en je hebt de mogelijkheid om in vier totaal verschillende gebieden te gaan jagen. Nu klinkt dit vrij saai en simpel, maar niets is minder waar. Gezien het een simulator is, speelt realisme een grote rol. Je kunt niet zomaar door een bos rennen op zoek naar een zwijn om deze vervolgens met een simpel schot neer te halen. Alles dient te gebeuren met souplesse, precisie en geduld, heel veel geduld. Het grootste deel van de game ben je op zoek naar dieren door het opsporen van sporen. Denk hierbij aan voetstappen en uitwerpselen. De versheid geeft aan of er mogelijk een exemplaar in de nabije omgeving rondloopt. De sporen lichten op wanneer je in de buurt bent om ze te bestuderen en een mogelijke richting geeft aan welke kant je op moet gaan. Als je eenmaal in de buurt bent, dien je echt op je hoede te zijn en heel rustig te sluipen om het dier niet af te schrikken. Eén verkeerde beweging zorgt ervoor dat het beest de benen neemt en dan dien je weer van vooraf aan te beginnen.

In theHunter: Call of the Wild 2019 Edition dien je overal rekening mee te houden. Als je eenmaal een dier op het oog hebt, maak je de grootste kans wanneer je dichterbij bent, maar aan de andere kant wordt je dan ook eerder opgemerkt en gaat het dier ervandoor. Daarnaast is het te allen tijde van belang dat je de windrichting in de gaten houdt. Zoals we allemaal wel weten hebben dieren een betere neus dan mensen en ruiken ze je al op flinke afstand als je in de verkeerde windrichting sluipt. Al deze elementen zorgen ervoor dat je tactisch te werk moet gaan en dit heeft wel iets. De voldoening is des te groter wanneer je een reus van een eland hebt weten neer te schieten met een goed gemikt schot in zijn nek of hart. De keerzijde hiervan is dat de gameplay vrij traag is en dat er weinig actie aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat het een specifieke doelgroep aanspreekt, maar de liefhebbers zullen hier zeker van genieten.

De vier gebieden zijn stuk voor stuk prachtig vormgegeven en hebben elk hun eigenschappen. Ze zijn enorm groot zodat je flink je gang kunt gaan en niet telkens tegen het “einde” van de map aan loopt. Al het lopen maakt het wel wat saai en langdradig, maar dit is nu eenmaal het leven van een jager. Je hebt wel een quad tot je beschikking, maar deze is niet echt praktisch gezien het lawaai. Mocht je echter even vlug naar een andere locatie willen verkassen, dan is dit een prima alternatief van de benenwagen.

Dieren vangen kan op verschillende manieren. Zoals eerder vermeld kun je ze opjagen door hun sporen te onderzoeken, maar je beschikt ook over enkele voorwerpen om ze te lokken. Dit kan bijvoorbeeld door geluiden na te bootsen of om een lokmiddel te spuiten. Hier komen de dieren op af en dan kun je ze gedekt opwachten. Daarnaast zijn er ook verschillende voedingsplaatsen waar verschillende dieren regelmatig terugkomen om te eten. Ook dit zijn ideale plekken om ze op te wachten wanneer je geen zin hebt om ze achterna te gaan.

In theHunter: Call of the Wild 2019 Edition ben je vrij om te jagen op verschillende soorten dieren naar keuze, er zijn echter ook missies aanwezig waarmee een soort verhaallijn wordt verteld. Hoewel dit geen sterk verhaal is, geeft het je wel meer een doel om naar specifieke dieren op zoek te gaan en krijg je extra beloningen wanneer de opdracht is voltooid. Door de beloningen stijg je in niveau en speel je extra onderdelen vrij en heb je de mogelijkheid om perks te kopen en om je vaardigheden op te waarderen. Deze maken je een betere jager waarmee je uiteindelijk ook de grootste dieren kunt vangen zoals beren. Hierbij dien je tevens de juiste uitrusting uit te zoeken, omdat je anders simpelweg wordt verslonden door deze immens sterke beesten.

Grafisch gezien ziet het er prima uit. Het is geen pareltje, maar het kan ermee door. De gebieden zien er goed uit en de dieren gedragen zich natuurgetrouw en bewegen zoals je ook zou verwachten. Audiotechnisch is het niet altijd even sterk: wanneer je een klein takje ziet liggen waar je overheen sluipt, klinkt het alsof je met een leger door een bos walst. Uiteraard moet dit element aangesterkt worden om de speler te benadrukken dat ze uiterst voorzichtig moeten zijn, maar soms is het net iets te veel van het goede. Al met al biedt theHunter: Call of the Wild 2019 Edition voldoende elementen om je als liefhebber uren mee te vermaken.

theHunter: Call of the Wild 2019 Edition is voor deze review gespeeld op de PlayStation 4. De game is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.