Doorgaan naar artikel
OnePlus 6T
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De OnePlus 6T is door de kleine, gestroomlijnde inkeping bovenin en het heldere AMOLED-scherm een erg mooi toestel. Wederom een erg sterke toevoeging voor een prijs ver onder de concurrentie in het premium-segment.

Afgelopen week kondigde OnePlus in New York officieel hun nieuwe vlaggenschip aan en sinds dinsdag is de OnePlus 6T officieel in Nederland verkrijgbaar. Tijdens de persconferentie kregen vooral de vingerafdrukscanner in het scherm en de nieuwe portret- en nachtmodus van de camera veel aandacht. Ook werden er veel woorden gewijd aan de snelheid van het nieuwe toestel, onder andere door een speciale gaming-modus. De slogan van het evenement was dan ook ‘Unlock the Speed’. Wij hebben de OnePlus 6T uitgebreid getest en de claims van OnePlus tegen het licht gehouden. Ook hebben we de kwaliteit van het toestel tegenover de veel duurdere concurrentie bekeken. Lees hieronder onze review van de OnePlus 6T.

Korte Specificaties:

  • Qualcomm Snapdragon 845 Chipset (max 2,8Ghz).
  • 8GB RAM en 128GB ROM-geheugen, waarvan 108GB beschikbaar.
  • 6,41-inch Optic AMOLED-scherm met 1080×2340 resolutie (402ppi) en 19,5:9-verhouding.
  • Corning Gorilla Glass 6.
  • 3,700 mAh accu.
  • Camera’s achterzijde: 16MP, f/1,7, 1,22µm met OIS/PDAF + 20MP f/1,7, 1,0µm met PDAF. Beide met EIS.
  • Selfie-camera: 16MP f/2.0, 1,0µm met EIS en Auto-HDR.
  • Video: 4K@60fps, 1080p@240fps, 720p@480fps.
  • USB-C-aansluiting, geen draadloos opladen.
  • Geen 3,5mm audiojack, wel een USB-C-adapter meegeleverd.
Review: OnePlus 6T

Design en Display

De meest karakteristieke wijziging in het design van de OnePlus 6T ten opzichte van zijn voorganger is uiteraard de kleinere, druppelvormige inkeping (de ‘notch’). De inkeping bevindt zich gestroomlijnd langs de bovenkant van het scherm en geeft het geheel een elegante uitstraling. Het design is hierdoor dan ook een stuk aantrekkelijker dan de smartphones met een bredere inkeping, zoals de iPhone X(S) en de vele hierop geïnspireerde toestellen van andere merken. De knoppen aan de zijkant en de ronde afwerkingen van het scherm stralen een premium-kwaliteit uit, ook al is de achterkant van onze ‘Midnight Black’-uitvoering vooral zakelijk te noemen. Zelfs voor wie geen fan is van de inkeping bovenin is dit echter een erg goed ogend design en tevens een (bescheiden) reden om vanaf de OnePlus 6 te upgraden.

De OnePlus 6T heeft ten opzichte van de OnePlus 6 een iets groter AMOLED-scherm gekregen met een diameter van 6,41 inch en 402 ppi (pixels per inch). De kwaliteit van het scherm is uitstekend, met erg levendige kleuren, de scherpte die je van een vlaggenschip verwacht en een hoge helderheid. Volgens OnePlus zelf haalt het scherm een helderheid van zo’n 500 nits (de eenheid waarmee helderheid wordt aangegeven) en dat lijkt onze ervaring ook te bevestigen. Wanneer je de OnePlus 6T naast de AMOLED-schermen van de iPhone XS en XS Max houdt (beide 458ppi), is het qua helderheid en scherpte niet van elkaar te onderscheiden. De schermen van de Samsung Galaxy S9+ en de Note 9 (beide rond 520ppi) zijn dan weer wel beter: wanneer je van dichtbij kijkt zijn bij de OnePlus 6T de individuele pixels toch te onderscheiden en bij eerdergenoemde twee niet. De OnePlus 6T laat hier desondanks met glans zien dat het voor een veel lagere prijs dezelfde schermervaring biedt als bijvoorbeeld de iPhone XS Max.

Tenslotte is de vingerafdrukscanner in de display een primeur voor de OnePlus 6T in Nederland. Hoewel OnePlus hier veel ophef over maakt, is het wat ons betreft geen bijzonder handige toevoeging. Een vingerafdrukscanner aan de achterzijde, zoals op de OnePlus 6, had in feite ook volstaan. Het komt neer op een persoonlijke voorkeur of je liever met de duim of de wijsvinger het toestel ontgrendeld. Ontgrendelen aan de achterzijde is in onze ervaring makkelijker, omdat je het toestel dan steviger beet kunt houden. Wel geeft de vingerafdrukscanner van de OnePlus 6T een leuke animatie weer bij het ontgrendelen, die je ook nog eens kunt aanpassen.

Review: OnePlus 6T

Performance en accuduur

De processor in de OnePlus 6T is dezelfde Snapdragon 845 van de OnePlus 6. Wat ons betreft is dit geen nadeel, want de chipset staat bekend om zijn uitstekende prestaties. Het Oxygen OS, dat dicht bij een kale Android-versie ligt, loopt steeds vloeiend. OnePlus heeft veel tijd in de kleine details van het OS gestoken en die details zijn aanwezig in de vloeiende animaties. Het Oxygen OS wordt regelmatig geüpdatet, zo kregen wij binnen twee weken al twee updates binnen. Een minpuntje voor het gebruiksgemak is het ontbreken van een notificatie-LED: die is gesneuveld ten faveure van de fraaie inkeping bovenin. De kleine inkeping zorgt er wel voor dat er ruimte is voor bijvoorbeeld Whatsapp-notificaties bovenin het scherm, iets dat toestellen met een bredere variant vaak weer missen.

Tijdens de persconferentie in New York werd geclaimd dat er een speciale gaming-modus zou zijn die games in het RAM-geheugen laadt. Hier hebben we echter niet erg veel van gemerkt, los van een startscherm dat wat optimalisaties laat zien wanneer je een game opstart. Games zoals Asphalt 8 en PlayerUnknown’s Battleground spelen net als op de voorganger moeiteloos en zijn een plezier om op het mooie AMOLED-paneel te spelen. De AnTuTu-score van ons toestel kwam dan ook erg hoog uit op de tweede plaats, net onder de ASUS ROG-phone.

De OnePlus 6T heeft een upgrade van 3,300 naar 3,700 mAh-accucapaciteit gekregen, maar heeft tevens een wat groter scherm. De bijbehorende accuduur is wat ons betreft voldoende. Wanneer je veel op je smartphone wilt gamen, dan gaat de OnePlus 6T ongeveer een dag mee op een acculading, wat dat betreft vergelijkbaar met andere vlaggenschepen. Wil je er twee dagen uithalen, dan moet je toch wat zuinig aan doen. De OnePlus beschikt wel over uitstekende quickcharge-technologie: in een uur tijd laad je ongeveer 80% van de accu op. In een nachtje op stand-by verliest de accu een vrij matige 5 tot 10 procent van de lading.

Camera

De camera in het toestel is qua hardware niet veranderd ten opzichte van de OnePlus 6: een 16 Megapixel PDAF/OIS-camera gecombineerd met een 20MP camera voor diepte. Er zijn dan ook alleen softwarematige verbeteringen toegevoegd, maar die maken juist het verschil in onze ervaring. Ten eerste is er een nieuwe portret-modus toegevoegd in samenwerking met de fotograaf Kevin Abosch: ‘Studio Lighting’. Tijdens onze testshots waren we erg tevreden over de portretfoto’s in goed licht. Wanneer je een goede belichting hebt bij daglicht, maakt de OnePlus 6T hier bijzonder mooie portretten van die zonder twijfel vlaggenschip-waardig zijn. Schaduwen en lichtinval worden door de software verwerkt tot een professioneel-ogende foto. Met het juiste licht lijken de foto’s inderdaad uit de studio te komen. Pas bij slecht licht, zoals binnen in een kamer bij schemering of donker buiten, gaat de kwaliteit achteruit. Dan kun je de bokeh-effecten van de portretmodus beter achterwege laten.

Review: OnePlus 6T

Dat smartphonegebruikers anno 2018 ook bij slecht licht mooie foto’s willen maken, is OnePlus niet ontgaan. De tweede softwarematige verbetering is dan ook de ‘Nightscape’-modus. Hiermee kun je betere foto’s bij slechte belichting en in het donker maken. De resultaten hiervan zijn niet verkeerd, zoals in onze testfoto’s te zien is. Dé benchmark voor foto’s in het donker op dit moment is ‘Night Sight’ in de Google Camera-app. Deze is inmiddels al voor de OnePlus 6T aangepast. Wanneer je Nightscape en Night Sight naast elkaar legt, is het detail in Nightscape soms beter behouden en zijn de kleuren natuurgetrouwer. Night Sight van Google weet echter de meest donkere scènes nog tot bruikbare foto’s om te toveren waar Nightscape dat niet meer kan. De OnePlus 6T-hardware in combinatie met Nightscape legt het dan ook af tegen bijvoorbeeld de Pixel-phones, maar het is voor de prijs zeker voldoende.

De bokeh-effecten zijn ook met de 16MP front-camera uitstekend, met incidenteel wat verkeerde diepte-effectrandjes. We hebben de selfies van de OnePlus 6T met die van de iPhone XS en XS Max vergeleken en wij vonden de OnePlus betere foto’s maken. De foto’s hebben meer detail en worden beter gestabiliseerd dan bij de iPhone, wat tot scherpere selfies leidt. Het verschil is waarschijnlijk vooral te wijten aan het feit dat de iPhones, los van alle marketing eromheen, maar 5MP-camera’s aan de voorzijde hebben, tegenover de 16MP van de OnePlus.

Tenslotte is de videokwaliteit wat ons betreft ruim voldoende. De video’s zijn redelijk goed gestabiliseerd en het is fijn dat er 4K@60fps-ondersteuning is. Video’s zijn scherp, met veel kleur en een goede geluidskwaliteit. Tevens is er nu tot 480fps-ondersteuning voor slow-motion-video’s, maar deze zijn alleen bruikbaar bij goede belichting overdag. Ook de selfie-camera weet door de EIS-ondersteuning stabiele video’s op te nemen, ook al wordt daardoor wel het zichtveld van de camera beperkt. De beelden in onze testvideo’s in verschillende licht-omstandigheden spreken hier eigenlijk voor zichzelf.

Eindoordeel

De OnePlus 6T is door de kleine, gestroomlijnde inkeping bovenin en het heldere AMOLED-scherm een erg mooi toestel. Qua hardware van binnen is het toestel nauwelijks veranderd ten opzichte van zijn voorganger, maar hier is gezien de uitstekende prestaties niets mis mee. De cameraprestaties zijn uitstekend en behoren zonder twijfel tot de top van de smartphone-markt. Een upgrade vanaf de OnePlus 6 is vanuit prestatie-oogpunt niet zo heel aantrekkelijk, dat zou je vooral voor het nieuwe design moeten doen. De vingerafdrukscanner in het scherm aan de voorkant werkt goed, maar is wat ons betreft geen reden om de OnePlus 6T te halen. Het feit dat je vanaf €559 de kwaliteit van een veel duurder vlaggenschip in huis haalt, is dat wel.