Review: Pokémon Let's GO

Jeffry van Geel, 16 november 2018
Profiel
Pokémon Let's GO is de perfecte combinatie tussen de klassieke games en Pokémon GO. Toffe gevechten, nostalgische gevoelens en een nieuwe Pokémon maken van deze titel een must-have als je van de Pokémon-spellen houdt. Misschien is het enige minpunt de besturing, maar dat is vooral wennen.

Noot van de redactie: Wij hebben voor de review Pokémon Let’s GO Pikachu gespeeld. De verschillen tussen deze editie en die met Eevee zijn minimaal en beperkt tot exclusieve Pokémon en natuurlijk een andere starter-Pokémon. Wij hebben tevens Pokémon Let’s GO Eevee in ons bezit en mochten er achteraf grotere verschillen zijn, dan wordt dit in een separaat artikel toegelicht.

Het is zover, Pokémon Let’s GO ligt in de winkels en na bijna zes maanden wachten, eind mei werden de games namelijk aangekondigd, mag iedereen er mee aan de slag. Het is de eerste keer dat een Pokémon-game met een volledig verhaal op de console van Nintendo verschijnt en niet op de handheld.

Pokémon Let’s GO is gebaseerd op Pokémon Yellow, het derde deel in de reeks dat eind jaren negentig verscheen. Fans van het eerste uur kunnen zich dit deel maar al te goed herinneren. Bijzonder was dat je geen keuze had tussen drie Pokémon als starter en dat dit ook nog eens een Pokémon van het type electric was. Daarnaast liep Pikachu, net als in Let’s GO, achter je aan.

Het spel ziet er bijzonder goed uit, maar er zijn zeker spellen die er beter uitzien. Echt kwalijk nemen doen we het Nintendo echter niet,  ze hebben namelijk een Game Boy-game opnieuw gemaakt en hadden weinig meer kunnen doen om nog meer uit het spel te halen. Wat vooral positief verrast, is de interactie die je ziet tijdens gevechten. Van simpele bewegingen in het laatste 3DS-deel, is een gevecht uitgegroeid tot een echt gevecht.

De besturing van Pokémon Let’s GO is redelijk eenvoudig te noemen. Hij is in feite met een joystick en twee knoppen te spelen, aangezien de PokéBall Plus niet meer knoppen heeft. Dat neemt niet weg dat de gameplay diep kan gaan. Gevechten zijn meer dan eens strategisch en niet zomaar gewonnen.

Het nostalgische gevoel dat Pokémon Let’s GO met zich meebrengt, wordt aangevuld met onderdelen uit Pokémon GO. Belangrijkste verschillen met vroeger zijn onder andere dat je geen Pokémon meer kan aanvallen voor je hem vangt (Legendarische Pokémon daargelaten). Dat is helemaal niet erg, maar wat wel lastig is, is dat je de bal zelf moet gooien. Gooi je niet recht genoeg, dan gaat de bal naast en dat zal zeker in het begin een hoop tijd en ballen kosten.

Ondanks dat je niet kunt vechten tegen wilde Pokémon, train je gelukkig wel je party. Er wordt voor iedere gevangen Pokémon XP gegeven. Overigens hoef je jouw gevangen Pokémon niet meer naar de professor te sturen. Net als in Pokémon GO kun je de Pokémon bij je houden. Echter wordt er alleen gevochten met de zes Pokémon die vooraan je party staan.

Het belangrijkste onderdeel voor veel spelers van Pokémon GO is natuurlijk de optie om te verbinden met Pokémon Let’s GO. Wanneer je dit doet, komen ze in eerste instantie in Pokémon Park, waar je ze alsnog moet vangen en spelletjes met ze kunt doen. Je IV’s veranderen overigens wanneer je een Pokémon overzet. Niet alleen kun je zo Pokémon overbrengen van GO naar Let’s GO, maar ook krijg je op deze manier een speciale Meltan Box. Daarmee kun je de nieuwe Pokémon Meltan vangen in Pokémon GO.

De game zit naast de gebruikelijke onderdelen ook vol vernieuwingen en dat is precies wat de game als extra zetje nodig had om echt tof te zijn. Denk hierbij aan de mogelijkheid om een Master Trainer te worden. Door tegen verschillende andere trainers te vechten met één bijzondere Pokémon, kun je een echte master worden.

En dan zijn er nog heel veel extra dingen die het spel aanvullen. Je kunt bijvoorbeeld met een vriend samenspelen, voor het eerst kun je meerdere accounts hebben en je Pikachu en Eevee hebben speciale aanvallen. Misschien wel het leukste voor een grotere groep spelers is dat je Pikachu en Eevee kunt aankleden, kunt verzorgen en nog veel meer mee kan doen. Zo kun je je band met je Pokémon nog beter maken.

Pokémon Let’s GO zal misschien niet voor alle spelers het gehoopte nieuwe deel zijn, maar als echte fan zul je je tientallen uren kunnen vermaken. Daarnaast is de combinatie en de koppeling met Pokémon GO perfect en zorgt ervoor dat de enorme groep nieuwe spelers ook echt de kans krijgen om kennis te maken met de Nintendo Switch en de wereld van de consoles.

Pokémon Let’s GO is voor deze review gespeeld op de Nintendo Switch. De game is niet beschikbaar op andere platformen.