Doorgaan naar artikel
Sennheiser GSP 550
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De Sennheiser GSP 550 is een absolute aanrader voor mensen die houden van gamen op de pc en het ervoor over hebben om te investeren in een goede headset. Het 7.1 surround sound neemt je mee in fantasiewerelden van RPG's, klappen komen keihard aan in actievolle games en ook voor muziek is het meer dan geschikt.

Iedereen kent Sennheiser natuurlijk van de hoge kwaliteit audio-apparatuur die ze al jaren leveren. Sinds een tijdje is de fabrikant echter ook aan de slag met het maken van de nodige gaming-apparatuur en vandaag nemen we een kijkje naar de recent uitgebrachte Sennheiser GSP 550-headset. We hebben hem inmiddels een aantal weekjes uitgebreid kunnen gebruiken, dus kunnen we een goed oordeel vellen. Voordat we beginnen, is het belangrijk om te melden dat vanwege de USB-aansluiting, de headset alleen werkt op de pc.

Zodra je de GSP 550 uit het doosje haalt, valt het op hoe mooi het design is. Met name de oorschelpen en de microfoon zijn fraai afgewerkt en wekken een professionele indruk. De headset nodigt uit om op het hoofd te zetten en zodra je dit doet, is het een genot. En dat al voordat je enig geluid opzet. De headset kan aangepast worden, zowel in de hoogte als de druk die hij op je hoofd uitoefent. Dit zorgt ervoor dat het voor vrijwel elk hoofd geschikt zal zijn. Het allerfijnste is echter hoe ruim de oorschelpen aanvoelen. Vaak zorgen de over-ear-headsets ervoor dat je oren tegen de randen zitten en dan moet je na een tijdje echt even de headset afzetten om je oren te redden, maar de GSP 550 geeft het gevoel dat er meer dan genoeg ruimte is voor je oren. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat zelfs na een hele dag non-stop gamen, de Sennheiser GSP 550 niet zwaar begint aan te voelen.

Sennheiser GSP 550-oorschelpen

Als eerste nemen we de de headset mee in een MMORPG die goed gebruikmaakt van omgevingsgeluid om de 7.1 surround te testen. Zodra we de wereld van Guild Wars 2 binnenstappen, merken we hoe levendiger alles aanvoelt. Of het nou gaat om een konijn dat langs ons loopt of de regendruppels die vallen, opeens voelt het alsof we middenin deze fantasiewereld staan. Wanneer we beginnen te vechten, merken we dat de muziek ook haarscherp af wordt gespeeld en de klappen met een lekkere dreun onze oren binnenkomen. In het RPG-genre slaagt de GSP 550 met vlag en wimpel: niet alleen klinkt alles goed genoeg, we kunnen oprecht zeggen dat de headset de game-ervaring verbetert en de speler de wereld inzuigt.

Dan stappen we over naar iets volledig anders: de chaotische team-shooter Overwatch. Wanneer we het spel instappen met dezelfde 7.1 surround-settings als we bij Guild Wars 2 gebruikten, merken we dat dit minder geschikt is voor Overwatch. Het lichtere geluid van bijvoorbeeld een wat zwakker machinegeweer, wordt volledig weggespoeld door de hardere dreunen van een shotgun of een raketwerper. Dit is onhandig, aangezien het in een shooter belangrijk is om te weten wie er allemaal op je aan het schieten is. Maar dit mag niet baten, wanneer we de 7.1-setting uitzetten, merken we hoe goed de resultaten van de Sennheiser GSP 550 ook in dit genre zijn. Makkelijker dan ooit tevoren hoorden we van een afstandje hoe een vijand via een sluiproute achter ons probeerde te komen en konden we hem, dankzij de GSP 550, toch te slim af zijn. Het geluid van kogels die afgeschoten worden is haarfijn en ook hier is de headset een aanwinst voor de ervaring.

Qua verschillende gamegenres, zit het geluid dus wel snor: omgevingen in rustigere games klinken prachtig, klappen komen hard aan en in shooters kun je je vijand goed aan horen komen. Hoe zit het echter met de microfoon? Het is een onderdeel dat niet geheel onbelangrijk is voor een headset gemaakt voor de pc en hier zit zo ongeveer het enige minpuntje. Mensen met wie je in een chat zit, kunnen best makkelijk de geluiden om je heen horen. Als iemand in dezelfde kamer als jij rustig zit te bellen, dan is de kans groot dat de mensen met wie je aan het gamen bent, mee kunnen genieten van dit gesprek. Alhoewel het zeker geen ramp is, is het in sommige specifieke situaties toch wat onhandig. Verder klinkt je stem wel glashelder dankzij de mooie microfoon. Ook een handig systeem, eentje die we vandaag de zag vaker zien bij de luxere headsets, is dat de microfoon automatisch op ‘mute’ wordt gezet als je hem omhoogtilt. Via een subtiel tik-geluidje, krijg je bevestiging dat dit daadwerkelijk gebeurd is.

Tevens is het prettig dat je lekker makkelijk het geluid kan aanpassen door wat aan de rechterschelp te draaien. Soms zit je in een spel en wil je even niet alt-tabben om het geluid aan te passen en dan is dit een bijzonder makkelijke oplossing.

Al met al is de Sennheiser GSP 550 een geweldig apparaat, dat zelfs met de wat hogere prijs van rond de €250,- zeker het geld waard is voor degene die houdt van het gamen op de pc. RPG’s zuigen je helemaal de wereld in dankzij het 7.1 surround sound en in shooters en actiegames komt de actie keihard en duidelijk aan. Het uitermate comfortabele design zorgt er ook nog eens voor dat je geen last van je hoofd en/of oren zult krijgen als je de headset een lange tijd ophebt. Door dit alles bij elkaar is het een absolute aanrader.