Doorgaan naar artikel
Super Smash Bros. Ultimate
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Super Smash Bros. Ultimate is een verzameling van al het goede uit alle voorgaande delen en meer. Niet alles wat we kennen uit de eerder uitgebrachte spellen is toegevoegd, maar dat is niet erg. Ook duurt het inladen van kleine en korte gevechten in de verhaal-modus soms wat lang. Ondanks deze kleine nadelen is het een ultiem spel voor liefhebbers van de serie.

Met Super Smash Bros. Ultimate beweert Nintendo de ultieme versie van het vechtspel neer te hebben gezet. Met alle vechters, levels, instellingen en veel meer uit de vorige delen, belooft het een waar feest te zijn voor de liefhebbers van het spel. Lees hier of dit ook daadwerkelijk het geval is.

Bij het opstarten worden we getrakteerd op een intro-filmpje. Daarmee krijgen we een gevoel voor de grootsheid van deze editie. Vervolgens kun je beginnen met iedere modi: de singleplayer-ervaring, multiplayer, wat je wilt. Er zijn nog niet veel vechters beschikbaar in het begin, maar dat past bij een Super Smash Bros.-titel; je begint namelijk met de originele acht personages en verkrijgt de rest naarmate je speelt. Er is genoeg te beleven, want je kunt gewone gevechten doen met allerlei opties, online de strijd aangaan, de verhaal-modus ontdekken en nog veel meer. Dat er dus niet veel personages zijn in het begin, is niet direct een beperking. Op deze manier speel je ook met veel personages en leer je dus welke jij het fijnst vindt, mocht je dat nog niet zeker weten.

De verhaal-modus is een genot voor iedereen die snakte naar een nieuw verhaal in de vechtserie. Het avontuur voelt als vanouds, al heeft het niet dezelfde impact als die van Super Smash Bros. Brawl. Je loopt de wereld rond als Kirby terwijl je nieuwe vechters vrijspeelt en Spirits bevrijdt. Er zijn veel kleine gevechten, soms niet langer dan een minuut. Er verschijnt hierdoor wel een nadeel, namelijk lange laadtijden. Als je een gevecht opnieuw moet starten of het niks voorstelde, waardoor je binnen een minuut klaar bent, dan moet je alsnog lang wachten voordat je verder kunt. Nu zijn wachttijden niet het ergste, maar als je in vijf minuten tijd ruim vijftien keer een laadscherm ziet van minimaal tien seconden, dan voelt dat vrij traag. Het is wel een prachtig avontuur van begin tot eind, met spannende gevechten en flinke uitdagingen.

De Spirits die je vrijspeelt zijn wel erg leuk. Van elk personage in de game, zitten er een of meerdere Spirits in het spel. Deze geven vechters een voordeel door bijvoorbeeld je te laten beginnen met een zwaard, vuuraanvallen te versterken of je een extra sprong te geven. Je kiest een hoofd-Spirit met een bepaalde klasse en voegt daarbij drie support-Spirits toe om extra vaardigheden te krijgen. Afhankelijk van je klasse richt je meer schade toe of komen klappen juist harder bij je aan. Deze Spirits kun je vervolgens meenemen in de reguliere gevechten, als je dat instelt, om een nog gevarieerder en complexer spel te krijgen. Dit lijkt een beetje op de toevoegingen die Super Smash Bros. bracht voor de Wii U en 3DS.

Het is duidelijk dat Nintendo een compleet pakket wilde afleveren en dat is met Super Smash Bros. Ultimate goed gelukt. De hoeveelheid content is enorm, ook al missen we wel wat favoriete onderdelen. Zo zijn er geen Home-Run Contests, Custom Moves, Break the Targets, Challenge Modes of andere populaire onderdelen aanwezig in de game. Ondanks dat het ontbreken daarvan jammer is, voelt de game totaal niet aan als leeg. Sterker nog, het voelt hierdoor als een volwaardige game in plaats van slechts een aaneenkoppeling van losse stukken. Daarbij heeft Nintendo zelfs personages toegevoegd waarvan de implementatie eerst onmogelijk leek. Ook komen er tot februari 2020 allerlei DLC-personages bij, waaronder Piranha Plant en Joker uit Persona.

Super Smash Bros. Ultimate is een perfecte verzameling van veel content en een ode aan alle voorgaande delen. Een hoop personages, levels, uitdagingen en een toffe verhaal-modus zorgen voor een compleet pakket. Ondanks de soms aanwezige traagheid en dat het niet alles bevat uit eerdere delen, weet het onze dorst naar gevechten met Nintendo-personages weer genoeg te lessen en heeft het al de nodige uren van ons leven opgeslokt.

Voor deze review speelden wij Super Smash Bros. Ultimate op de Nintendo Switch. Het spel is vanaf nu exclusief verkrijgbaar voor Nintendo Switch.