Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Het is weer bijna tijd voor het hoogtepunt van het jaar, namelijk de NWTV-Awards. Ieder jaar beginnen we met Awards, waarbij jij een stem hebt in het bepalen van de beste films van het jaar. Voor films hebben we twee categorieën: beste blockbuster en beste kleine film. In de weken voorafgaand aan de awards kondigen we de zorgvuldig genomineerde films aan. Vandaag is het tijd voor de beste kleine film. Binnen deze categorie vallen niet alleen onafhankelijke films, maar ook bioscoopfilms die niet vallen onder de categorie blockbuster. Stemmen op de categorie ‘beste kleine film’ kan vanaf nu hier.

Isle of Dogs

Voor zijn laatste film maakte de eigenzinnige regisseur Wes Anderson de stap naar stop-motion-animatie en dat levert wederom een bijzonder schouwspel op. De humor, interessante personages en creatieve invalshoeken maken van Isle of Dogs een film die je simpelweg gezien moet hebben. Wij beloonden de film met de volle vijf sterren!

review
Isle of Dogs

BlacKKKlansman

Een onderwerp als de Ku Klux Klan doet het altijd goed en in dit waargebeurde verhaal volgen we de Afro-Amerikaanse agent Ron Stallworth die succesvol weet te infiltreren in deze organisatie. Zeker in een jaar waarin we de Black Lives Matter-beweging zagen opkomen, blijkt de film behoorlijk actueel. Regisseur Spike Lee weet er een interessante draai aan te geven in een film die nog wel even blijft nasudderen.

Utøya 22.Juli

Een film die zijn première beleefde op Netflix en dat niet zonder succes deed. Utøya schetst een realistisch beeld van de terreuractie van Anders Breivik die op 22 juli 2011 aan veel jongeren het leven kostte. Het beangstigende gevoel dat de jongeren gehad moeten hebben, wordt perfect in beeld gebracht en ook de nasleep van de aanslag laat zien welke sporen deze actie heeft nagelaten. Een must-see voor iedereen met een Netflix-abonnement.

Annihilation

Wederom een Netflix-film in deze lijst. Annihilation draait om de biologe Lena (Nathalie Portman) die op een expeditie gaat in een gebied waar de wetten van de natuur compleet anders zijn. De film komt uit de koker van Alex Garland die eerder het verrassend sterke Ex Machina maakte. Ook Annihilation blijkt een voltreffer te zijn die menig scifi-liefhebber wist te bekoren.

A Star is Born

Wie dit jaar het prachtige nummer Shallow van Lady Gaga en Bradley Cooper heeft gemist, beleefde het jaar waarschijnlijk van onder een steen. Ook de bijbehorende film A Star is Born is er eentje om zeker te bekijken. Bradley Cooper speelt Jackson Maine, een countryzanger die zijn gloriedagen achter zich heeft gelaten. Dan ontmoet hij Ally (Lady Gaga) die juist op het punt staat om door te breken. A Star is Born kreeg lovende reacties, net als de geweldige soundtrack die erbij hoort.

Bohemian Rhapsody

Ook dit jaar zal Bohemian Rhapsody de Top 2000 weer aanvoeren, iets dat meer regel dan uitzondering is. Dit jaar kwam ook de film uit met dezelfde naam, waarin we frontman Freddy Mercury en de band Queen volgen in hun reis naar de top. Wederom fantastische muziek gecombineerd met gelikte cinematografie. Iedereen die ook maar iets heeft met Queen, moet deze film gezien hebben.