NWTV's Hidden Gems van 2018 deel 1: Kleinere games die de moeite waard zijn!

Rutger Engel, 10 februari 2019
Profiel

Vandaag de dag komen er dagelijks tientallen indie-games uit. Dat is wel een stuk anders dan zo’n tien jaar geleden. Toen kon je nog overzichtelijk zien welke spellen uitkwamen en welke je interesse hadden. Omdat het onmogelijk is om elke kleinere titel bij te houden, hebben we een overzicht gemaakt van onze Hidden Gems van 2018: kleinere games die echt de moeite waard zijn om te spelen tussen de giganten door! Vandaag bespreken we de eerste vijf.

Forgotton Anne

Forgotton Anne is zo’n game die meteen je aandacht pakt zodra je er een trailer van voor je neus krijgt. Het ziet er een beetje uit als een Disney-film van twintig of dertig jaar geleden. Dan denk je dat het alleen de tussenfilmpjes zullen zijn die er zo uitzien, maar dat is niet zo: de hele game is in deze geweldige stijl te spelen. Forgotton Anne is een platformer die je in zo’n zes à zeven uur uitspeelt. Anne komt terecht in een wereld waar alle vergeten voorwerpen heen gaan. In deze fantastische wereld ervaar je een sterk verhaal en ontmoet je een boel interessante personages. Ook zal je soms flink gebruik moeten maken van je creativiteit om platformstukjes te halen of puzzels op te lossen. Iedereen die gegrepen wordt door het bijzondere visuele stijltje moet Forgotton Anne zeker een kans geven!

1 jaar geleden
Review: Forgotton Anne

Mulaka

In Mulaka speel je als een sjamaan van de Tarahamura-stam in wat we nu kennen als Mexico. Jij moet de goden ervan overtuigen dat ze de mensen niet uit hoeven te roeien. Dit doe je door op avontuur te gaan en vijanden te verslaan in hack-and-slash-gevechten. Interessante eindbaasgevechten aan het einde van elk gebied zorgen voor genoeg uitdaging om de actie fris te houden en de kleurrijke omgeving van Mexico zorgt voor een prettige sfeer, al helemaal met de gekozen visuele stijl. Mulaka biedt daarom een interessante mix van actie, stijlvolle graphics en cultuur.

1 jaar geleden
Review: Mulaka

Moonlighter

Moonlighter is eigenlijk twee spellen in één. Aan de ene kant moet je ’s nachts op avontuur gaan in dungeons om geheimen te ontdekken en gevaarlijke monsters te doden, maar overdag ben je druk bezig met het managen van je eigen winkel. Hier kan je bijvoorbeeld de zeldzame spullen verkopen die je hebt gevonden in de dungeons. Het is verrassend leuk om je voorraad en geld te managen om zo de winkel die je hebt geërfd draaiende te houden. Omdat de twee spelelementen zo goed worden gecombineerd, voelt Moonlighter niet als twee halve games, maar als een goede mix van twee verschillende soorten spellen. Dit maakt het tot een unieke ervaring die voor geïnteresseerden zeker het proberen waard is.

1 jaar geleden
Review: Moonlighter

Frostpunk

Zodra we hoorden dat er een ‘city builder’ kwam van de makers van het briljante This War of Mine, wisten we dat we het uit moesten proberen. Frostpunk geeft je de controle over een kleine nederzetting in een periode waar de hele aarde aan het bevriezen is als gevolg van global warming. Je moet jouw mensen de verschrikkelijk harde winter laten overleven en daar alles aan doen. Zodanig combineert Frostpunk het citybuilder-genre en het survival-genre. Je moet hout kappen, je moet voor eten zorgen, maar je moet ook overal generatoren hebben om mensen op elke locatie warm te houden. Hierdoor wordt de inrichting van je stadje enorm belangrijk. Ook raken mensen ontevreden, dus er zijn veel lastige keuzes om te maken. Met propaganda en controle zoals in communistische staten houd je mensen makkelijk onder bedwang, maar dan zijn ze niet blij met je. De keuzes zijn lastig en elk gebouw dat je plaatst heeft een strategie. Frostpunk is een van de betere management-games van de afgelopen jaren en met de gratis updates is dit alleen maar beter geworden.

1 jaar geleden
Review: Frostpunk

The Gardens Between

In The Gardens Between gaan twee vrienden samen op pad. Ze komen langs verschillende eilanden die allemaal staan voor een herinnering uit hun jeugd. Zo heeft elk eiland een apart thema en een grote puzzel om op te lossen. De verschillende thema’s houden het spel interessant en ook de gameplay zelf is prima. Steeds moet één van de twee vrienden een lichtje naar de top van het eiland brengen terwijl de andere allemaal obstakels afhandelt. Het spel is qua concept vrij eenvoudig, maar wordt al snel wat lastiger en biedt genoeg uitdaging. De mooie beelden zorgen er gelukkig voor dat het geen straf is om af en toe even vast te zitten bij een puzzel. Dit maakt The Gardens Between tot een sterke puzzelgame die vooral op audiovisueel gebied uitblinkt.

10 maanden geleden
Review: The Gardens Between

Volgende week zullen we de tweede helft bespreken, waar een paar bijzondere titels in staan die je niet wilt missen.