Doorgaan naar artikel
Nieuwe PlayStation 5-informatie toont onder andere SSD
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Er wordt volop gesleuteld aan de nieuwe console die weer helemaal bij de tijd zou moeten zijn. Alles draait om snelheid en kracht om de games zo goed en mooi mogelijk te kunnen laten draaien. Nieuwe PlayStation 5-informatie toont onder andere dat er een SSD-schijf aanwezig zal zijn.

De nieuwe PlayStation zal weer worden voorzien van de nieuwste technologieën en onderdelen waarmee de gamers en de game-ontwikkelaars de komende jaren weer mee vooruit kunnen. Mark Cerny, hoofd van het architectuurteam van Sony heeft nieuwe informatie uit de doeken gedaan waaruit blijkt dat de PlayStation 5 onder andere is voorzien van een SSD-schijf (Solid State Drive). Dit type opslagmedia is in staat om op enorm hoge snelheden te lezen en te schrijven waardoor onder andere het laadproces versneld moet worden. Kenmerkend is dat de Solid State Drives vaak een kleinere opslagruimte hebben ten opzichte van de normale hardeschijven. Een SSD met meer opslagruimte is veel duurder dan een normale uitvoering. Dit zou voor veel snellere laadtijden moeten zorgen, zo was getest dat de fast-travel in Spider-Man nu 0.8 seconden zou duren in plaats van 15 seconden.

De PlayStation 5 krijgt een AMD Zen 2-processor en is voorzien van acht cores en ondersteunt 3D-audio. De processor is gebaseerd op de derde generatie uit de AMD Ryzen-lijn. Het grafische stuk wordt ondersteund door de grafische kaart van Radeon met Navi-technologie. Deze technologie ondersteunt ray tracing, een nieuwe ontwikkeling waardoor reflecties, lichtinvallen, schaduwen en details er veel realistischer uitzien. Zo is bijvoorbeeld een explosie in de lucht te zien in de reflectie van een plas water op de grond en beweegt dit ook mee met de speler. Deze grafische kaart zal ook de ondersteuning bieden voor 8k-resolutie.

Mark Cerny haalde ook het stukje “backwards compatibilty” aan. Dit houdt in dat de PS5 de games kan afspelen die je ook op de PS4 kunt spelen. Je hoeft ze dus niet allemaal te verkopen of weg te geven. Dit geldt ook voor de huidige PSVR-headset, deze zal ook gewoon blijven werken op de nieuwe console. De ontwikkelingen zijn nog in volle gang en we hoeven dit jaar de nieuwe console ook niet te verwachten. Naast de ontwikkelingen aan de hardware zijn er ook verschillende game-ontwikkelaars die hun games ontwikkelen rondom de PS5. Hopelijk krijgen we binnenkort meer PlayStation 5-informatie en zal er ook gauw genoeg een richtprijs bekendgemaakt worden.