Doorgaan naar artikel
Escape Room The Game 2 Players
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Escape Room The Game 2 Players is een leuke variant van de bestaande Escape Room-spellen. Met twee spelers kom je snel tot een ontsnapping, omdat er minder puzzels inzitten die ook iets makkelijker zijn dan normaal. Toch is het wel leuk om met twee mensen een korte escape-ervaring te hebben, zeker omdat je het basisspel helemaal niet nodig hebt dankzij de app. Uiteindelijk zijn het basisspel en andere escape room-ervaringen voor vier of meer spelers leuker en uitdagender en vragen ze meer samenwerking, wat een belangrijk onderdeel is van het genre. Voor de prijs is het een prima tussendoortje.

De wereld van bordspellen is enorm divers en escape rooms zijn enorm populair. Vandaar dat Identity Games dit combineerde om een eigen escape room-reeks uit te brengen voor thuis. Dit keer kijken we naar Escape Room The Game 2 Players, een twee-speler-variant waarbij je met z’n tweeën op zoek moet gaan naar de uitgang. Lees hier of het concept van ontsnappen thuis met twee spelers net zo leuk is als de reguliere versies.

Escape Room The Game 2 Players Foto: Joost Klein Middelink

Net als bij de andere uitbreidingen, kun je gebruikmaken van de Chrono Decoder die in het basisspel zit of de bijbehorende app gebruiken. De decoder zelf voegt weinig bijzonders toe bij deze uitbreiding dus je hoeft deze niet aan te schaffen. Naast wat papier, een potlood, de app en een tafel heb je alleen een uur de tijd nodig.

In de doos van Escape Room The Game 2 Players zitten twee volledige escape rooms die een uur kunnen duren en een introductiespel van een kwartier. Mensen die onbekend zijn met de escape room-reeks van de uitgever, kunnen het intro-spel Kidnapped doen om zo bekend te raken met het systeem van ontsnappen. Waar je normaal drie keer een code nodig hebt, ben je in het intro-spel al vrij na een enkele combinatie. Een prettige introductie voor nieuwkomers om te wennen aan het concept.

Net als het introductiespel, zijn de twee andere scenario’s, Prison Island en Mad House, opgevouwen in twee pakketjes. Dat is tof gedaan, want je vouwt het pakketje op die manier uit per deel. Je opent dus slechts de eerste vouw, tot je die puzzel hebt opgelost. Vervolgens vouw je het pakket nog een keer open en zo ontvang je nieuwe onderdelen en instructies. Dit is een creatieve manier van het verbergen van voorwerpen en informatie binnen een enkel pakket. Soms dien je ook terug te kijken naar eerdere delen, dus moet je het weer in elkaar vouwen. De nieuwsgierigen onder ons, waaronder wijzelf, die bij escape rooms alles ondersteboven gooien voor informatie, merken dat je wel snel het blad direct wilt openvouwen om te kijken of je alles hebt, maar dat mag je dus niet doen. Zie het als een fysieke deur die voorkomt dat je het blad verder kunt openvouwen tot je de code hebt gevonden.

Escape Room The Game 2 Players Foto: Joost Klein Middelink

Voor spelers die graag gebruikmaken van een hint-systeem, is ook dat bij deze uitbreiding inbegrepen. De omhulsel van het pakket bevat namelijk alle hints, extra hints en zelfs de oplossing, die je allemaal door middel van de speciale decoder, een rood plastic velletje, kunt bekijken. Doordat je in dit Escape Room The Game 2 Players-pakket ook de antwoorden kunt checken, hoef je niet onnozel door te blijven rekenen met iets dat je al wist. Zo kun je eventueel foutieve antwoorden opnieuw uitzoeken, terwijl je zekerheid hebt over de antwoorden die wel goed zijn. Misschien ben je wel op een oplossing gekomen waar je nog iets mee moest doen, voordat je echt de juiste code had. Dit is erg prettig, zeker als je in de laatste minuten van het spel zit.

Afgezien van het intro-spel, zijn beide scenario’s best leuk om te doen. Het grote verschil tussen de reguliere escape rooms van Identity Games en deze twee-speler-variant, is dat de puzzels minder complex zijn en je minder gepuzzel nodig hebt om elk deel af te ronden. Bij Prison Island waren we binnen het half uur al ontsnapt, met het idee dat het ene deel erg snel overwonnen was terwijl het andere deel als veel complexer werd ervaren. Mad House was wat pittiger, zoals aangegeven op de scenario’s, maar ook hier waren we binnen 35 minuten ontsnapt. In beide gevallen was er niet echt een puzzel waarvoor we intensief na moesten denken. Wellicht makkelijk omdat het voor twee spelers is gemaakt in tegenstelling tot vier, maar misschien iets te makkelijk voor veteranen van dergelijke puzzels.

Al met al is Escape Room The Game 2 Players een leuke variatie op het escape room-concept voor mensen die vaak met twee mensen een spel willen doen. Net als bij de andere escape room-spellen is het wel jammer dat na één keer spelen het volledig is uitgespeeld, aangezien je dan al alle combinaties kent, zeker als de uitdaging wat lager ligt dan bij de reguliere scenario’s. Wel is het dan interessant om aan vrienden te geven, aangezien de onderdelen via de officiële website opnieuw kunnen worden uitgedraaid, zodat je met hen de volledige ervaring kunt delen. Voor de nette prijs van rond de 15 euro is dit wel een prima tussendoortje.

Escape Room The Game 2 Players Foto: Joost Klein Middelink