Review: OPPO Reno

Marco Vrolijk, 31 mei 2019
Profiel
De OPPO Reno biedt een uniek design dankzij de pop-up camera en is op dit prijspunt een van de weinigen met een volledig randloos scherm. Ondanks enkele beperkingen op camera-gebied krijg je voor ongeveer €499 veel waar voor je geld.

OPPO is nog steeds vastberaden om zich op de Nederlandse smartphonemarkt te vestigen. Eerder reviewden wij de midrange OPPO RX17 Neo en vonden vooral het scherm en design erg goed. Sinds 10 mei heeft OPPO een nieuw toestel in Nederland gelanceerd: de OPPO Reno. Met een adviesprijs van €499 richt dit toestel zich op de onderkant van het premium-segment. Voor dat geld krijg je een volledig randloos AMOLED-scherm en OPPO’s eigen variant van de pop-up selfiecamera. Lees hier onze bevindingen van onze OPPO Reno review.

Korte Specificaties:

 • Mid-range Qualcomm Snapdragon 710 processor.
 • 6GB werkgeheugen en 256GB opslaggeheugen.
 • Randloos 6.4-inch, 2340×1080 pixels (Full-HD) AMOLED scherm.
 • Corning Gorilla Glass 6.
 • Vingerafdrukscanner vooraan in het scherm.
 • 48 Megapixels Sony IMX586 + 5 Megapixels dieptesensor achterzijde.
 • Pop-up 16 Megapixel f/2.0 selfiecamera.
 • 3,765 mAh accu.
 • ColorOS 6, gebaseerd op Android 9.0 Pie.
 • 3,5mm-jack onderzijde.
 • Dual-Sim.

Design en Display

De OPPO Reno heeft een modern design dat aansluit bij de vlaggenschepen van dit moment. De voorzijde van het toestel is nogal vlak, met alleen aan de achterzijde zacht aflopende randen. De achterzijde heeft een lichte gradiënt in de kleur. Wat opvalt is dat de Reno iets dikker is dan we inmiddels gewend zijn, met een dikte van 9 millimeter. De aankomende OnePlus 7 krijgt wederom een druppelvormige inkeping, maar OPPO weet op dit prijspeil een volledig randloos scherm te bieden, wat uiteraard fijner is dan een inkeping. Alleen aan de onderzijde van de OPPO Reno is een klein randje te zien.

In totaal is 93% van de voorzijde scherm, waardoor je een praktisch volledig randloze ervaring hebt. Dat is vooral fijn bij het kijken van films en het spelen van games, maar maakt ook het design een stuk aantrekkelijker. Het display zelf is prima in orde. Het Full-HD AMOLED-scherm geeft kleuren goed weer en heeft de diepe contrasten die we van AMOLED-schermen gewend zijn. Zelfs in direct zonlicht is het scherm op de volledige helderheid nog goed te lezen. In dagelijks gebruik is de schermkwaliteit vergelijkbaar met bijvoorbeeld die van de OnePlus 6T.

De ‘shark-fin’ selfiecamera

Als we een ‘highlight’ van de OPPO Reno moesten aanwijzen, dan is dat zonder twijfel de pop-up selfiecamera. Deze bevindt zich bovenaan het toestel, en komt als een soort haaienvin omhoog wanneer de selfiecamera of de flits voor de camera’s aan de achterzijde geactiveerd wordt. De haaienvin komt vrij snel omhoog, maar het duurt even wanneer je de selfiecamera uitschakelt voordat de camera weer naar beneden gaat.

Een zorg voor elk pop-up-systeem is uiteraard de duurzaamheid hiervan. Volgens OPPO is het pop-up-mechanisme gemaakt om in totaal 200.000 keer op en neer te gaan. In onze ervaring werkt de haaienvin naar behoren. De camera beweegt echter wel een millimeter of twee naar voor en naar achter als je dit forceert. Om de pop-up camera wiebelig te noemen gaat te ver, maar er zit wel degelijk wat speling in het mechanisme. Onder normaal gebruik geeft het mechanisme desondanks een duurzame indruk. Mocht je de OPPO Reno laten vallen, dan is het toestel voorzien van een speciale ‘drop protection’ die ervoor zorgt dat de camera direct inklapt.

De kwaliteit van de foto’s met de 16 Megapixel selfiecamera is overigens redelijk goed. De foto’s zijn erg scherp en helder, met wat koele kleuren in de automatische stand. Bij de portretmodus zie je echter wel dat de algoritmes wat achterlopen op de concurrentie, want op de grens tussen gezicht en de bokeh-achtergrond zijn vaak wat oneffenheden te zien. Vooral met een gevarieerde achtergrond zoals een boekenkast is deze half in- en half uit-focus rond het gezicht. Zonder de portretmodus maak je echter erg fraaie foto’s en ook de 1080p video’s zijn zonder minpunten erg scherp te noemen.

Camera achterzijde

De OPPO Reno is uitgerust met een Sony IMX586 Exmor RS sensor als hoofdcamera aan de achterzijde. Deze sensor vinden we ook op bijvoorbeeld de OnePlus 7 Pro en de Xiaomi Mi9 terug. Het is dan ook een uitstekende sensor die scherpe foto’s produceert met veel detail en verbeterde prestaties bij weinig licht. Jammer genoeg heeft de OPPO Reno geen optische beeldstabilisatie voor de camera, waardoor foto’s sneller bewogen zijn. Net als bij andere toestellen, worden de foto’s met de 48 Megapixel sensor verwerkt tot een 12 Megapixel fotobestand waarin automatisch zaken zoals HDR, scherpte-diepte en dergelijke worden geoptimaliseerd. Een pluspunt is dat de OPPO Reno ook de mogelijkheid biedt om handmatig 48 Megapixel foto’s te schieten, waarbij het detail bij inzoomen toeneemt ten koste van veel automatische optimalisatie.

We hebben de camera in zeer uiteenlopende situaties getest en waren telkens in staat om mooie foto’s met de Reno te schieten. OPPO heeft de Reno een sterke basis gegeven voor fotografie zoals je dat op dit moment van een toestel verwacht. Dat betekent goede kwaliteit foto’s, zonder veel bijzonders voor de prijsklasse. De Xiaomi Mi9 biedt bijvoorbeeld rond dezelfde prijs beeldstabilisatie en ook nog een derde breedbeeld-camera. Daarmee is dat toestel wel een uitzondering, want ook de aankomende OnePlus 7 moet het met twee camera’s doen. Wat betreft fotokwaliteit is een minpunt dat er bij foto’s binnenshuis betrekkelijk veel ruis op de achtergrond optreed, wellicht door een hoge ISO-waarde. De portretmodus werkt aan de achterzijde ogenschijnlijk beter dan op de selfiecamera, met een fraai bokeh-effect. Portretfoto’s worden met de hoofdsensor genomen en zijn daardoor scherp en hebben veel detail. De camera is ook in staat tot mooie macro-shots van bijvoorbeeld bloemen.

Waar je de optische beeldstabilisatie pas merkbaar mist is bij het maken van video’s. De IMX586 is in staat om 4K-video tot 30fps te filmen, maar heeft dan geen enkele stabilisatie. Bij filmen in 1080p is wel een uitstekend werkende gyro-elektronische beeldstabilisatie beschikbaar. Video’s zijn kleurrijk en hebben veel detail. Dankzij de 48 Megapixels is het ook mogelijk om een stuk in te zoomen, zonder dat het beeld er al te erg onder lijdt. Ook bij minder licht kun je nog prima video’s maken. Er is ook een Slow-motion- en Timelapse-modus in de camera-app verwerkt, evenals Google Lens integratie. Het enige minpunt is eigenlijk het gebrek aan stabilisatie in 4K-modus, waardoor je in de praktijk genoodzaakt bent om in 1080p te filmen.

Gebruik, performance en accuduur

In dagelijks gebruik is de Snapdragon 710-processor voldoende voor een vloeiende ervaring. Er is 6Gb aan werkgeheugen aanwezig, waardoor je gemakkelijk meerdere taken tegelijk kunt uitvoeren zonder vertraging. Apps starten een fractie langzamer op dan met een Snapdragon 845-toestel, maar het zijn geen noemenswaardige verschillen. OPPO-telefoons draaien op ColorOS 6, een niet ingrijpend aangepaste Android-schil met veel ronde vormen die prima werkt. In de twee weken dat we de OPPO Reno testten kregen we twee keer een systeem-update aangeboden. Handig is bovendien de erg royale 256GB aan opslaggeheugen: hiermee kun je zonder twijfel enkele maanden vooruit voordat je met bestanden moet gaan schuiven.

Als dagelijks toestel is de Reno dankzij de 3,765 mAh accu makkelijk in staat om een dag door te komen. Opladen gaat bijzonder snel, dankzij een eigen snel laad-technologie van OPPO. Bij het opladen was het toestel telkens binnen anderhalf uur weer helemaal vol. Het is niet voor iedereen even belangrijk, maar de OPPO Reno heeft aan de onderzijde een 3,5mm jack zodat je ook bedrade koptelefoons kunt gebruiken. De Dolby Atmos speakers op het toestel zijn helaas geen stereo, maar zijn opvallend luid te zetten. Ook opvallend is dat de WiFi-verbinding tot op grote afstand van de router erg sterk blijft. Tenslotte is de vingerafdrukscanner aan de voorzijde wat traag, en is het vaak nodig om de vinger een tweede keer te scannen: iets wat we eerder ook bij de OPPO RX17 Neo zagen. Volgens OPPO gaat de snelheid hiervan echter omhoog, naarmate je de vingerafdrukscanner vaker hebt gebruikt.

Conclusie

De OPPO Reno is een degelijk toestel dat zich dankzij het randloze design en de unieke pop-up selfiecamera van de concurrentie weet te onderscheiden. Het toestel is allround erg fijn in het gebruik en weet voor een adviesprijs van €499 veel waar voor het geld te bieden. De in China reeds uitgebrachte OPPO Reno 10x Zoom is in feite het op de camera toegespitste model van de Reno-serie. Met dat in het achterhoofd is de OPPO Reno vooral gericht op het bieden van een zeer volledig toestel voor een scherpe prijs. En dat weet de Reno ook uitstekend te doen. Wanneer je een randloze ervaring zoekt en het daarbij leuk vind om een uniek toestel met een haaienvin-camera te hebben, is de OPPO Reno wat ons betreft een aanrader. Als fotografie echter je prioriteit is, zijn er wat betere alternatieven uit China te vinden rond dezelfde prijs, maar met een minder spannend design.