Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Nog maar een paar weken wachten en dan komt de nieuwste uitbreiding voor Final Fantasy XIVShadowbringers genaamd, eindelijk uit. In mei zijn wij daarom naar Londen gereisd om de game uitgebreid te spelen en Naoki Yoshida, regisseur en producer, te interviewen. Eerder plaatsten we al onze preview van de uitbreiding en ook het eerste deel van ons interview, waarin Yoshida praatte over hoe hij ervoor zorgt dat Final Fantasy XIV toegankelijk en leuk voor iedereen is. In dit tweede deel van het interview heeft hij het over de moeilijkheden van het maken van deze MMORPG en zijn samenwerkingen met onder andere NieR: Automata-legende Yoko Taro.

Final Fantasy XIV: Shadowbringers Lakeland

Naarmate MMORPG’s (Massively Multiplayer Online Role-playing Games) ouder worden, komen er een boel problemen om de hoek kijken zoals bijvoorbeeld uitgebreid het geval is bij World of Warcraft. Soms is er zoveel content dat je niet meer weet wat je moet doen, of alle oude content is niet interessant meer zodra er iets nieuws verschijnt. Final Fantasy XIV is alweer vijf jaar oud, dus hoe pakt Yoshida dit aan? “Ik kijk niet specifiek naar andere MMORPG’s om ze te vergelijken met Final Fantasy XIV, maar ik ben wel een zeer fanatieke MMORPG-gamer. Dus als ik andere games speel, denk ik vaak ‘Ik zou graag willen dat dit anders was’ en vervolgens stop ik dat idee in Final Fantasy XIV. Maar vanuit het perspectief van een speler, en hier ben ik het zelf ook mee eens, wil je gewoon zoveel mogelijk content hebben. Dit betekent echter wel dat er continu grote updates moeten verschijnen. Hiervoor plannen en dit allemaal balanceren is de grootste sleutel tot ons succes.”

“Het is ook belangrijk dat iedereen van ons ontwikkelteam als gamer ook houdt van het spelen van ons spel. Als ik soms een ander spel speel, dan vraag ik me echt af of de ontwikkelaars wel geprobeerd hebben hun eigen game te spelen. Gelukkig hebben wij binnen ons team dit probleem niet. Het lijkt misschien natuurlijk om je eigen spel te spelen en ervan te genieten, maar het is een lastig aspect.”

Elke Final Fantasy-titel leent dingen van elkaar. Zo komen veel van de monsters die je bevecht in veel van de delen voor als soort herkenningspunt. Final Fantasy XIV gaat nog een stapje verder en introduceert ook echt belangrijke personages vanuit andere delen. Zo kan je je personage verkleden als Tidus of Yuna uit Final Fantasy X, was er gedurende mei een cross-over-evenement met Noctis van Final Fantasy XV of was er een hele Raid die zich afspeelde in Ivalice uit Final Fantasy XII. Maar wordt dit niet te veel van het goede? “Final Fantasy XIV was de eerste Final Fantasy waar ik aan heb gewerkt,” zegt Yoshida. “Tot op dat punt ervoer ik elke Final Fantasy-titel als speler. Dus in mijn gedachte ben ik nog steeds een fanboy van de serie en zo heb ik een soort grens in mijn hoofd van ‘zoveel fanservice is genoeg, maar daarna wordt het te veel.’ We willen het ook absoluut niet een onderdeel uit laten maken van het hoofdverhaal. Het verhaal van het spel blijft een origineel iets, met originele personages. Zo zorgden we er met het Final Fantasy XV-evenement voor dat het ook in deel XV uitgelegd werd waarom Noctis (de hoofdpersoon van XV) verdwijnt en zo het universum van Final Fantasy XIV betreedt. We letten op hoe we deze dingen samenvoegen, we maken het zo realistisch mogelijk.”

Maar toch, sommige fans zijn hier minder van gecharmeerd. Niet elke Final Fantasy-fan houdt van elk deel van de serie en zo heb je al snel een aantal boze fans die minder blij zijn met het zien van Noctis binnen hun ideale MMO-wereld. Yoshida heeft ook hier een mooi antwoord op: “Het concept van Final Fantasy XIV was om een soort Final Fantasy-attractiepark te maken. Als je naar Disneyland gaat en een hekel hebt aan Winnie de Poeh, dan kan je Winnie gewoon negeren. Je gaat niet de hele dag rondlopen en alleen maar zeggen ‘Ik haat Winnie de Poeh, ik haat hem’. Als je Final Fantasy XV of Noctis niet leuk vindt, dan kan je het cross-over-evenement gewoon negeren. Dat is ook waarom het geen onderdeel wordt van het hoofdverhaal.”

Naoki Yoshida YoRHa: Dark Apocalypse NieR

Een van de meest opvallende dingen van Final Fantasy XIV van de afgelopen jaren is zonder twijfel het feit dat er regelmatig Guest Designers verschijnen die meehelpen met een stuk van het spel. Zo verscheen Yasumi Matsuno om te helpen met de raid in het universum van Final Fantasy XII en, nog bijzonderder, gaat NieR-legende Yoko Taro meehelpen aan een YoRHa-raid voor Shadowbringers. Hoe is het om met zulke mensen samen te werken?

“Nieuwe regisseurs brengen een nieuw perspectief met zich mee, een nieuwe manier van denken vergeleken met mij. Yoko Taro is bijvoorbeeld belachelijk snel. Als hij een vraag heeft over iets dat hij niet begrijpt en ik hem een antwoord geef, dan kan hij het antwoord enorm snel analyseren en meteen met een oplossing voor een groot probleem komen. Hij heeft ook een bijzonder duidelijk beeld van hoe hij dingen wil zien in de spelwereld. Als een van onze designers een bepaalde gebogen lijn heeft gebruikt voor een kledingstuk van een eindbaas, dan zegt Yoko al ‘Nee, je kan zo’n lijn niet gebruiken. Hij hoort namelijk bij die bepaalde groep van die ene factie en ik wil die gebogen lijn graag gaan gebruiken voor het kledingstuk van een andere groep.’ Hij weet van te voren al precies wat hij wil en wat waar wel of niet gebruikt mag worden.”

“Het is ook interessant dat hij heel duidelijk niet wil dat het beeld dat de speler van Final Fantasy XIV heeft veranderd wordt. Hij wil dat het gaat lijken alsof YoRHa altijd al een onderdeel is geweest van het Final Fantasy XIV-universum. Wat erg interessant is, is dat hij aan de andere kant qua gameplay juist wel probeert om de hele ervaring te doorbreken. Dat is iets waar hij echt actief zijn best voor doet.”

Het moge duidelijk zijn: niets dat Naoki Yoshida doet is zonder voorbedachte rade. We moeten eerlijk zeggen dat het de meest charismatische gameontwikkelaar is die we ooit hebben gesproken en op elke vraag weet hij een interessant perspectief te bieden. Dat biedt ons vooral heel veel hoop voor de toekomst van Final Fantasy XIV en de uitbreiding die 28 juni verschijnt: Shadowbringers.