Waar vind je Hollywood in Nederland? De top 3 steden

Jeffry van Geel, 14 juli 2019
Profiel

Ons koude kikkerlandje is misschien klein in omvang, maar we staan goed op de kaart en zijn op wereldschaal even bekend als aanzienlijk grotere landen. Nederland is uiteraard bekend vanwege onze kaas, dijkbouw en het vrijzinnige drugsbeleid, maar wist je dat onze steden ook geliefd zijn als filmlocatie? Dat laatste blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Holidu, een zoekmachine voor vakantiehuizen, op basis van de IMDB-database. Holidu heeft de 5,3 miljoen titels van films, series en documentaires op IMDB doorzocht en heeft een top drie opgesteld van Nederlandse steden die het meest geliefd zijn als filmlocatie voor internationale (Hollywood)films. Een leuke bonus: lees ook waar je in deze drie steden ‘s zomers van de beste openluchtbioscopen kunt genieten!

1. Amsterdam (678 films en series)

Had je deze aan zien komen? Waarschijnlijk wel, maar onze hoofdstad is er niet minder bijzonder door. Amsterdam is niet alleen in trek bij onze nationale films, maar het is ook een populaire locatie voor internationale regisseurs. De grachten van de Amsterdamse binnenstad zijn uniek en het is dan ook niet verwonderlijk dat hier een flink aantal scènes is opgenomen. Zie hieronder enkele locaties die je kunt bezoeken om je in een Hollywoodfilm te wanen:

 • Het Rijksmuseum is het toneel van een achtervolgingsscène uit The Hitman’s Bodyguard, waarna de actie met speedboten en auto’s zich verplaatst naar de grachten. In de film met o.a. Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds zijn ook de Lijnbaansgracht en de Plantage Kerklaan goed in de film te zien.
 • In de film Ocean’s Twelve zie je Brad Pitt en George Clooney hun volgende stappen uitdenken in Coffeeshop de Dampkring, ongeveer tussen het Spui en het Muntplein. Voor fans van (een van) beide heren dus een leuke spot om te bezoeken! Ook aan de Reestraat en de Keizersgracht werden voor deze film opnames gemaakt.
 • De regisseur van The Fault in our Stars koos voor het bankje aan de Leidsegracht (ter hoogte van nummer 2) voor een beroemde, romantische scène tussen Gus en Hazel. Neem jij een romantische foto op dezelfde locatie? Andere scènes werden opgenomen bij het American Hotel en aan de Vondelstraat.

Heb je tijdens een dagje Amsterdam je innerlijke Hollywoodster gevonden? Sluit de dag dan af met een bezoek aan een van deze gezellige openluchtbioscopen:

 • Pluk de Nacht: voor €6 reserveer je een stoel in deze openluchtbioscoop op het Stenen Hoofd, op loopafstand van Amsterdam CS.
 • Pllek: voor €7,50 huur je een koptelefoon en kijk je de leukste films aan het water! Hier kom je gemakkelijk met de NDSM-pont.
 • Floor 17: voor €15,25 krijg je hier een openluchtbioscoop in de rooftopbar, waar je ook een hapje of drankje kunt meepakken.

2. Rotterdam (140 films en series)

De oude binnenstad is helaas verloren gegaan, maar hierdoor heeft Rotterdam ongetwijfeld de indrukwekkendste skyline van Nederland gekregen. De ambiance aan de Maas is niet alleen Nederlandse filmmakers opgevallen, bijvoorbeeld de volgende films werden in Rotterdam opgenomen:

 • Jackie Chan staat garant voor spektakel en in de film Who Am I? voert hij weer enkele duizelingwekkende stunts uit bij onder andere de Erasmusbrug, gebouw de Willemswerf en als kers op de taart een achtervolgingsscène door de Koopgoot. De Erasmusburg is tevens te zien in de film Where The Road Runs Out.
 • Garage Garvak is een van de belangrijkste filmlocaties voor de Nederlandse film De Marathon. Stefan de Walle, Martin van Waardenberg, Marcel Hensema, Frank Lammers en Mimoun Oaïssa laten zich sponsoren om de Rotterdamse Marathon te rennen en zo hun garage te redden.

Rotterdam bruist van het leven, dus ook daar mag een openluchtbioscoop deze zomer niet ontbreken:

 • Pleinbioscoop: voor maar €1 huur je een stoeltje, maar met je eigen stoel is het helemaal gratis! Dit gigantische scherm is ingericht voor duizenden toeschouwers en is zeker het bezoeken waard.

3. Haarlem (45 films en series)

Kijk, deze had vast niet iedereen verwacht! Maar wie de hoofdstad van Noord-Holland kent, weet dat Haarlem een erg sfeervol oud centrum heeft, compleet met grachten en een van de mooiste marktpleinen van Nederland.

 • Het zeer fraaie station van Haarlem is te zien in Ocean’s Twelve, waar je in de voetstappen van George Clooney kunt treden die hier voor de film rondliep.
 • De Nederlandse film Zwartboek bevat ook een scène rond het station: er werd zelfs een groot deel van de straat helemaal omgebouwd om er als 1945 uit te zien!
 • Rechercheur de Cock met C-O-C-K, niemand die hem niet kent. De speelfilm Baantjer gaat over het begin van zijn carrière en speelt zich naast Amsterdam ook af in een Haarlemse wijk.

Dat Haarlem de derde plaats verdient, blijkt ook uit de keuze aan sfeervolle openluchtbioscopen die je hier deze zomer kunt bezoeken:

 • Film aan het water: voor €17,66 kun je hier op 18 juli de film Call Me By Your Name gezellig aan de Veerplas bekijken.
 • Caprera Theater: voor €12,50 kun je hier ’s zomers naast openluchttheater ook films bekijken.