Doorgaan naar artikel
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Redacteur
Profiel

Volgens gelekte informatie staat GoPro klaar om binnenkort twee nieuwe camera’s te lanceren: de GoPro Hero 8 en de GoPro Max 360. De eerste is de opvolger van de goed ontvangen GoPro Hero 7-serie van vorig jaar. De GoPro Max 360 volgt de GoPro Fusion 360 uit 2017 op.

GoPro liet vorig jaar zien dat het nog steeds aan de top van de markt voor compacte camera’s staat door het uitbrengen van de GoPro Hero 7-serie. Hierin werden onder andere de interface vergemakkelijkt en de indrukwekkende ‘Hypersmooth’-beeldstabilisatie toegevoegd. Inmiddels heeft de concurrentie niet stilgestaan, met onder andere een nieuwe uitdager in de vorm van de DJI Osmo Action. De nu uitgelekte foto’s van de GoPro Hero 8 laten echter zien dat GoPro alweer een aantal stappen verder denkt.

De afbeeldingen die door de website Photorumors.com werden gelekt, laten een vernieuwd design voor de GoPro Hero-serie zien. Te zien is dat de camera een aantal mogelijke accessoires kan aansluiten: een LED-lamp voor betere belichting, een externe microfoon en wat lijkt op een selfie-scherm. Als de gelekte afbeeldingen accuraat zijn, betekent het dat de GoPro Hero-serie verdere stappen zet richting een compacte all-round camera voor allerlei gelegenheden. Met de Hero 7-serie wilde GoPro namelijk al afstappen van de relatief beperkte markt voor action camera’s en een breder publiek aanspreken.

Volgens Photorumors wordt de GoPro Hero 8 uitgerust met een nieuwe GP2-chip waarmee 4K-video tot 120 frames per seconde en Full HD video-opname tot 480 frames per seconde mogelijk is. Deze volgt de GP1-chip op die eerder in de Hero 6- en Hero 7-serie te vinden was. De nieuwe chip impliceert een verbeterde videokwaliteit en mogelijk nog betere stabilisatie dan de Hypersmooth-technologie in de huidige GoPro’s. Mogelijk levert de nieuwe hardware ook een verbeterde accuduur op, iets wat gezien de beperkte capaciteit van de accu in het compacte formaat tevens erg welkom zou zijn.

De GoPro Max 360 laat een design zien dat enigszins lijkt op dat van de Fusion uit 2017. Nieuw is echter een scherm aan de achterzijde en mogelijk is ook de chip hierin vernieuwd. De Max 360 is al bij de FCC en het Japanse Ministerie voor Communicatie geregistreerd, dus dat een camera met die naam in aantocht is, staat inmiddels vast. De GoPro Fusion geldt nog steeds als een van de betere 360 camera’s, dus het zou goed zijn als de lat voor 360 video’s binnenkort weer wat hoger komt te liggen.

Wat ons betreft heeft GoPro goed door wat de aantrekkingskracht van hun compacte camera’s is en hoe ze deze verder kunnen uitbouwen.¬†Wij gebruiken de GoPro Hero 7 Black nog regelmatig en het kwam al eens in ons op dat de camera erg goede kwaliteit kan filmen, maar dat iets meer professionele accessoires misten. Een GoPro Hero 8 met verbeterde beeldkwaliteit, een LED-lamp om de tegenvallende prestaties in het donker te verhelpen en een sterke microfoon zouden van de Hero 8 een zeer compacte, semi-professionele camera maken. Mogelijk komen de GoPro Hero 8 en GoPro Max 360 al in september uit.