Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Asterix & Obelix XXL 3 - The Crystal Menhir ziet er een stukje moderner uit dan zijn voorganger en is voor het eerst ook volledig in co-op te spelen. Het vechtsysteem is ook onder handen genomen en vereist deze keer ook enige vorm van tactiek. Pas als we het volledige spel hebben gespeeld, weten we of het nieuwe systeem ook leuk blijft.

Vorig jaar verscheen de remaster van Asterix & Obelix XXL 2, een spel dat oorspronkelijk uitkwam voor de PlayStation 2. Het was geen slechte game, maar je kon toch goed merken dat het een titel was uit een vorige generatie. Tijdens Gamescom 2019 kregen we bij Microïds de kans om aan de slag te gaan met de opvolger, Asterix & Obelix XXL 3 – The Crystal Menhir. Deze keer betreft het geen remaster, maar een volledig nieuwe game. Lees snel verder om erachter te komen hoe wij over het spel denken.

Bijna iedereen is wel bekend met het iconische duo Asterix & Obelix. De twee hebben naast de nodige comics ook flink wat spellen op hun naam staan. Het begon allemaal in 1993 met het spel Asterix dat onder andere voor de NES verscheen. Nu, bijna 26 jaar later, zijn de twee Galliërs weer aan de beurt. Het verhaal begint met Panoramix die een brief ontvangt van Avina Gandir, een hogepriesteres uit Thule. Daarin staat dat hij en de mensen uit zijn dorp in groot gevaar zijn. Om weerstand te bieden tegen deze dreiging, zal een mysterieuze menhir moeten worden gevonden. Dat is natuurlijk een taak voor Asterix & Obelix.

Asterix & Obelix XXL 3 - The Crystal Menhir

Hoewel Asterix & Obelix met z’n tweeën zijn, is Asterix & Obelix XXL 3 – The Crystal Menhir pas het eerste spel dat volledig in co-op gespeeld kan worden. Helaas hebben wij dit niet kunnen testen tijdens onze speelsessie en werd het andere personage afgehandeld door de AI. Je bent overigens niet gebonden aan een specifiek personage, maar kunt eenvoudig switchen tussen de twee. Dat is ook wel nodig, want Asterix kan gebieden bereiken die voor Obelix onbegaanbaar zijn. Ook het vechten tegen de hordes Romeinen zul je met z’n tweeën moeten doen, maar dat zal waarschijnlijk veel beter werken met een menselijke metgezel. De AI is namelijk enorm lui en het komt er eigenlijk altijd op neer dat je het zelf maar moet doen. Af en toe zal er wel een stoot worden uitgedeeld, maar meestal staat je kompaan er maar een beetje te staan. Dat ziet er een beetje knullig uit en geeft ook niet echt het gevoel dat je het met z’n tweeën doet. Dit is een punt waar ontwikkelaar Osome Studio nog wel wat aandacht aan mag besteden.

Wat al wel dik in orde is, is het grafische gedeelte van de game. Het ziet eruit als een moderne titel en niet als een opgepoetste versie van een oud spel. Helaas is de camera wel vast, iets dat je vooral vroeger veel zag, maar gelukkig is wel het meest belangrijke probleem daarbij opgelost. Vaak wanneer de camera niet te bewegen is, blijf je vastzitten achter verschillende obstakels. In Asterix & Obelix XXL 3 – The Crystal Menhir zie je te allen tijde je personage, want ook al sta je achter een gebouw, je ziet Asterix of Obelix nog steeds als een soort witte schim. Dit is een slimme oplossing en zorgt ervoor dat je de verouderde camera al snel weer vergeet.

Asterix & Obelix XXL 3 - The Crystal Menhir

Naast de nodige platform-actie en puzzelen is vechten een zeer belangrijk onderdeel van bijna elk Asterix & Obelix-spel. Meestal komt het neer op de nodige klappen uitdelen met de vuisten of, in het geval van Obelix, vijanden wegstoten met de buik. The Crystal Menhir pakt het anders aan en maakt van Obelix eigenlijk het meest belangrijke personage. Hij beschikt op een gegeven moment namelijk over een speciale menhir die vier verschillende krachten heeft: magnetisme, vuur, ijs en steen. Deze hebben elk weer een lichte en een zware aanval. Zo kun je met een zware ijsaanval je tegenstanders omtoveren in ijsblokjes en zorgt een magneetaanval voor een koepel over Obelix heen waardoor je beschermd bent tegen pijlen. Het maakt van het vechtsysteem een compleet ander iets dan wat we hebben gezien bij bijvoorbeeld het voorgaande deel. Je zult nu goed moeten nadenken hoe en wanneer je de speciale krachten in gaat zetten. Het is niet langer een kwestie van alleen maar heel snel op de knoppen drukken, maar je zult je hoofd er goed bij moeten houden. Het is een interessant systeem dat vooral in co-op kan zorgen voor verschillende benaderingen van een gevecht.

Asterix & Obelix XXL 3 – The Crystal Menhir doet het anders dan de vorige spellen en vooral het gevechtssysteem lijkt dankzij de speciale menhir een interessant iets te worden. Grafisch gezien is het prima in orde en ook kun je voor het eerst een Asterix & Obelix-spel volledig in co-op spelen. Wij hopen vooral dat het nieuwe systeem ook leuk zal blijven na verschillende uren spelen. Maar daarvoor zullen we moeten wachten tot 21 november, want dan zal het spel uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.