Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

Doom Eternal lijkt vooral veel van hetzelfde te worden, met een paar kleine vernieuwingen. Dit is overigens geen probleem, want het is nog steeds een feest om de demonen terug naar de hel te sturen.

Vorige week was Gamescom en dat is natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid om met allerlei nog te verschijnen games aan de slag te gaan. Een daarvan was Doom Eternal van Bethesda, de rechtstreekse opvolger van het in 2016 verschenen Doom, dat destijds behoorlijk goed ontvangen werd. Weten ze met Doom Eternal opnieuw te verrassen? Wij speelden een klein deel van de game en konden alvast de eerste conclusies trekken.

Onze demo begon met een korte tutorial, waarin ons de basis van het spel werd uitgelegd. Deze leek speciaal voor Gamescom gemaakt, aangezien we ongeveer in het midden van de uiteindelijke game belandden voor onze speelsessie. In de tutorial maakten we ook alvast kennis met de nieuwe dash-mogelijkheid, waarmee je in de lucht een boost krijgt om zo wat verder te kunnen springen. Dit werkte prima, al geloven we niet dat dit enorm van invloed gaat zijn op de basisgameplay.

Iets dat we wel goed konden zien tijdens onze speelsessie, waren de “destructable demons”, zoals id Software het noemt. Het betekent dat je delen van de demonen weg kunt schieten, waardoor ze eigenlijk langzaam maar zeker uit elkaar vallen. Zeker bij de wat sterkere demonen ziet dit er spectaculair uit en toverde het regelmatig een grijns op ons gezicht.

Doom Eternal

Doom Eternal lijkt wel een pittige game te worden. We konden de moeilijkheidsgraad niet kiezen voor de demo, dus het is lastig in te schatten waar deze op stond, maar we legden wel regelmatig het loodje. Zeker wanneer er een heleboel sterkere demonen om ons heen waren, was het lastig overleven. Gelukkig kun je door middel van Glory- en Chainsaw-kills nog wel je munitie en levensmeter van een nieuwe impuls voorzien, al sta je daar in de chaos meestal niet meteen bij stil.

Verder voelde Doom Eternal wat ons betreft vooral als meer van hetzelfde. Iets dat overigens geen slechte kwalificatie is, want de vorige Doom viel bij ons al erg in de smaak. Daarbij verschijnt het spel drie jaar na het vorige deel, wat maakt dat we wel weer toe zijn aan het in moordend tempo afslachten van allerlei bizarre demonen uit de hel.

Het duurt gelukkig niet lang meer voordat Doom Eternal gaat verschijnen, namelijk op 22 november. Je kunt het spel dan spelen op de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Google Stadia en pc.