Doorgaan naar artikel
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Dit artikel is geschreven door een externe partij en niet door NWTV. NWTV staat niet in voor de juistheid van de info in dit bericht.

In een  tijd dat de consument te allen tijde met het internet verbonden wil zijn, liggen er verschillende gevaren op de loer. Het beveiligen van een smartphone is dan ook aan te raden. Dit kan op verschillende manieren, die in dit artikel behandeld worden. Dan hebben we het zowel over simpele tips als het installeren en instellen van verschillende apps. De smartphone is in veel gevallen  een belangrijke bron van informatie voor veel mensen, dus je doet er wellicht goed aan.

Vergrendel je smartphone

De simpelste maar niet onbelangrijkste manier om je smartphone te beschermen, is om een wachtwoord of code te gebruiken om de smartphone te vergrendelen. Verschillende besturingssystemen gebruiken hier verschillende methoden voor. Het wordt echter wel aangeraden om een code te gebruiken die niet direct aan de persoon verbonden is. Zo is het niet aan te raden om een geboortedatum, verlovingsdatum of simpele code als ‘0000’ te gebruiken. Dit zijn vaak de eerste codes die kwaadwillenden proberen.

Tegenwoordig is het tevens mogelijk om smartphones te ontgrendelen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Indien mogelijk wordt sterk geadviseerd om hier gebruik van te maken, omdat het om een persoonlijke identificatie gaat. Dit maakt het voor hackers direct stukken moeilijker om persoonlijke data te achterhalen.

Installeer updates

Het installeren van updates maakt op het eerste gezicht in veel gevallen niets uit. Het is echter zeer aan te raden om dit te doen. Wanneer er namelijk sprake is van een update, of het nou gaat om een app of het besturingssysteem, is de kans groot dat hier beveiligingsupdates in opgenomen zijn. Dit gaat vaak om kleine bug-fixes, maar dit maakt het niet minder belangrijk. Deze kleine bugs kunnen namelijk gezien worden als kleine lekkages. Hackers kunnen deze kleine lekkages gebruiken om toegang te krijgen tot een smartphone. Wanneer de updates dus niet geïnstalleerd worden, worden deze kleine lekkages dus niet gedicht en is het risico op hacks groter.

Maak slim gebruik van wifi

Hoewel niet iedereen beschikt over onbeperkte data, is het aan te raden om op te passen wanneer er verbinding gemaakt wordt met een wifi-netwerk. Zeker als het gaat om open netwerken, kan het gevaarlijk zijn om hiermee te verbinden. Aangezien deze netwerken van de gebruiker geen wachtwoord vereisen, kunnen ook hackers dit netwerk zonder wachtwoord gebruiken. Het gaat dan vooral om wifi-netwerken die gebruikt worden in cafés, winkelcentra, steden of sportscholen.

Wanneer er toch voor gekozen wordt om gebruik te maken van een open wifi-netwerk, dan wordt een VPN-verbinding geadviseerd. Door gebruik te maken van een van de beste VPN-aanbieders, kun je redelijk onbezorgd gebruik maken van het wifi-netwerk. Wanneer er op Google gezocht wordt naar ‘Best VPN’, komt men voldoende aanbieders tegen (of je kunt er hier gewoon een downloaden).

Gebruik twee factor authenticatie

Twee factor authenticatie is zeker een aanrader om veiliger met je smartphone om te gaan. Dit werkt namelijk als volgt: wanneer er wordt ingelogd op een website, is het account verbonden met een smartphone. Allereerst moet de inlogcode ingevoerd worden. Indien deze correct is, wordt er een bericht verzonden naar de smartphone. Deze code dient vervolgens ingegeven te worden in het inlogscherm op de website. Pas dan wordt toegang gegeven tot het account.

In het begin zal dit wellicht voor irritatie zorgen, aangezien het inloggen wat langer duurt dan normaal. Op de lange termijn zorgt dit er echter wel voor dat de veiligheid van zowel de smartphone, als de accounts waarbij twee factor authenticatie wordt gebruikt, sterk wordt verhoogd.

Installeer alleen de officiële apps

Maak daarnaast alleen gebruik van officiële apps. Deze worden namelijk regelmatig geüpdatet en worden tevens door alle apparaten ondersteund. De apps die zomaar van internet gehaald worden kunnen ten eerste bugs bevatten die door hackers geplaatst zijn. Daarnaast is het updaten van deze apps een stuk moeilijker dan wanneer het gaat om een officiële app uit de App Store of Google Play Store.

Het is bekend dat hackers er veel aan doen om persoonlijke data van smartphones te halen. Door deze simpele tips uit te voeren, kan de data op een smartphone gemakkelijker beveiligd worden. De belangrijkste tip is het opzetten van een goede VPN-verbinding. Deze is, naast het beveiligen van een smartphone, ook voor veel andere doeleinden erg nuttig.