Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

De OMEN 15-dh0700nd is een geweldig multifunctioneel apparaat, ook wanneer je hoge eisen stelt.

Dat HP goed werkt aan gaming-computers is duidelijk met het OMEN-merk. Wij zijn met de de OMEN 15-dh0700nd aan de gang geweest, en hier kun je ons oordeel lezen over deze laptop. Wij hebben het apparaat getest met videogames, films en allerlei andere multimedia-toepassingen, om een goed beeld te krijgen van de capaciteiten van de laptop. Voor ook een mooie laptop verwijzen we je trouwens graag naar de 15-ek1490nd, ook een prachtige laptop van HP!

Allereerst de specificaties; de laptop bevat een negende generatie Intel i7 12-core 9750H 2.60 GHz processor met een maximale overklok-snelheid van 4,5 GHz. De videokaart is een NVidia GeForce RTX 2080 Max-Q. Verder is het apparaat nog uitgerust met 16 gigabyte ram-geheugen en 1,5 terabyte opslag, waarvan 512Gb in een SSD. Het heeft een 15,6-inch IPS-beeldscherm met een maximale resolutie van 1920 x 1080 en een refresh rate van 240Hz. Verder zit er alles op wat je van een dergelijke laptop zou verwachten zoals USB 3.0-poorten, Bluetooth 5.0, ethernet-poort, HDMI-poort, een wifi-adapter en meer. Met een gewicht van 2,6 kilo is het een mooi apparaat om snel mee te kunnen nemen.

HP Omen 15-dh0700nd

We hebben de OMEN 15-dh0700nd gebruikt op vele manieren. We hebben verschillende videogames gedaan, ook virtual reality-spellen, allerlei multimedia-programma’s gebruikt zoals films kijken en bewerkingsprogramma’s uitgeprobeerd. Tot slot moest er ook nog wat gewerkt worden. Tijdens het spelen van games die veel vragen, zoals de Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint-beta of intense VR-games merkten we wel regelmatig haperingen. Of dat aan de OMEN 15-dh0700nd of aan andere aspecten te wijten is, is niet helemaal duidelijk, maar ondanks opnieuw opstarten en andere mogelijke oplossingen bleven de problemen aanhouden. Dat was toch redelijk vreemd, zeker omdat de specificaties ons vertellen dat de laptop de games makkelijk zou moeten kunnen draaien. Het stotteren stopte zodra we de grafische instellingen iets lager zetten, alleen blijft het een vraagteken wat de echte reden is van de problemen.

Wat ons snel opviel aan het design van de OMEN 15-dh0700nd, is dat de hoeken van de OMEN 15-dh0700nd erg prominent zijn. Zeker als je lang aan het typen bent, drukt de linker punt in je pols. Dit is geen ideaal design, waardoor het apparaat meteen af te raden is als school- of werklaptop. Na een uurtje geschreven te hebben voor NWTV, zagen we een kleine afdruk van de hoek in onze palm staan. Dit komt hoofdzakelijk door het numeriek toetsenbord waardoor de hoek van het typen anders is, maar ook dat is niet ideaal ontworpen.

HP Omen 15-dh0700nd

Daarbij wordt de OMEN 15-dh0700nd erg warm. De ventilatoren aan de achterkant van het apparaat doen hun werk goed, maar dat is wel merkbaar voor alles wat er achter zit. Als je de laptop dus even op je schoot houdt, worden je knieën goed verwarmd. Ook zuigen de ventilatoren veel lucht op, waardoor er een luchtstroom ontstaat onder de laptop. Bij ons model ontstond daardoor een minimaal fluitend geluid. Je kunt de werkwijze van deze ventilatoren ook aanpassen, zodat ze erg stil zijn of juist hard werken, afhankelijk van jouw eigen wensen. Bij normaal wisselen de ventilatoren wel qua intensiteit dus veel pas je niet meer aan. Hou er wel rekening mee dat deze instellingen invloed hebben op de batterijduur van het apparaat. Als je er flink mee gaat gamen, kun je de laptop na een uurtje of twee alweer aan de lader leggen, maar bij simpele opdrachten kan de laptop veel langer mee.

Het scherm is goed genoeg voor de meeste games. Het is zeker geen 4k-scherm en de grootte zorgt ook voor mindere kwaliteit, maar juist daardoor merk je niet dat het geen 4k is. Toch weet het scherm alle games mooi genoeg weer te geven, zeker dankzij de 240Hz refresh rate. Alles oogt kleurrijk en vloeit soepel over het scherm. Daarbij draagt het Bang & Olufsen-geluid bij voor een onderdompelende ervaring. Geluiden vullen de ruimte en klinken zeer helder. Bij films waan je je in een miniatuur bioscoop met zuiver beeld en duidelijk geluid.

HP Omen 15-dh0700nd

Verschillende bewerkingsprogramma’s voor video’s en foto’s konden we zonder enige horten of stoten gebruiken. De OMEN 15-dh0700nd kon feilloos allerlei programma’s tegelijk draaien en leek ook geen problemen te hebben met de zware apps. Daarnaast kun je gebruik maken van het OMEN Center van HP, waarbij je allerlei instellingen kunt aanpassen naar eigen smaak. Zoals eerder genoemd kun je daar de ventilatoren aanpassen, maar ook de manier waarop de laptop het internet gebruikt. Wil je zowel ethernet als wi-fi gebruiken, dan kan dat. Daarbij kun je programma’s prioriteit geven over anderen en de kleuren van je apparaat instellen naar eigen smaak. Zodoende kun je zelf bepalen wat belangrijk is en wat de laptop moet uitstralen.

De OMEN 15-dh0700nd heeft een adviesprijs van 2.499 euro en dat is een stevig prijskaartje. Daarmee krijg je wel een van de meest recente videokaarten, die al ongeveer de helft van de prijs is, in een compacte powerhouse. De meeste toepassingen werken vlekkeloos en slechts bij enkele spellen op hoge instellingen ervoeren wij haperingen, maar verder kan deze laptop alles aan wat je hem toegooit. De keuze is aan jezelf of je meer waarde hecht aan een beter scherm of de beste videokaart. In dat laatste geval, is de OMEN 15-dh0700nd bij uitstek geschikt voor je.