Doorgaan naar artikel
Drie redenen om toch uit te kijken naar Code Vein als Souls-games je minder liggen
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Sinds onze previewsessie van zo’n twee uur in mei, is het geen groot geheim meer: wij kijken enorm uit naar Code Vein. Vandaag nemen we een kijkje naar de drie voornaamste redenen waarom ook jij benieuwd moet zijn naar de komst ervan, zelfs als dit genre games je minder ligt.

Toegankelijker dan de Souls-games

Code Vein is overduidelijk een Souls-like. Dit zijn games die geïnspireerd zijn op de Dark Souls-reeks van From Software en zelfs voor een groot deel de kern van de gameplay hebben overgenomen. Dit is voor heel veel mensen meteen een reden om enthousiast te worden, maar ook voor veel andere mensen juist een reden om nooit geïnteresseerd te raken. Wij zijn er om je te vertellen dat ook die laatste groep mensen misschien een kijkje moet nemen naar Code Vein. Het spel lijkt op het eerste gezicht namelijk een stuk toegankelijker dan vergelijkbare games.

Dit komt voor een groot deel door het feit dat je nooit in je eentje reist. Je hebt een NPC of een echte speler bij je en dat zorgt ervoor dat je wat vaker een foutje mag maken zonder genadeloos afgestraft te worden. Als je bijvoorbeeld doodgaat en je hulpje nog leeft, dan kan hij wat van zijn levenspunten opofferen om je weer tot leven te wekken. Ook zal je bondgenoot regelmatig de aandacht van een eindbaas trekken, wat ervoor zorgt dat jij even tot rust kan komen en wellicht zelfs een paar rake klappen van achteren uit kan delen.

Code Vein NPC

Ook hebben games als deze vaak een wat onheilspellend gevoel wanneer je reist door donkere kerkers of de afgelegen hoeken van de wereld. Het feit dat je altijd een maatje bij je hebt, neemt meteen wat van deze spanning weg, waardoor je een stuk relaxter aan het gamen bent.

Het Anime-stijltje

Het Anime-stijltje van Code Vein ziet er tot nu toe fantastisch uit en daar lijkt ook volledig op ingespeeld te worden door Bandai Namco. Denk aan bijzondere personages, interessante omgevingen en een hele vette intro. Dit Anime-stijltje is prettig om naar te kijken en helpt de wat nerveuzere speler misschien ook een beetje om de angstaanjagende wereld net wat minder eng te vinden.

Daarnaast speelt het stijltje ook een rol bij de gameplay. De gameplay voelt wat vlotter aan en het heeft een wat dynamischer gevoel dan bijvoorbeeld Dark Souls dat heeft. Je lijkt wat makkelijker te kunnen reageren op wat er om je heen gebeurt in plaats van dat je het vijf seconden van te voren al voorspeld moet hebben. Dit heeft als gevolg dat je wat meer gewoon lekker los kan gaan en kan kijken hoe het gevecht gaat, in plaats van dat je overdreven voorzichtig en passief moet spelen. Natuurlijk is het nog afwachten hoe dit zal zijn wanneer je veel verder in het spel geraakt.

Een overbrugging naar veel meer Souls

Er zijn meer dan genoeg mensen te vinden die de recente From Software-spellen altijd interessant hebben gevonden, maar nooit de moed of het doorzettingsvermogen hebben gehad om ze echt een kans te geven. Het feit dat Code Vein wat toegankelijker lijkt te zijn, kan ervoor zorgen dat het een perfecte manier is om later ook in de wereld van Soulsborne (de verzamelnaam voor Demon’s Souls, Dark Souls en Bloodborne) te stappen. Wij zijn grote fans van alles omtrent Soulsborne, maar we kunnen ook best toegeven dat het niet de makkelijkste games zijn om maar even aan te beginnen. Een wat behulpzamere game zorgt ervoor dat je in ieder geval op een wat rustiger tempo aan het concept kan wennen.

Zelfs als het je doel niet is om uiteindelijk de overstap te maken naar Soulsborne, lijkt Code Vein simpelweg een interessante game te worden die veel meer mensen aan kan spreken dan alleen de fanatiekelingen. Negeer de komst van het spel dus niet meteen omdat ‘dit toch niet een type game voor jou is’. Geef het een kans, of lees onze preview nog eens rustig en bekijk in ieder geval een paar filmpjes om te zien of de gameplay en het stijltje je aanspreken. Mocht je uiteindelijk het zo naar je zin hebben dat het uitproberen van de Soulsborne-games de volgende stap is, dan is dat alleen maar mooi meegenomen.

preview
Code Vein