Review: Untitled Goose Game

Joost Klein Middelink, 02 oktober 2019
Profiel
Untitled Goose Game brengt ons de unieke ervaring om een dorp te belagen als brutale gans. De opdrachten die je moet doen, zorgen voor enig gelach als het lukt, ook voor kijkers. Het is geen intens verhaal of lange game en er zijn niet echt uitgebreide puzzels, maar het daagt voldoende uit om een middagje mee zoet te zijn, terwijl je een glimlach op je gezicht hebt, terwijl je de zoveelste persoon laat struikelen.

Flauwe simulator-spellen zoals Goat Simulator of Bee Simulator blijven een bepaalde charme hebben. Sinds de aankondiging van de game, was het nog onbekend hoe het ging heten, maar zeker geen Goose Simulator. Na lang tobben heeft de studio toch besloten om het te houden bij de naam die de pers het gegeven heeft; Untitled Goose Game. Het doel in deze game is om als gans chaos te veroorzaken. Dat doe je door inwoners van een rustig dorpje lastig te vallen en hun spullen af te pakken. Lees hier ons oordeel over deze vreemde eend in de bijt qua game.

Volgens de ontwikkelaars is Untitled Goose Game stiekem een stealth-game, aangezien je voorzichtig spullen moet pakken, zonder dat je gezien wordt. Bij onze eerste missie moeten we een tuinman lastigvallen door hem nat te maken, zijn lunch te jatten, tuinapparatuur in de vijver te smijten en kleding te verstoppen. Hoe je dit aanpakt, spreekt de ene keer redelijk voor zich en de andere keer zul je een paar stappen moeten nemen voordat je jouw doel kan bereiken. Heel af en toe lukt het ook om enorm brutaal te zijn, het te pakken en te rennen voor je leven.

Na deze introductie voor het spel, zien we meteen een bepaalde charme. Het is een redelijk vreemde game, heeft iets schattigs vanwege de grafische stijl en de meesten van ons herkennen zich wel in de brutaliteit van een gans. Het voelt daarom ook des te leuker om mensen te plagen als een dergelijk beest. Je krijgt instructies over wat er precies moet gebeuren en hoe je dat aanpakt, is dus aan jou. Steel een bril van een kind, jat de krant van een man, sloop een bloemenperkje of verstop allerlei post in de rivier. Terwijl je jouw missies afrond, krijg je nieuwe instructies, waardoor je langzamerhand het dorp ontdekt. Het is eigenlijk een lievige combinatie van een puzzelspel met een sluipgame.

Untitled Goose Game is een zeer vermakelijke game zonder enige problemen, al blijft het niveau van het spel liggen op de humor-factor. De camera is soms wat onhandig aangezien deze flink gefocust is op onze gans, terwijl we soms andere gedeeltes van de omgeving willen zien. Je kunt wel in- of uitzoomen, maar daarvoor moet je een knop inhouden, iets wat we liever in- of uitschakelen. Verwacht ook geen diepgaand verhaal of intense momenten. Het is puur en alleen mensen lastigvallen en het dorp belagen. Toch is dit erg grappig om te doen en begonnen we regelmatig te lachen over de brutaliteit van onze handelingen.

Liefhebbers die zich eens domweg willen misdragen als gans en lekker brutaal willen zijn, kunnen met Untitled Goose Game hun lol op. Soms moet je redelijk goed nadenken voor je bepaalde doelen kunt bereiken en de andere keren kun je lekker simpel klooien. In ieder geval is de game een geweldig tussendoortje voor grote games, mede vanwege zijn uitstraling.

Untitled Goose Game is voor deze review gespeeld op de Nintendo Switch. Het spel is ook verkrijgbaar op pc via Epic Game Store.