Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De campagne van Super Monkey Ball: Banana Blitz HD is erg leuk om te doen. De nieuwe besturing maakt het spel eigenlijk alleen maar beter. De minigames zijn een stuk minder geslaagd, maar maken gelukkig maar een klein deel uit van het geheel.

De Super Monkey Ball-franchise is niet nieuw, want al sinds 2001 rolt AiAi er in zijn balletje op los. In 2009 verscheen Super Monkey Ball: Banana Blitz voor de zeer populaire Nintendo Wii. De besturing was wel anders dan dat we gewend waren, want ditmaal werd de motion-control van de Wii gebruikt om AiAi te besturen. Het spel kreeg uiteenlopende beoordelingen en dat had ook deels te maken met de nieuwe besturing. Nu, bijna tien jaar later, komt Ryu Ga Gotoku Studio (die we natuurlijk kennen van de Yakuza-reeks) met Super Monkey Ball: Banana Blitz HD, een remaster van het origineel. Deze keer kun je het aapje ook gewoon met de JoyCon’s naar het einde van het level rollen. Is het de moeite waard of had SEGA beter tijd in iets nieuws kunnen stoppen? Wij zochten het voor jullie uit.

Super Monkey Ball: Banana Blitz HD bestaat eigenlijk uit twee verschillende delen: de campagne en een verzameling mini-games. De campagne bevat verschillende werelden met zo’n acht levels per wereld. Naast gewone levels zitten er in elke wereld ook nog een bonus-level en eindbaas. Het principe van een Monkey Ball-game is erg eenvoudig, je moet proberen je balletje binnen een bepaalde tijd bij de finish zien te krijgen. Simpel toch? In het begin is dat zeker het geval, maar hoe verder je komt, hoe moeilijker het wordt. De besturing is niet ingewikkeld, want naast lopen, kun je eigenlijk alleen maar springen. Toch is Super Monkey Ball: Banana Blitz HD alles behalve simpel, maar wel op een leuke en uitdagende manier. Het pad richting de finish zit vol met lastige obstakels en pittige uitdagingen. Je zult de bal over zeer smalle, bochtige wegen moeten sturen. Vaak zitten er ook nog gaten in de weg of zijn er beestjes die je weg willen duwen.

Levels zijn nooit heel erg lang en dat zorgt ervoor dat het ook niet heel erg frustreert wanneer je naar beneden valt. En hoewel de besturing soms een beetje lomp is, zal het wel altijd aanvoelen als je eigen fout wanneer je doodgaat. Nu je AiAi, en overigens ook nog wat andere personages, kunt laten rollen met de JoyCon’s, voelt alles ook een stukje fijner aan. Motion-controls zijn leuk, maar het moet niet voor frustratie gaan zorgen. Mocht je het gevoel hebben dat je een wereld behoorlijk snel kunt uitspelen, dan kun je proberen de snelste tijd neer te zetten in de Time Trial-modus. Het is vooral leuk om te zien hoe je het doet tegenover alle andere apen op de wereld.

Super Monkey Ball: Banana Blitz HD bevat zo’n honderd verschillende levels, maar het kan zijn dat je daar heel snel doorheen bent. Dan is er altijd nog de mogelijkheid om je te storten op de minigames. Het origineel had zo’n vijftig verschillende spellen, maar Ryu Ga Gotoku Studio heeft alleen de tien meest populaire in deze remaster gestopt. Wij vroegen ons vooral af hoe slecht de andere veertig waren, want ook de top tien is niet heel erg interessant. De meest noemenswaardige minigames zijn waarschijnlijk snowboarden en mollen meppen, maar zelfs die heb je na een paar keer spelen wel gezien. De besturing is eigenlijk de grote boosdoener, want deze voelt nog veel lomper aan dan in de campagne. De minigame met de hovercraft is hierdoor in onze ogen bijna onspeelbaar. Wanneer je tegen iemand speelt die naast je op de bank zit, dan is het misschien nog wel de moeite waard. In dat geval heb je namelijk allebei last van de matige besturing, maar tegen de computer levert het vooral frustratie op.

Mocht je nog zin hebben om jezelf uit te dagen, dan kun je ook nog de nieuwe Decathlon-modus proberen. Hierin moet je alle tien de minigames achter elkaar spelen en zoveel mogelijk punten verzamelen. Je uiteindelijke score kun je uploaden en vergelijken met de rest van de wereld. Het was misschien een leuke toevoeging geweest wanneer de spellen ook daadwerkelijk leuk waren om te doen. Uiteindelijk stelt Decathlon niet zo heel erg veel voor en dat is wel jammer. Gelukkig zijn de campagne en de Time Trial-modus samen leuk genoeg om de bittere nasmaak weg te rollen.

Super Monkey Ball: Banana Blitz HD bevat een hele leuke campagne, die makkelijk is om in te stappen, maar richting het einde voor een flinke uitdaging zal zorgen. Wanneer je zin hebt om je kwaliteiten eens goed te testen, kun je er altijd voor kiezen om een wereld zo snel mogelijk te voltooien in de Time Trial-modus. De nieuwe besturing maakt het origineel eigenlijk alleen maar beter en dat zien we graag. Wat ons betreft had de ontwikkelaar de minigames weg kunnen laten, omdat de meeste bijna niet te besturen zijn en de andere helft is gewoonweg niet leuk om te doen. Gelukkig is het maar een klein onderdeel van een verder prima remaster. Wij kunnen dan ook niet anders dan dit spel aanbevelen aan iedereen die fan is van de franchise of gewoon op zoek is naar een leuke uitdaging.

Super Monkey Ball: Banana Blitz HD is voor deze review gespeeld op de Nintendo Switch. De game is ook beschikbaar op de PlayStation 4 en Xbox One.