Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Evenementenmanager / redacteur
Profiel

Conclusie

What Do You Meme? is wel een leuk partyspel, vooral met mensen die bekend zijn met de memes waar je mee speelt. Ben je echter niet helemaal thuis in deze internet-sensatie, dan kun je het spel beter links laten liggen, want dan zul je vrijwel constant geen idee hebben wat er grappig is aan het spel. Vooral bedoeld dus van liefhebbers van deze internet-plaatjes en voor hen die zich kunnen inleven in de situaties van de antwoordkaarten.

Memes zijn grappige internet-plaatjes die viraal gaan, waar menige surfer zich misschien in kan herkennen. Daar is nu een kaartspel van gemaakt zodat je je eigen memes kan maken. Partyspellen doen het altijd goed, waardoor ze soms in het Nederlands worden uitgebracht, zoals Exploding Kittens. What Do You Meme? is nu ook uitgebracht in onze taal en wij kregen de kans om dit spel uit te proberen. Lees hier onze review over onze ervaringen met deze plaatjes.

What do you Meme? Foto: Joost Klein Middelink

In de doos zitten een flinke stapel grote fotokaarten met allerlei bekende- en minder bekende meme-foto’s. Denk daarbij aan een zeehond die wat vreemd kijkt, een knipoog van Obama of een onderuitgezakte kat. Daarnaast bevat de doos allerlei kaartjes met zinnen die beginnen met ‘Wanneer…’, om grappige situaties te maken. De speler die aan de beurt is, kiest zelf een foto uit en de andere spelers moeten hier een antwoordkaart gedekt bij leggen. De actieve speler schudt deze en leest ze allemaal op. Vervolgens kiest hij/zij de kaart die hem of haar het meest aan het lachen brengt. Het lijkt enorm op Cards Against Humanity en dat is het eigenlijk ook. De fotokaarten zijn wel mooi groot, waardoor iedereen ze goed kan zien.

Hier enkele voorbeelden van grappige combinaties. Je hebt een foto met een vrouw die huilt. De antwoordkaarten luiden: “Wanneer je naar de wc gaat en iemand jouw stuk taart heeft opgegeten”, “Wanneer je hond in de weg loopt en je hem per ongeluk schopt” of “Wanneer je jouw crush ‘Goedemorgen schoonheid’ stuurt en ze reageert met ‘hey maat'”. De meeste combinaties zijn vooral grappig als het herkenbaar is voor de spelers, maar dat is dus zeer afhankelijk van de groep mensen waarmee je speelt. Zie je niks in al die rare internetplaatjes, of het maken van vreemde combinaties daarvan, dan is What Do You Meme? echt niks voor jou.

What Do You Meme? Foto: Joost Klein Middelink

Dat is namelijk de valkuil voor dit kaartspel. Als je onbekend bent met de plaatjes, dan snap je de humor er niet van. Ook al ken je de plaatjes wel, maar je de situaties niet herkent, dan lijken de combinaties niet te kloppen. Zodoende is het kaartspel enigszins doelgroeploos. Je moet net de juiste groep mensen hebben dit zich kunnen vinden in de vreemde plaatjes en situaties, zodat dit leuke combinaties oplevert. Ook zijn sommige antwoorden letterlijk vertaald uit het Engels, waardoor ze niet helemaal goed overkomen.

What Do You Meme? is een grappig kaartspel, mits je bekend bent met de plaatjes en je kan inleven in de verschillende situaties die je als antwoord kan neerleggen. Zodra er iemand meespeelt die deze rage heeft gemist, wordt het spel direct minder interessant. Zodoende is het eigenlijk ook een manier om met elkaar grappige plaatjes te bekijken en te kijken welke uitspraak het grappigste is voor een bepaald plaatje. Inhoudelijk biedt het spel niet bijster veel, maar met de juiste mensen kan het wel een uurtje of twee zeer vermakelijk zijn.